SnikerS Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 Widzę, że te Northwave z linku po fajnej cenie już niedostępne, ale dołożę się do ich polecenia. Zaczynam 3 zimę w nich jeździć i jestem bardzo zadowolony, na plusowe temperatury to ja nawet tylko cienką skarpetkę zakładam, bo za ciepło w grubych. Tylko, że z tym mocnym deszczem tak kolorowo nie jest. Od góry trzyma sucho, ale ostatnio jechałem w mocniejszym deszczu to po maks ~30minutach od dołu, od bloków ta izolowana wkładka zaczyna namakać. Po kolejnych kilku to już całkiem mokro czuć. No ale to mocny deszcz, na śnieg, mżawkę, rosę, na podmokłe tereny to można hasać A i z tym rozmiarem wyżej to bym nie szalał, Nortwave ma raczej normalną rozmiarówkę, letnie shimano mam 47, a te zimowe 46.
RadS Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 12 godzin temu, Greg007 napisał: Witam i pozdrawiam rowerowych forumiarzy, :-), jestem 60+, czy mógłbym poprosić o pomoc/uwagi w wyborze butów do jazdy rowerem trekkingowym, będę jeździł jak da radę do późnej jesieni. Wybrałem Northwave X-Magma Core i Shimano SH-MW701 - które są lepsze? W tej chwili przy 8st wytrzymuję góra 2h jazdę w takich zimowych butach z filcowym środkiem, takich powyżej kostki z zamkiem od wew. strony. Czy ta 4-o warstwowa wkładka w Northwave jest rzeczywiście nowatorska/skuteczna? Pozdrawiam 1) Czy te zimowe buty, w których obecnie jeździsz, mają z przodu jakąś osłonę przeciwwietrzną lub membranę? 2) Czy nie zaciskasz/sznurujesz zbyt mocno butów? (Pogorszony dopływ ciepłej krwi z reszty ciała = zimniej) 3) Czy przy tych 8 stopniach bardzo pocą Ci się stopy? Jazda w mokrych skarpetkach znacznie zwiększa odczucie chłodu. Ostatnio odstawiłem pełne neoprenowe ochraniacze przy 8*C na rzecz małych ochraniaczy na czubek (noski) i o dziwo jest mi ciepłej w stopy, i jestem przekonany że to dzięki temu, że nie mam już wilgotnych skarpetek po godzinie jazdy. 40 minut temu, SnikerS napisał: Widzę, że te Northwave z linku po fajnej cenie już niedostępne, ale dołożę się do ich polecenia. Zaczynam 3 zimę w nich jeździć i jestem bardzo zadowolony, na plusowe temperatury to ja nawet tylko cienką skarpetkę zakładam, bo za ciepło w grubych. Tylko, że z tym mocnym deszczem tak kolorowo nie jest. Od góry trzyma sucho, ale ostatnio jechałem w mocniejszym deszczu to po maks ~30minutach od dołu, od bloków ta izolowana wkładka zaczyna namakać. Po kolejnych kilku to już całkiem mokro czuć. No ale to mocny deszcz, na śnieg, mżawkę, rosę, na podmokłe tereny to można hasać A i z tym rozmiarem wyżej to bym nie szalał, Nortwave ma raczej normalną rozmiarówkę, letnie shimano mam 47, a te zimowe 46. Mam za sobą pierwszą jazdę w NW Arctic Raptor GTX. Po 1,5h jazdy na szosie w 6*C stopy były w idealnej temperaturze Nie muszę już przywracać sobie czucia w palcach stojąc 10 min pod gorącym prysznicem. Zupełnie inny komfort jazdy niż letnie buty z noskami albo pełnymi ocieplaczami. Również wziąłem o rozmiar mniejsze od Shimano. Tzn raczej na odwrót - NW mam w górnym zakresie normalnego rozmiaru (zwykłe buty noszę 44-45, NW 45), a to rozmiarówka Shimano wymaga dobrania większych (mam 46, które swoją drogą mogłyby być minimalnie mniejsze).
Rekomendowane odpowiedzi