Krawiec Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 Siema, ostatnio w moim tribanie 100, wózek tylniej przerzutki wkręcił się w koło. Szprychy na szczęście całe, ale przerzutka do wymiany. Poprzedni właściciel założył przerzutke i klamkomanetki Sensah. Niestety dostępność w Polsce żadna, więc kupiłem Srama X3. Problem polega na tym, że zmienia przełożenia od 2 do 7. Nie mogę wyregulować tak, by działa w całym zakresie. Wolnobieg to jakieś Shimano, chyba oryginał. Czy mój problem wynika z jakiejś niekompatybilności, czy braku umiejętności?
KonradTrek800 Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 Gdybyś napisał który to model Sensah to byłoby łatwiej. Najpopularniejszy jest Empire 2x11. Poniżej zerknij do noty i zobaczysz jaki ma ciąg linki i porównasz do Sram.https://www.sensahsmart.com/khal
Krawiec Opublikowano 17 Października 2020 Autor Opublikowano 17 Października 2020 Rzeczywiście, mój błąd. Klamkomanetki to Sensah Reflex. Z linku, który podesłałeś, wynika, że mają uciąg 2:1, czyli jak w Shimano. Zanim kupiłem Srama X3 to założyłem na próbę Shimano sis (taką akurat miałem) i wtedy to już nic nie dało się wyregulować. Nie wiem dziwne to jest...
KonradTrek800 Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 To odpowiednik Claris. Musi działać z każdą przerzutką 2:1.
Krawiec Opublikowano 17 Października 2020 Autor Opublikowano 17 Października 2020 No cóż, człowiek się całe życie uczy. Zastanawia mnie tylko dlaczego teraz działa prawie dobrze, skoro Sram ma teoretycznie zupełnie inny uciąg tj. 1:1? Rozumiem, że jedyną opcją jest wymiana na clarisa, ma znaczenie czy będzie to nowszy czy starszy? Bo raczej polecę w używki.
KonradTrek800 Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 Pytanie czy skośny nie sprzedawał dwóch wersji tej klamkomanetki.
Krawiec Opublikowano 17 Października 2020 Autor Opublikowano 17 Października 2020 No właśnie. Kurcze nie wiem co zrobić, bo wolałbym nie kupować drugi raz w ciemno po to żeby się okazało, że nie pasuje.
Fiorino Opublikowano 17 Maja 2021 Opublikowano 17 Maja 2021 Nie wiesz może, gdzie dziś szukać typ uciągu Sensah Empire (ratio)? Na stronie nie ma, a nie potrafię wyregulować tego z przerzutką Sram Nx i szukam, czy to może nie ten problem...
Rekomendowane odpowiedzi