Skocz do zawartości

buty i pedały spd

Kamos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Szajbajki ;)to mój pierwszy post  i  jako osoba , która często porusza się na rowerze,a  od zeszłego roku zaczęła częściej "trenować"  na rowerze (2-3 / tyg po ok 40-50 km narazie :D)mam pytanko , jaka jest Wasza opinia na temat 1 pary butów w systemie SPD do mtb i jednocześnie do szosy ? Zdania są różne , a KLUCZOWĄ sprawą u mnie jest kasa , narazie nie chcę inwestować pieniędzy w 2 pary butów (oddzielnie mtb i szosa),a i tak obecne odnowy w rowerach trochę kosztowały.Pamiętam , że sam Szajbajk powiedział w którymś filmie, że raczej nie ma problemu dla początkującego, żeby mieć 1 parę do mtb i szosy ,pedały na początek - raczej M-520, bo są podobno niezawodne. Dzięki za odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nic nie przeszkadza w tym, aby używać pedałów MTB również do szosy. Pamiętaj też o tym, że pedały spd do szosy są inaczej zbudowane i przez to, buty do nich nie są zbyt dobre do krótkich przechadzek, a raczej w ogóle nie nadają się do tego. Co innego buty SPD do MTB, tam jest możliwość podejścia, a nawet możesz się pokusić o buty turystyczne, które w ogóle pozwalają na korzystanie z dobrodziejstwa SPD i przechadzek.  M-520 są nieśmiertelne, ale możesz zwrócić uwagę na M-540. 

Edytowane przez Jacenty
  • Pomógł 1
Opublikowano

Z tego, co kojarzę, sam Szajbajk przez spory czas używał (o ile nie używa nadal) takich samych pedałów SPD w MTB i w szosie. Co najwyżej możesz pomyśleć o dwóch zestawach pedałów, żeby nie musieć ich przekładać - ale to zależy od Twoich preferencji, czasu i budżetu. :) 
Innym rozwiązaniem są buty, które umożliwiają montaż bloków SPD i SPD-SL. Wtedy nie musisz kupować dwóch par butów, a możesz jedynie zmieniać bloki.

Opublikowano

i codzienne zmieniać bloki. Powodzenia.

• Pomógł 1
Opublikowano

PD-M520 używane można wytargać za 50-60zł, kupujesz dwie pary i problem z głowy.

Co do butów, to jakiekolwiek w których się dobrze czujesz, byle na rzepy/klamry, sznurowane w mojej opinii na szosie się zbytnio nie sprawdzą.

Opublikowano

Bardzo dziękuję za szybkie , sensowne i meega przydatne odpowiedzi !!! ;)  zrobię tak , że kupię 2 pary pedałów PD-M520 (do szosy i mtb) , a buty to wybiorę jakieś odpowiadające moim preferencjom . Właśnie słyszałem , że bloki do butów szosowych są drogie , a też buty nie nadają się zbytnio do chodzenia nawet krótkiego odcinka , bo się szybko niszczą. Dzięki za aktywność pod postem :) Trzymajcie się i jeszcze raz dzięki za porady !

Opublikowano
5 godzin temu, SpiderMAN napisał:

PD-M520 używane można wytargać za 50-60zł, kupujesz dwie pary i problem z głowy.

Do tego bloki za 30-40zł i wychodzi cena nowego kompletu. Wiec przynajmniej jedne lepiej kupić nowe.

• Pomógł 1
Opublikowano

Myślę , że kupię nowy zestaw pedały + bloki , bo kosztuję około 100-110, a za używane pedały 60 i bloki 20-30 to wyjdzie trochę taniej , a nówki to nówki ;) jak mają długo posłużyć , w końcu jest to wydatek nie na jeden sezon :)