lopez Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 Jak w tytule, czy Wahoo ma jakiś odpowiednik Garmin Connect? W sensie interfejs webowy pokazujący więcej niż aplikacja na telefon? Pozdrawiam
Red Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 Nie ma. Wahoo stawia na prostotę i mobilność swojego sprzętu. Poza tym współpracuje z Stravą więc racze nie ma potrzeby aby budowali kolejny serwis
Cris92 Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 Wahoo ma aplikacje na telefon, ale nie jest to coś jak Garmin Connect. Oferuje za to automatyczny upload wszystkiego gdzie tylko chcesz (screen z telefonu poniżej). W związku z tym, chyba nie jest konieczne posiadanie czegoś jak garmin. Wahoo stawia na prostotę i co się tylko da wywala na zewnętrzne aplikacje. Wolą postawić na coś sprawdzonego niż tworzyć samemu wszystko od nowa i powielać istniejące apki/strony. Kolejne screeny, pokazują to co można przy danej aktywności znaleźć w apce wahoo. Zapewne mając pomiary mocy, tętna, kadencji było by tego jeszcze więcej.
jhartman Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 Można godzinami pisać co by można było poprawić w Garmin Connect Web ale z perspektywy czasu widzę, że trzymanie swoich treningów, tras i przejechanych aktywności w jednym miejscu bardzo mi odpowiada. Nawet projektując trasy robię to w GC a nie w Stravie (mam subskrypcję ale i tak wolę GC).Moja krótka przygoda z Wahoo skończyła się między innymi dlatego, że w Wahoo brakowało mi tego ekosystemu.Pozdrawiam,Jarek
Rebeliant86 Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 Ja też jestem fanem Garmin Connect, zarówno wersji Web jak i apki. Wcześniej miałem styczność z portalem Lezyne - tragiczny był, i miał błędy których nikt nie poprawiał pomimo zgłoszeń. Portal Polar-a też miło wspominam, ale i tak Garmin tutaj zwycięża.
lopez Opublikowano 17 Października 2020 Autor Opublikowano 17 Października 2020 Ja od 10ciu lat używam Endomondo i mam tam wszystkie aktywności, różne sporty itd. GC zacząłem używać od roku i podoba mi się to, że jest automatyczna synchronizacja do Endomondo. Mam zamiar kupić nowy komputer na rower i jednym z ważnych czynników, które biorę pod uwagę jest właśnie ta możliwość synchronizacji do Endo czy do GC (I dalej do Endo). Jeśli zostanę z Garminem to nie ma problemu, ale jeśli bym się przesiadł na Wahoo to trzeba by to wszytko robić manualnie, i nie bardzo mi się chce eksportować z Wahoo, importować w GC lub Endo.
Red Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 Do automatycznej synchronizacji można wykorzystać SyncMyTracks albo Tapiriik, który automatycznie synchronizuje dane na wszystkich popularnych platformach. Sama apka wahoo też posiada taką opcję choć nie wiem czy na liście jest Endomondo.
Red Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 27 minut temu, Charvel napisał: Ale argument 🙂 heh Garmin też wspiera tandetną Strave, która niebawem będzie oczekiwać żeby płacić za to, że w ogóle się ich stronę otwiera Garmin Connect jest darmowy, strava nie jest. Tu nie mówimy czy lepszy jest Garmin Connect czy Strava tylko jakie są realne możliwości synchronizacji Wahoo z Endomondo. Nie rozumiem co twój post wnosi do dyskusji, prócz osobistej awersji do Stravy (która na marginesie jest faktyczną alternatywą dla Endo).
lopez Opublikowano 18 Października 2020 Autor Opublikowano 18 Października 2020 @Cris92 dzięki za zrzuty ekranu, wygląda to ok, podobne informacje do GC. W opcjach eksportu nie widzę Endo ani GC (z wiadomych względów ), nie wiem czy strava potrafi potrafi przepchnąć do Endomondo automatem. Endo może importować z: Wychodzi na to, że będę musiał pozostać przy Garminach jeśli dalej chcę trzymać wszystkie dane w jednym miejscu bez dodatkowych nardzędzi. Pod uwagę brałem tak czy tak Gamrin 520 plus, 530 i Wahoo Element Bolt, mają podobną funkcjonalność, więc to raczej nie problem. Ewentualnie mogę rzucić okiem na te apki: 17 godzin temu, Red napisał: SyncMyTracks albo Tapiriik
Cris92 Opublikowano 18 Października 2020 Opublikowano 18 Października 2020 Miałem tapiirik. Nie wiem jak teraz, bo dawno zrezygnowałem z endo, ale swego czasu bardzo dobrze synchronizował strave i endo. Tylko nie wiem, czy nie trzeba było kliknąć ręcznie sync all, bo chyba nie robił tego z automatu. Na ten moment ja osobiście jestem zadowolony z Wahoo, ale rozumiem, że nie każdemu może pasować ich podejście. Mnie oni nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, jestem ukontentowany. Na szczęście jest wybór i nikt nie jest skazany na jednego i tego samego producenta. Dla mnie banalność obsługi Wahoo jest nie do przecenienia.
lopez Opublikowano 18 Października 2020 Autor Opublikowano 18 Października 2020 Wiele osób za duży plus uważa ustawienie wszystkiego w Wahoo z poziomu telefonu, w garminach trzeba się przeklikać góra dół, a czasami ciężko coś znaleźć. Jak to wygląda w Wahoo podczas samej jazdy? Zdarzało Ci się wyjmować telefon aby coś ustawić/przestawić, czy jest możliwość lekkiej zmiany ustawień z poziomu urządzenia?
nctrns Opublikowano 18 Października 2020 Opublikowano 18 Października 2020 Z poziomu urządzenia możesz włączyć/wyłączyć podświetlenie i wyciszyć niektóre pikające komunikaty. I to w zasadzie tyle.
jhartman Opublikowano 18 Października 2020 Opublikowano 18 Października 2020 Konfiguracji z telefonu w Wahoo jest duuużo wygodniejsza niż w Garminie. Ale od strony praktycznej - robisz to raz i gotowe. Ewentualne zmiany (np zmiana układu pół) na Garmine można zrobić w trakcie jazdy - czasami bardzo się to przydaje.Pozdrawiam, Jarek
P2501 Opublikowano 30 Października 2020 Opublikowano 30 Października 2020 Jak sobie dobrze Wahoo ustawisz to potem wszytko co trzeba zrobi się z poziomu urządzenia. Paruję czasem z telefonem żeby widzieć kiedy żona dzwoni lub pisze (Wahoo wyświetla połączenia przychodzące i SMSy).
lopez Opublikowano 30 Października 2020 Autor Opublikowano 30 Października 2020 Mam od kilku dni 530, można powiedzieć "do przetestowania", nie mogę niestety go połączyć z GC z powodu dziwnych polityk niektórych firm. Tak czy tak, użyłem go kilka razy na trenażerze i działa ok. Dane, które dostaję po treningu są podobne do tych zebranych przez Edge 25. Chociaż widzę, że Garmin robi tutaj pewien trik - skoro 530 może obliczyć strefy aerobic i anaerobic na podstawie tętna, to 25 mając dostęp do tętna też powinien, no ale Myślę, że prawdziwą różnicę zobacze dopiero podczas jazdy na zewnątrz. Co do ustawień ekranów, raz ustawione i już, teraz tylko jeździć.
Red Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 Z ostatniej chwili! Najwidoczniej problem z synchronizacją Wahoo z Endomondo "rozwiąże" się sam bo firma Under Armour poinformowała o... zamknięciu Endomondo. Decyzja podyktowana faktem że Endomondo było skierowane do amatorów i osób które sport uprawiają sporadyczne. Całość ma miejsc niejako przy okazji sprzedaży MyFitnessPal.
lopez Opublikowano 2 Listopada 2020 Autor Opublikowano 2 Listopada 2020 (edytowane) A to szkoda, bo mam tam praktycznie wszystkie aktywności z ostatnich 10 lat. Z tego co czytam dane będzie można wyeksportować do końca marca 2021, ale import wspiera póki co tylko MapMyRun, ciekawe jak by to zinterpretowało jazdę na snowboardzie Widać jest coraz więcej aplikacji, które się specjalizują, albo pod rower albo pod bieganie, mało alternatyw zbiorczych. Trzeba chyba będzie wszystko przenieść na GC (tym bardziej wahoo odpada), może tego za szybko nie wyłączą Edytowane 2 Listopada 2020 przez lopez
Rekomendowane odpowiedzi