Skocz do zawartości

Problem z obręczami DT SWISS XR 361.

Jakub Hrynko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od 2 miesięcy posiadam nowe koła na obręczach dt xr361 27.5' złożene przez chłopaków z Lemonbike. Problem polega na tym, że opony maxxis ikon na których śmigam 2 raz są mega problematyczne w zakładaniu. Robiłem to ja, robili to znajomi kolarze, robił to nawet serwis. Oczywocie wszyscy na początku oswiadczali ze założą je bez łyżek i na tym się kończyło 😏. Zmiana opon w warunkach leśnych jest praktycznie niewykonalna. Chciałem się dowiedzieć czy ktoś miał podobny problem. Dodam że nigdy opona nie sprawila mi tyle problemów. Jeżdze klasycznie na dętkach i przez te 2 miesiące przebiłem ich 8. Mocno myślę nad zmianą gum. Chciałbym założyć coś od maxiss ale wątpię, że się uda. Zależy mi na oponach do XC najlepiej że ścianka typu skinn wall ( beżowy bok). Pozdrawiam Jakub 

IMG_20200708_194558.jpg
Opublikowano

Miałem fabryczne Ikony, jakaś najtańsza wersja na pierwszy montaż do Meridy. No nieładnie się zachowywała przy ściąganiu i zakładaniu. Raz ją założyłem bez łyżki ale koniec końców było to bezsensowne siłowanie się z oponą.

Jak mają być beżowe boki to mogę polecić Vittoria Mezcal/Barzo - zakładają się i toczą wyjątkowo lepiej niż te Ikony. Różnica jest od razu zauważalna.

Opublikowano

Nietety nie mogę doszukać się modelu w opcji 27.5'

Godzinę temu, Frost napisał:

Miałem fabryczne Ikony, jakaś najtańsza wersja na pierwszy montaż do Meridy. No nieładnie się zachowywała przy ściąganiu i zakładaniu. Raz ją założyłem bez łyżki ale koniec końców było to bezsensowne siłowanie się z oponą.

Jak mają być beżowe boki to mogę polecić Vittoria Mezcal/Barzo - zakładają się i toczą wyjątkowo lepiej niż te Ikony. Różnica jest od razu zauważalna.

Z

Opublikowano
2 godziny temu, Jakub Hrynko napisał:

Problem polega na tym, że opony maxxis ikon na których śmigam 2 raz są mega problematyczne w zakładaniu. Robiłem to ja, robili to znajomi kolarze, robił to nawet serwis. Oczywocie wszyscy na początku oswiadczali ze założą je bez łyżek i na tym się kończyło 😏. Zmiana opon w warunkach leśnych jest praktycznie niewykonalna. Chciałem się dowiedzieć czy ktoś miał podobny problem.

Zakładanie/ściąganie opon tubless na/z obręcze tubless to czasami "krew, pot i łzy". Dlatego wożę ze sobą płaski stalowy śrubokręt.

Opublikowano

Nie śmigam na razie w systemie tubeless. Moje ikony to normalnanguma pod dętkę. Dlatego też moje zaskoczenie jeśli chodzi o ich zakładanie. Na oryginalne obręcze od gianta pxc2 wchodziły mega łatwo. Co do używania śrubokręta... Hmmm raczej nie, tylko łyżka z tworzywa. Gdyby ktoś namierzyl dobre gumy do XC na koło 27.5 cala ze ścianka w barwie skinn porsze o cynk. 

Opublikowano (edytowane)

Fabryczne obręcze Me.rida Comp CC oraz Ikony nie były tub.eless i zakładało się je wyjątkowo słabo. Widocznie te konkretne modele Ikonów są po prostu ciasne.

Edytowane przez Frost
Edycja z powodu tego paskudnego skryptu zamieniającego wyrazy na linki...
Opublikowano (edytowane)

Zamówiłem gumy od Onza model Svelt 27. 5 x 2.25 Dam znać jak to się zgrało z tymi dt 361. 

Edytowane przez Jakub Hrynko