Skocz do zawartości

Wymiana śruby regulacyjnej na lince

p1xel85

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na wstępie i od razu przepraszam, jeśli pytanie będzie wydawać się głupie lub oczywiste.

Jak do tego doszło? Nie mając pojęcia o trymowaniu zacząłem kręcić regulacja napięcia na lince przedniej przerzutki dość daleko (aż przestała wpływać na cokolwiek). Zakupiłem już dwie takie same jak miałem w rowerze i przymierzam się do samodzielnej wymiany. Na początku zaskakuje mnie widok zestawu, w którym prócz dwóch regulacji są dwa krótkie pancerze z zakończeniami. 
Czy wystarczy w miejsce starej wstawić nowa? Czy coś z tych pancerzy lub końcówek będzie potrzebne do podmiany w miejsce starych? I jak sprawdzić na ile jest ona odkręcona lub dokręcona, żeby mieć później pełny zakres regulacji?

Opublikowano

A nie wystarczy wkręcić obecnych śrub na miejsce? Rozumiem, że jak już rozkręciłeś na maksa baryłkę to po prostu wyskoczyły gniazda pancerzy z baryłki. Lekko naciskając spróbuj skręcać baryłkę. Nie wydaje mi się byś mógł ją jakkolwiek zepsuć. 

Opublikowano

Próbowałem na początku i nie było żadnego efektu, teraz w żaden sposób nie chce trzymać się pancerzy. Dlatego postanowiłem kupić druga na podmianę ..

Opublikowano

Na zdjeciu mało widać, jedynie to ze zakończenia pancerzy są luźne - jak poluzowałem linke to widać było w tej regulacji opiłki z końcówek

„Uszkodzona” jest ta niższa.

7E39A626-9D8B-4169-8216-790ECCDCA782.jpeg
Opublikowano

Toś pan ukręcił gwinta (chociaż pytanie jak do tego doszło przy wykręcaniu). Wystarczy podmienić baryłki. Nową złap palcami od góry i dołu i skręć ją do oporu, następnie wykręć ok. 1 pełnego obrotu i zamontuj.