Skocz do zawartości

RockShox Deluxe Thru Saft - pukanie dampera.

Iammakss

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Damper świeżo po pełnym serwisie. Gdy amortyzator uginam w trochę szybkim tempie wydaje on pukanie. Dostałem info że jest to normalne. W skrócie „Powietrze przechodzi z komory do komory i jest tam dużo oleju”. Gdy jest dźwięk to czuć go na rowerze. Jest to napewno damper. Tutaj link do filmiku

Opublikowano
2 godziny temu, Iammakss napisał:

wydaje on pukanie

Moim zdaniem nie dałeś jakieś gumowej podkładki.

Wykręć go z roweru i sprawdź poza rowerem.

Napewno to nie jest normalne. Wcześniej przecież tak nie miałeś

Opublikowano

O ile to nie jest jakaś kwestia przy montażu to według moich prawideł takie dzwięki z dampera nie mają prawa się wydobywać. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Niestety nie jestem w stanie go wyciągnąć z roweru. Jutro się przejadę na rowerze i zobaczę jak to się zachowuje podczas jazdy. 

30 minut temu, Ares napisał:

O ile to nie jest jakaś kwestia przy montażu to według moich prawideł takie dzwięki z dampera nie mają prawa się wydobywać. 

Tez mi się wydaje ze takie dźwięki nie są na miejscu. Serwisant mówi ze wszytko ok, tak ma być. Zobaczę po jeździe jak się zachowuje. 

Opublikowano

Ktoś podpowie ile ciśnienia powinno być w zbiorniku wyrównawczym

4 godziny temu, piter614 napisał:

Sądzę że jest źle odpowietrzony dlatego tak się zachowuje

W dniu 16.10.2020 o 23:02, Ares napisał:

W dniu 16.10.2020 o 21:43, Accent_Szaj napisał:

Opublikowano

Znajdziesz w instrukcji serwisowej
Musisz popatrzec na rozmiar swojego dampera

Opublikowano
55 minut temu, piter614 napisał:

Znajdziesz w instrukcji serwisowej
Musisz popatrzec na rozmiar swojego dampera

Przepatrzyłem wszystkie dostępne instrukcje i nie znalazłem. Nie ma żadnych tabelek do tego itp. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Odebrałem rower z serwisu 33 po 2 tygodniach. Okazało się ze jakiś shaft byl minimalnie przesunięty podczas montażu po serwisie i on ocierał w środku dampera co powodowało pukanie. Koszt 250zl w sumie z serwisem poprzednim 550zl. Na dniach będę rozwiązywał sprawę z serwisem który źle złożył damper. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, piter614 napisał:

Coś Ci wymieniali w tym damperze? Bo cena kosmiczna

To się chyba nazywa dami shaft, koszt 50zl. Reszta robocizna. Drogo bo rozbierali go pare razy na części pierwsze.

image.jpg

Edytowane przez Iammakss
Opublikowano

O co on mógł obcierać
Jak on jest nieruchomo
Szybciej bym obstawił ze mogła pukać na tym shafcie podkładka która była źle założona
Lub komora ifp gdy był nieprawidłowo odpowietrzony damper ale to tylko moje zdanie

Opublikowano
2 godziny temu, piter614 napisał:

O co on mógł obcierać emoji848.png
Jak on jest nieruchomo
Szybciej bym obstawił ze mogła pukać na tym shafcie podkładka która była źle założona
Lub komora ifp gdy był nieprawidłowo odpowietrzony damper ale to tylko moje zdanie

Podobno był minimalnie przekrzywiony. Nie wiem jaka jest prawda bo tego nie rozbierałem. Może się uda odzyskać pieniądze

Opublikowano

To jak mógłby krzywy to się zgodzę że ocierał ale wtedy powinnien być ślad na tym shafcie

Opublikowano

Uwaga uwaga

Damper dziś znów zaczął strzelać. Rower oddany a w serwisie oczy jak pięć złoty i nie wiedza co się dzieje. 

Opublikowano

Strzela tak samo jak na filmiku?
Pytam bo zobaczę wieczorem jak wrócę do domu

Opublikowano
2 godziny temu, piter614 napisał:

Strzela tak samo jak na filmiku?
Pytam bo zobaczę wieczorem jak wrócę do domu

Tak identycznie jak przed wymiana tego śmiesznego safta

Opublikowano

Przyznam że dziwna sytuacja ,nie miałem go w rękach więc ciężko stwierdzić czy to wina ifp czy komory powietrznej

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Aktualizacja

Sprawa dalej się ciągnie. Pare razy odbierałem rower z serwisu, ale dalej pukało. W pierwszym tygodniu stycznia dostałem niby nowy damper, który też puka. Nawet jechałem przez pół polski do sklepu, w którym rower był kupiony, ponieważ oni mogli zrobić darmową ekspertyzę. Robiłem ekspertyzę, ponieważ powiedziano mi, że to nie może być nowy damper. Tam wyszło, że łożyska są padnięte. Zostały wymienione ale pukanie zostało. Pojechałem więc po raz 99 do serwisu 33 i zostawiłem rower. Minęły 2 tygodnie i na dzień dzisiejszy niby czekają na odpowiedź Srama. Pod koniec tego tygodnia będą serwisować taki sam damper, więc mają rozłożyć mój i porównać do siebie.

Ktoś miał podobną sytuację?

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć, mam ten sam problem i nie potrafię go rozwiązać. A jam u Ciebie się maja sprawy ?

Opublikowano

Prawdopodobnie jest źle zrobiony serwis 

Poprawiałem takie dampery gdzie ten shaft zwyczajnie się odkręcił bo w serwisie nie skręcili go na klej