Skocz do zawartości

Zmiana kasety z 9 na 11 - elektryczny

Jura2000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Kupiłem rower elektryczny Full Rex MTB, bo lubię jeździć na rowerze a jestem teraz emerytem po 3 operacjach kręgosłupa i 3 na kolano. Poprzednio miałem Kellys Beast Full ale po ostatnich operacjach każda wycieczka rowerowa kończyła się bólami trwającymi około tygodnia. Tym rowerem jeżdżę po 20 do 30 km dziennie i bardzo dobrze się czuję. Ten rower to "pedelec" (nie ma wspomagania jak nie pedałujesz).

Teraz na jesień, żeby nie wyjść z wprawy dokupiłem trenażer Elite Suito. Musiałem dokupić i wymienić kasetę na 9 rzędową 11-32 bo taką mam w rowerze. W rowerze mam z przodu jedną zębatkę (3/32 x 42Z) a tyłu kasetę 9-cio rzędową 11-32Z. Trochę ciężko mi się jeździ na trenażerze i dlatego myślę o zmianie kaset w rowerze i trenażerze na 11 rzędowe. Wiem, że muszę dokupić dodatkowo przerzutkę i manetką oraz łańcuch. Nie wiem tylko, czy łańcuch 11 będzie chodził z zębatką na korbie. Korby z zębatką nie mogę wymienić bo to są jakieś rozwiązania producenta - specjalna korba do silnika Bafang. Jeżdżąc w terenie nie przeszkadza mi napęd 1 x 9 bo reguluję sobie wspomaganiem (mam 5 stopni) ale na trenażerze jest trochę za ciężko.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

Edytowane przez Jura2000
Opublikowano

Zmień swoją wagę w ustawieniach Zwift.

Pod żadnym pozorem nie używaj wspomagania na Zwift, niepotrzebnie obciążasz wspomaganie

Opublikowano
7 godzin temu, komandosek napisał:

Zmień swoją wagę w ustawieniach Zwift.....

Dzięki za radę. Czy w innych programach np. Bkool, Rouvy też tak można?

Może ktoś zna inne aplikacje w których by było więcej tras krótkich (do 10 km) i bez stromych podjazdów? Więcej tras widokowych dla emeryta.

Nadal chciałbym wiedzieć, czy łańcuch 11 będzie chodził z moją zębatką 44Z na korbie.

Opublikowano
Godzinę temu, Jura2000 napisał:

Może ktoś zna inne aplikacje w których by było więcej tras krótkich (do 10 km) i bez stromych podjazdów? Więcej tras widokowych dla emeryta.

Zależy od tego jaki posiadasz trenażer, jeśli Tacx to Tacx Training ma sporo fajnych tras w przystępnej cenie. Do tego jest fajne filtrowanie, gdzie można zadać ilość przewyższeń i maksymalną długość. Niestety nie chce się komunikować z trenażerami Elite (nie wiem jak inne firmy ale pewnie jest ograniczenie tylko do Tacx'a).

Opublikowano

Przecież napisał że Elite Suito. Elite daje chyba roczny abonament na E-Training o ile pamiętam. 

Opublikowano
29 minut temu, Red napisał:

Przecież napisał że Elite Suito. Elite daje chyba roczny abonament na E-Training o ile pamiętam. 

Moje przeoczenie. Tak, Elite dodaje abonament na aplikację ale abonament nie obejmuje filmów (!), poza jednym demonstracyjnym. Każdy film musisz wykupić osobno a ceny to średnio 15-20 Euro (jak na szybko sprawdzałem) więc mało opłacalna zabawa.