clamssensino Opublikowano 18 Października 2020 Opublikowano 18 Października 2020 Witam. Planuje kupić trenażer Fluxa s smart i wyczytałem że ma wbudowana kasetę 11 rzędowa. Chciałbym na nim obsadzić Krossa Vento 2.0 z kaseta 8 rzędowa. Tu pytanie czy mogę to zrobić? Czy potrzebna będzie zmiany przerzutki? Czy założenie na trenażer kasety 8 rzędowej wystarczy?
Red Opublikowano 18 Października 2020 Opublikowano 18 Października 2020 52 minuty temu, clamssensino napisał: Witam planuje kupic trenażer fluxa s smart, i wyczytalem ze ma wbudowana kasete 11 rzedowa. Kaseta nie jest wbudowana tylko dołączana do zestawu. W zestawie powinny być też redukcje umożliwiające zamontowanie twojej ośmiorzędowej kasety.
pecio Opublikowano 19 Października 2020 Opublikowano 19 Października 2020 Na całe szczęście Flux obsługuje kastety 8-11 na standardowym bębenku. W zestawie masz podkładki które dajesz pod kasetę zanim ją założysz na Fluxa. A kasetę odkręcasz z koła swojego roweru i zakładasz na trenażer. Potem wpinasz rower i ewentualnie lekka korekta przerzutki śrubą baryłkową przy manetce. Mając 8 rzędowy napęd on Tobie ze zrozumiałych względów nie obsłuży kasety 11. Nie ten łańcuch, manetki, korby oraz przerzutka która nawet by nie "objęła" tej kasety.
mmortezz Opublikowano 19 Października 2020 Opublikowano 19 Października 2020 (edytowane) Witam, posiadam rower Giant Talon 3 z 2017 roku którego pełną specyfikację można znaleźć pod tym linkiem: https://www.giant-bicycles.com/pl/talon-3-2017 Z racji, że zbliża się sezon zimowy chciałbym przerzucić się na smart trenażer i wykorzystać Talona również podczas okresu zimowego. Niestety trenażer którym jestem najbardziej zainteresowany jest kompatybilny tylko z 9/10/11 rzędowymi kasetami, a co za tym idzie - mój Talon niestety się nie specjalnie do niego nadaje. Nie chciałbym wymieniać całego roweru dlatego moje pytanie brzmi: Jakim najmniejszym nakładem pieniężnym mógłbym wymienić w nim napęd na jedną z wymienionych wyżej kaset i co dokładnie musiałbym wymienić oprócz samej kasety i manetek? Pozdrawiam, mmortezz Edytowane 19 Października 2020 przez mmortezz
Red Opublikowano 19 Października 2020 Opublikowano 19 Października 2020 47 minut temu, mmortezz napisał: Niestety trenażer którym jestem najbardziej zainteresowany jest kompatybilny tylko z 9/10/11 rzędowymi kasetami, a co za tym idzie - mój Talon niestety się nie specjalnie do niego nadaje. Po pierwsze, co to za trenażer? Po drugie, nawet w przypadku trenażerów direct drive można użyć napędu 8s. Wskazana dotyczą o ile pamiętam napędów szosowych które są węższe od napędu MTB.
mmortezz Opublikowano 19 Października 2020 Opublikowano 19 Października 2020 Trenażer to Elite Suito - w oficjalnie specyfikacji jest napisane, że pełna kompatybilność z 9/10/11s kasetami (patrz strona 2 sekcja "MAX COMPATIBILITY" specyfikacja: https://www.elite-it.com/uploads/product/catalog_box_cta_file_en/168/TECHNICAL_SHEET_ELITE_HOME_TRAINERS_INTERACTIVE_TRAINERS_SUITO_2020.pdf). Jednak znalazłem post na reddit'cie (https://www.reddit.com/r/cycling/comments/dgk1yr/elite_suito_smart_trainer_8speed_shimano_claris/) gdzie ktoś do 8 rzędowej kasety Shimano dokupił jedynie 1.85mm spacer i wszystko zatrybiło również bez problemu. Pytanie czy w takiej sytuacji jedynie spacer mógłby uratować całą sytuację bez konieczności wymiany całego napędu w rowerze?
Red Opublikowano 19 Października 2020 Opublikowano 19 Października 2020 1 minutę temu, mmortezz napisał: Pytanie czy w takiej sytuacji jedynie spacer mógłby uratować całą sytuację bez konieczności wymiany całego napędu w rowerze? Jak najbardziej. Taki spacer to zresztą chyba niego jak ta sama cześć między trybami kasety więc można go "dorobić" tanim kosztem.
mmortezz Opublikowano 19 Października 2020 Opublikowano 19 Października 2020 Jeśli pozwolisz, jeszcze dwa pytania bo jestem dosyć zielony w kwestii osprzętu rowerowego. Gość z tematu reddita, z mojego poprzedniego postu wspomniał, że specjalne pod Elite Suito dokupił kasetę SHIMANO Claris 8s natomiast ja w Talonie 3 posiadam SHIMANO HG31, 11-34T, 8s. 1. Czy polecany mu spacer 1.85mm w moim przypadku będzie pasował czy powinienem coś pomierzyć? 2. Ewentualnie czy opcja z zakupem kasety SHIMANO Claris 8s wchodzi w grę? Czy wtedy pozostały osprzęt Talona będzie współgrał z nowo zakupioną kasetą?
Red Opublikowano 19 Października 2020 Opublikowano 19 Października 2020 1. W przypadku napędu szosowego tak. Natomiast wszystkie kasety MTB od 8 do 11 są tej samej szerokości i pasują na jeden i ten sam bębenek bez adapterów. Z tego co pamiętam mają tą samą szerokość co kasety 9/10/11s szosowe. Jest więc duże prawdopodobieństwo że obejdzie się bez spacera. Poszukaj info w internecie. 2. Jeśli szosowa kaseta 8s jest węższa to nie sądzę aby to działało poprawnie. Myślę więc że lepiej pokombinować z posiadanym sprzętem niż kupować coś w ciemno.
dfq Opublikowano 19 Października 2020 Opublikowano 19 Października 2020 (edytowane) Raczej Nie obejdzie sie bez spacera. tam jest zamontowana juz szosowa kaseta 11 rzędowa. Aby przejsc z 11 rzedowej kasety szosowej na 10/9/8 potrzebny jest spacer. 11 rzędowa kaseta szosowa jest szersza i dlatego te bębenki są dłuższe. W moim wahoo Core musiałem założyć spacer (był w zestawie) żeby wstawić 9 rzędową kasetę MTB . Z Elite suito bedzie identycznie https://eu.wahoofitness.com/instructions/kickrcore (zobacz : Installing a cassette) Edytowane 19 Października 2020 przez dfq
Rekomendowane odpowiedzi