Skocz do zawartości

Nowa piasta boost / adapter na piastę bez boost

Rejman43

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie odnośnie upgrade'u piasty na boost ze względu na widelec w tej technologi. Wychaczyłem ostatnio piastę slx centerlock 100x15 za 100zł na olx, nówka, widać że solidna, nowa kosztuje 170-180zł.

I mam 2 opcje

1 - kupić adapter centerlock na 6 śrub i adapter na boost, i założyć jedno na drugie - ok. 100zł , a i kupić nową tarcze na 6 śrub to kolejne 60zł

2 - kupić piastę nową deore 110x15 centerlock na olx za 70zł i zapleść na nowo na tej, dlugosci szprych sie nie zmieniają, bez adapterów, ale piasta podobno gorsza, a slx bym sprzedał to bym wyszedł nawet na plus później, tarcze mam centerlock wiec pasuje

Która opcja wydaje się rozsądniejsza?

Opublikowano (edytowane)

Piasta boost to szerzej rozstawione kołnierze i idąca za tym większa sztywność koła. Z drugiej strony jeśli sztywności nie brakuje to polecam poszukać adaptery na Ali - kilkanaście PLN to kosztuje i drugie tyle adapter CL to IS.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Nie zamierzam czekać miesiaca aż mi adaptery dojdą, musze podjąć decyzję jak najszybciej czy nową piaste boost czy adapter, w nawiasie dodam że to będzie rower do enduro i niewiem czy deore da radę ale w sumie boost no to tylko inne łożyska i uszczelnienia 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rejman43 napisał:

rower do enduro i

Nad czym się zastanawiasz?

Przy enduro/DH im mniej adapterów tym bezpieczniej.