Skocz do zawartości

Romet/Składak - Fitness 9kg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, pod koniec mojego sezonu rowerowego chciałbym przedstawić mój rower :)
Bazą jest/był Romet Mistral Urban. Ten ważący ~12kg jednoślad nie był może najlepszym rowerem na świecie (osprzęt głównie Altus i Alivio) ale też nie najgorszym. Przede wszystkim podobała mi się w nim rama, zarówno jej wygląd jak i charakterystyka.

Postanowiłem trochę zainwestować i wymieniłem tyle, że z oryginału pozostała tylko rama, mostek i hamulce :)

Obecny osprzęt:

korba: Tiagra FC-4700 48-34T 172,5mm
łańcuch: Tiagra CN-4601 10s
suport: BB-RS500 68mm BC137
manetka: Tiagra SL-4700-R 10s
przerzutka: Tiagra RD-4700-GS
kaseta: CS-HG500-10 11-25T

koła: Intrepid RC24 (przód: 658g, tył 857g)
opony: Continental Ultra Sport III 700x25C Kevlar

pedały: Accent Hellium
siodełko: SELLE ITALIA SL Fiberglass
gripy: Fizik XC Grips

sztyca i kierownica: chińskie carbony (po 150g)

Cały rower waży obecnie 9kg i jeździ mi się nim bardzo fajnie :)

Na przyszły sezon w pierwszej kolejności chciałbym pomyśleć o:

- carbonowym widelcu
- nowych hamulcach - nowy widelec wymusi zmianę z przodu, z tyłu będzie musiał zostać v-brake i myślałem o Accent Lite-CX - chyba, że warto coś innego?

W drugiej kolejności:

- nowy mostek
- bezprzewodowy licznik
- zasłonięcie tego wielkiego logo Romet ;) Są na to jakieś mniej inwazyjne metody niż malowanie całej ramy?

Zdjęcia:
1.jpg

2.jpg

3.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez radekn
v-brake zamiast v-break
  • Lubię to! 4
Opublikowano

Fajny rowerek. Zawsze chciałem kupić tego typu ale padło na emerycki endurance i też jestem zachwycony.

Opublikowano

Bardzo fajnie to wyszło na ramie Rometa. Nie wymieniał bym widelca bo będzie to wyglądało jak doklejony, jak zamiennik tym bardziej że będziesz musiał wymienić hamulec na tarczowy. Logo Rometa zgrywa się z całością więc na siłę bym go nie zasłaniał.

Opublikowano
15 godzin temu, radekn napisał:

Na przyszły sezon w pierwszej kolejności chciałbym pomyśleć o:

- carbonowym widelcu
- nowych hamulcach - nowy widelec wymusi zmianę z przodu, z tyłu będzie musiał zostać v-brake i myślałem o Accent Lite-CX - chyba, że warto coś innego?

W drugiej kolejności:

- nowy mostek
- bezprzewodowy licznik
- zasłonięcie tego wielkiego logo Romet ;) Są na to jakieś mniej inwazyjne metody niż malowanie całej ramy?

Masz naprawdę fajny i lekki rower. Po co ci te nic nie znaczące apgrejdy? Zostaw to co jest i jeździj dużo. Nie rozumiem dlaczego niektórym przeszkadza logo rometa?

Jak Ci tak fajnie idzie to w ramach wolnych chwil zrób taką samą szosę. ;) W tym zostaw wszystko tak jak jest!

Opublikowano
7 godzin temu, zenobek napisał:

Masz naprawdę fajny i lekki rower. Po co ci te nic nie znaczące apgrejdy?

Dla mnie nie są to nic nie znaczące 'apgrejdy' :)

Widelec póki co pożyczam od brata i sprawdzę czy warto w to wchodzić, czy różnica w wadze (mój obecny waży 1kg z zamontowanym hamulcem) i sztywności będzie odczuwalna.

Obecne hamulce to najtańsze Promaxy więc niezależnie od powyższego tak czy owak chciałbym je wymienić dla swojego bezpieczeństwa.

Reszta to raczej kosmetyka (trochę irytuje mnie okablowanie licznika, mostek gdyby kiedyś była okazja to zmieniłbym na taki z regulowanym kątem).

Logo ROMET zostawię :)

Opublikowano

Mostka nie zmieniaj na regulowany, to średni pomysł. Ustal po prostu jaki potrzebujesz i załóż taki, tylko stały.

Ja też uważam, że logo Romet to nie wstyd a to u ciebie prezentuje się ładnie.

• Lubię to! 2
Opublikowano

Ja bym w pierwszej kolejności wywalił ten tylni błotnik, bo jakoś tak nie pasuje do tego typu roweru 😉