Skocz do zawartości

Mio CYCLO DISCOVERY Plus

Kolarz Bez Napinki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry.

Zapowiada się u mnie kupno pierwszej navi do roweru.

Teraz pytanie do Was:

- Dlaczego nie kupić Mio CYCLO DISCOVERY PLUS??

Potrzebuję Navi do robienia kilometrów a nie do treningów i ogólnie pojmowanego ścigactwa

Do wyboru mam jeszcze Wahoo w tym przedziale cenowym- 1500zł, chciałbym dokonać wyboru z tych dwóch (tylko i wyłącznie).

Na razie na temat Mio znalezłem opinie typu :

- wiesza się (w sumie to każda może złapać zwieche)

- lepej kupić Garmina/Wahoo

Generalnie nie znalazłem nic na temat Mio CYCLO DISCOVERY PLUS

Moj rower:

Gravel- Romet Aspre 2

Z góry dzięki za pomoc 

Edytowane przez Kolarz Bez Napinki
Opublikowano (edytowane)

Z każdym Mio masz jeden wielki problem nazywa się regionalizacja produktu. Po za tym nie wgrasz absolutnie żadnej mapy po za tą co masz w urządzeniu. O aktualizacjach to nawet nie wspomnę. Z kolei Wahoo jest zorientowany bardziej do treningów niż do nawigacji w sensie takim jaki Ciebie interesuje. Z innej strony większość Wahoo działa na wyświetlaczu monochromatycznym . Czyli reasumując zostaje nam jaka firma? Odpowiedz sobie sam.

Edytowane przez pecio
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Kup uchwyt GUB, zainstaluj Locus, Osmand, Komoot, mapy.cz i będziesz dużo bardziej zadowolony.

PS. Sprawdziłem na sobie, mam Garmina i Mio 215

Opublikowano

Używam komoot-a(tel). Ale jeżeli pada deszcz(bardzo pada) i mam etui wodoszczelne i jednocześnie podłączony kabel do ładowania (powerbank) to ta dziurka przez którą idzie kabel powoduje (plus ciepły tel) że w środku zbiera się para i nic już wtedy na telefonie nie widać. I jadę w ciemno

Chodzi tu o długie trasy typu 200+ km

Opublikowano (edytowane)

Też tak jak ty jestem turystycznie nastawionym kolarzem. Przerabiałem telefony, różne chińskie cudowne "komputerki nawigatorki" , Sigmę 12, Mio. Na końcu wybór padł na Garmina. Bujam się z przerwami na serii 800. Obecnie mam  Edge 830 i nie widzę ,żadnej alternatywy dla tego urządzenia. O jego walorach ,wszystkich za i przeciw możesz przeczytać w bogatych wątkach na tym forum.

Dodam jeszcze ,że w Garminie masz z urzędu synchronizację z Komootem , Traiforxem nie wspominając o Stravie, kalendarzu z Outloka.

Edytowane przez pecio
Opublikowano

Dobra...navi rowerowa do:

Rower Gravel

Pokonywany dystans mc ok 800 km 

W przyszłym roku trzy ultra gravelowe.

To............????

I tu proszę o konkret

Opublikowano
4 godziny temu, Kolarz Bez Napinki napisał:

Dobra...navi rowerowa do:

Rower Gravel

Pokonywany dystans mc ok 800 km 

W przyszłym roku trzy ultra gravelowe.

To............????

I tu proszę o konkret

Jeśli dodatkowo trenujesz to Garmin Edge 830 lub Wahoo Elemnt Roam.
Jeśli tylko turystyka Garmin Explore (tu zaoszczędzisz ale na Ultramaratony konieczny będzie powerbank) 

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Jak możesz unikaj MIO - ja po długich miesiącach batalii na całe szczęście odzyskałem pieniądze - MIO CYCLO 215 - wiesza się praktycznie cały czas, a w serwisie twierdzą że u nich jest OK. Jest ok, bo nie nawigują w terenie tylko ją włączają i stwierdzają żę działa. Osobiście, w trakcie reklamacji która trwała baaardzo długo zakupiłem 530 - naprawdę mam ją od lipca i ani razu nie miałem z nią problemu.

Edytowane przez Karaseusz
  • Pomógł 1
Opublikowano

Osobiście miałem Mio 210, często się wieszała. Był problem z wgrywaniem map, zgrywaniem śladów. Zmieniłem na Wahoo Roam i jest niebo a ziemia.
U mnie było trochę inaczej bo model 210 kosztował 750 zł a wahoo 1400 zł. Zaryzykowałem kupno tańszego produktu. Mimo wszystko przejeździłem na tym komputerku koło 2000 km.
Ale jak planujesz kupić coś w okolicach cenowych Wahoo / Garmin to proponowałbym jednak zrezygnować z MIO.

Opublikowano (edytowane)

Na długie dalekie jazdy turystyczne Garmin Etrex 25 lub 35. Kwestia zasilania nie do przecenienia. Mam to wiem.

Mio unikac jak ognia.

Edytowane przez Rafał OneGear
  • Pomógł 1
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

Tak się zastanawiam, czy osoby które negatywnie wypowiadają się o Mio Cyclo rzeczywiście korzystały z tego urządzenia. Ja osobiście używałem Mio Cyclo 215, a potem przerzuciłem się na Garmin Edge 830 i różnica jest jak niebo, a ziemia z korzyścią dla Mio. Garmin może jest super urządzeniem dla sportowców, ale jako nawigacja nie daje rady.

1) OpenStreet map wgrane na Mio są na tyle dokładne, że nigdy nie czułem potrzeby używania innych. Do Garmina może i da się wgrać OpenStreet, ale zauważyłem, że trasowanie jakby odbywało się według map Garmina (a przynajmniej takie jest moje wrażenie).

2) Trasowanie w Mio działa szybciej i dużo szybciej przelicza na nową po zjechaniu z trasy, czy samodzielnej decyzji o wyborze innej drogi. Trasowanie w Garminie działa tak, że kilka razy wjechałem na wiadukt, a Garmin na górze kazał mi skręcić - co w praktyce oznaczało konieczność zejścia z wiaduktu i przejście na dziko na drugą drogę pod wiaduktem. Garmin nie bardzo radzi sobie z omijaniem głównych dróg, pomimo tego, że taka opcja jest zaznaczona w ustawieniach. Generalnie z Garminem zauważyłem więcej problemów z trasowaniem, ale już nie będę się rozpisywał - wystarczy wiedzieć, że od czasu do czasu będzie trzeba zawrócić i szukać innej drogi samodzielnie.

3) Jak wjedziesz do lasu na ścieżkę, która nie jest zaznaczona na żadnej mapie Mio pokazuję prostą linie do najbliższej ścieżki. Mój Garmin nie pokazywał nawet w którą stronę pojechać do celu.

4) Mio ma dużo większy assortment różnych ikon przedstawiających strzałki i dzięki temu dużo lepiej ogarnąć bardziej skomplikowane manewry jak np. tondo z pięcioma zjazdami, czy jeden skręt zaraz za drugim.

Generalnie przyjęło się, że Garmin jest urządzeniem typy premium i dla sportowców pewnie takim jest, natomiast jeżeli chodzi o możliwości nawigacji z samodzielnym trasowaniem to zdecydowanie odradzam. Sprzedałem mojego Garmina po około 7 miesiącu testów i teraz mam zamiar wrócić do Mio Cyclo.

Edytowane przez Piesiu567
  • Lubię to! 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.04.2021 o 22:41, Piesiu567 napisał:

1) OpenStreet map wgrane na Mio są na tyle dokładne, że nigdy nie czułem potrzeby używania innych. Do Garmina może i da się wgrać OpenStreet, ale zauważyłem, że trasowanie jakby odbywało się według map Garmina (a przynajmniej takie jest moje wrażenie).

Hehe... Do Mio nie wgrasz żadnej innej mapy poza oficjalną a aktualizacje bardzo mocno kuleją i jeżeli chodzi o dokładność w powiązaniu z aktualnymi danymi to bardzo kiepsko to wypada.  Do Garmina wgram mapy dokładnie jakie chce i map aktualizacje co tydzień . Jeżeli chodzi o nawigację porównując Garmina 830 z Mio 605 to cała idea rozbija się właśnie o mapy i pod tym względem wygrywa bezapelacyjnie Garmin. Jedyny plus dla Mio to ekran. Po za tym Mio kiepsko wypada pod względem zasilania porównując znowu do nieszczęsnego  Garmina. Po za tym cała towarzysząca infrastruktura miażdży i to totalnie Mio.

Edytowane przez pecio
Opublikowano

Co do wyższości Garmina nad Mio to zgadzam się z przedmówcą, nie mniej każdego kto rozważa Garmina pragnę poinformować iż garmin ma specyficzny rodzaj nawigacji, który po wgraniu trasy ze źródła zewnetrznego przelicza ją tak aby dopasować do dróg na mapie która jest wgrana. To potrafi trwać długo i trzeba to mieć w głowie. Starsze urządzenia (Edge Explore) potrafiły spędzić i pół godziny na przeliczaniu trasy 130km importowanej z Komoot. Nowsze są znacząco szybsze, ale i tak potrzebują trochę czasu na ten proces. Od tak ten typ ma.