Skocz do zawartości

RockShox Yari RC Solo Air

wierzba9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Pierwszy raz zabrałem się za wymianę oleju w amortyzatorze. Wszystko robiłem jak w filmiku, ale ta część (zaznaczona na zdjęciu)  została jak gdyby lekko zassana.  
Spuszczenie powietrza jeszcze bardziej zassało ją już do końca. Dopiero lekkie podpompowanie (jeszcze podczas czyszczenia) pozwoliło ją wydobyć. Na żadnym z filmików i poradników nie widzę takiej przypadłości. Wszędzie są wysunięte. U mnie jest jak gdyby podciśnienie wytworzone przy spuszczaniu powietrza? 

4658ee6004835f7e2b6840aaaa69afa0.jpg

Poskładałem wszystko i napompowałem 75 psi, ale wydaje mi się, że jest bardzo miękko, a dodatkowo skok się skrócił i po podniesieniu koła amortyzator nie wysuwa się do końca. Stoi gdzieś w granicy 15-20%. Wydaje mi się, że wcześniej było 5-10% przy tym samym ciśnieniu. Czy coś poszło nie tak? Skok się skróciłem, amor nie odbija, jest jakby ściśnięty. Ktoś pomoże laikowi? Dzięki :)

Opublikowano

A jak sobie z nim poradzić, jak je zmniejszyć i wyrównać? 

Opublikowano (edytowane)

Metoda najprostsza to napompuj tyle żeby rozsunął się cały a potem bardzo powoli upuszczaj na podniesionym kole po 5psi aż do ustawienia wymaganego SAG. Po każdym upuszczeniu pouginaj kilka x amortyzator. Jesli po jakimś czasie znowu straci kilkanaście mm soku i nie jest to rocznik 18-20 to trzeba bedzie zroboć serwis sprężyny powietrznej.

UWAGA - nie stosować powyższej procedury jeśli amor zapadnięty na kilka cm - może zrobić się niebezpiecznie.

Edytowane przez vdcmike