Skocz do zawartości

Kompatybilność Sram i Sensah

Krawiec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, ostatnio w moim tribanie 100, wózek tylniej przerzutki wkręcił się w koło. Szprychy na szczęście całe, ale przerzutka do wymiany. Poprzedni właściciel założył przerzutke i klamkomanetki Sensah. Niestety dostępność w Polsce żadna, więc kupiłem Srama X3. Problem polega na tym, że zmienia przełożenia od 2 do 7. Nie mogę wyregulować tak, by działa w całym zakresie. Wolnobieg to jakieś Shimano, chyba oryginał. Czy mój problem wynika z jakiejś niekompatybilności, czy braku umiejętności?

Opublikowano

Rzeczywiście, mój błąd. Klamkomanetki to Sensah Reflex. Z linku, który podesłałeś, wynika, że mają uciąg 2:1, czyli jak w Shimano. Zanim kupiłem Srama X3 to założyłem na próbę Shimano sis (taką akurat miałem) i wtedy to już nic nie dało się wyregulować. Nie wiem dziwne to jest...

Opublikowano

To odpowiednik Claris. Musi działać z każdą przerzutką 2:1.

Opublikowano

No cóż, człowiek się całe życie uczy. Zastanawia mnie tylko dlaczego teraz działa prawie dobrze, skoro Sram ma teoretycznie zupełnie inny uciąg tj. 1:1? Rozumiem, że jedyną opcją jest wymiana na clarisa, ma znaczenie czy będzie to nowszy czy starszy? Bo raczej polecę w używki.

Opublikowano

Pytanie czy skośny nie sprzedawał dwóch wersji tej klamkomanetki.

Opublikowano

No właśnie. Kurcze nie wiem co zrobić, bo wolałbym nie kupować drugi raz w ciemno po to żeby się okazało, że nie pasuje.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Nie wiesz może, gdzie dziś szukać typ uciągu Sensah Empire (ratio)? Na stronie nie ma, a nie potrafię wyregulować tego z przerzutką Sram Nx i szukam, czy to może nie ten problem... 

Opublikowano

Było na stronie 1:1 jak Sram.