Skocz do zawartości

Dziwne działanie roweru po wymianie łańcucha.

Trrrj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

cześć,

Dziś wymieniłem pierwszy raz łańcuch po około tysiącu kilometrów. Po tym zaczęły sie dziać dziwne rzeczy

1. Napęd zaczął głośniej chodzić, ale to raczej mniejszy problem.

2. W manetce brakuje jakby jednej przerzutki. Kaseta ma 10 biegów, a manetka przerzuca tylko 9 z tym tak jakby bieg 9 omija. Tzn od największej do najmniejszej idzie normalnie i gdy chce przerzucić z 8-9 to przeskakuje odrazu na 10 i jest wykorzystana liczba przerzuceń. Wcześniej nie zauważyłem zeby było coś nie tak, wszelkie ustawienie przerzutki nic nie daje albo nie potrafię tego robić :)

3. Jak kręcę korbą w tył to co kilka ogniw cos głośniej trzaśnie, nie wiem czy to sie dotrze czy nie.

wszystko oczyszczone łańcuch jest nowy ale smar zabezpieczający ściągnięty i naoliwione oliwką.

Edytowane przez Trrrj
Opublikowano

Sprawdź czy łańcuch przeciągnąłeś poprawnie przez wózek przerzutki (tzn. czy opiera się wyłącznie na kółkach czy na czymś jeszcze).

Opublikowano

To raczej normalne i powinno się dotrzeć za kilka większych jazd. 

Opublikowano

Może napęd wymaga regulacji po prostu? Jest też możliwość, że kaseta już jest zużyta.  

Opublikowano

Łańcuch jest taki sam jak poprzednio, jest też dobrze założony.

Przerzutke wyregulowałem i jest ok oprocz tego, ze odrazu z 9 na 10 przeskakuje jakby 9 biegu nie było.

Problem nie głownie taki, ze jest 10 biegow na kasecie a na manetce moge ustawić max 9 biegów. Manetka poprpstu "klika" 8 razy zamiast 9

Opublikowano

Naprawiłem

Dla potomności ustawiłem biegi na manetce na maksa i odkreciłem linke i od nowa przykreciłem i pomogło bo zakres regulacji sie zwiekszył

• Lubię to! 1