m-peter Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 Witajcie, Mam zagwozdkę z nowymi kołami Mavic Crossride FTS-X 27,5". Dzisiaj założyłem pierwszy raz je na rower i zauważyłem, że niektóre szprychy są dosyć luźne. Sprawdziłem tensometrem ich naciąg i jestem dość zdziwiony jak bardzo różni się on na poszczególnych szprychach. Załączam zrzuty z aplikacji Park Tool'a jak to wygląda. To moje pierwsze badanie naciągu (tensometr z Ali zakupiony hobbystycznie ) więc proszę o poradę co z tym robić? Próbować naciągać czy lepiej oddać to do serwisu bo zrobię jajko z obręczy? A może nie przejmować się (waga kierowcy raczej bardziej słuszna niż piórkowa).
vdcmike Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 Te tensometry z Ali to zabawki a nie przyrządy pomiarowe. Póki tego sam nie skalibrujesz to radzę nie używać. Nie będzie to też nigdy działać z narzędziami (softem) parktoola czy innych firm ze względu na inne charakterystyki zastosowanych sprężyn. Co do samych kół to poziom ufności pomiarów należy uznać za zerowy. Jeśli organoleptycznie (np. na ucho) szprychy są luźne to lepiej oddaj do serwisu (ale takiego co nie tylko ma ale używa tensometru). Szczerze to są bardzo podłe jakościowo koła (obręcze plastelinowe, przekombinowane piasty, szprychy z najniżej pólki) i nie licz na to, że ktokolwiek będzie w stanie zejść z rozrzutem naciągu poniżej 15%. 2
m-peter Opublikowano 8 Października 2020 Autor Opublikowano 8 Października 2020 Dzięki za odpowiedź. Nie łudzę się, że ten tensometr z Ali będzie wskazywać idealny pomiar co do jego wartości. Bardziej chodzi mi o dość spory rozrzut wskazania (to już można stwierdzić).
vdcmike Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 Nie zrozumieliśmy się. W miarę dokładny pomiar to tensometr za 1200-1700zł. Parktool tm-1 to taki bardziej wskaźnik ale chociaz można wierzyć w to co pokazuje. To z Ali póki sobie nie wywzorcujesz (i to dla konkretnie posiadanej w kołach szprychy dla nastu różnych wartości siły) to nie wiesz co pokazuje. Nawet nie wiesz czy 2x większa wartość wskazywania to faktycznie 2x większa siła. Tym samym nie wiesz jaki jest rozrzut.
m-peter Opublikowano 8 Października 2020 Autor Opublikowano 8 Października 2020 Ja rozumiem, że nie jest to dokładny miernik i nie można mu ufać. Uważam jednak, że jeśli jego wskazania są powtarzalne dla tej samej szprychy w pewnym zakresie przesunięcia na niej to mogę stwierdzić, że szprychy pomiędzy sobą różnią się naciągiem (co też jest wyczuwalnej ręcznie). Czy to będzie 10 czy 20 jednostek to już jest dla mnie na ten moment pomijalne. Rozumiem, że gdyby za każdym razem w tym samym miejscu wskazania były zupełnie inne to nawet nie zawracałbym sobie głowy by zmierzyć wszystkie szprychy.
Accent_Szaj Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 (edytowane) 11 godzin temu, m-peter napisał: Próbować naciągać czy lepiej oddać to do serwisu Masz tensometr,więc spróbuj. Do serwisu zawsze zdążysz oddać. Moim zdaniem dobrze rozumujesz . 8 godzin temu, m-peter napisał: jego wskazania są powtarzalne dla tej samej szprychy w pewnym zakresie przesunięcia na niej to mogę stwierdzić, że szprychy pomiędzy sobą różnią się naciągiem Tu masz jeszcze jeden podobny temat Edytowane 9 Października 2020 przez Accent_Szaj Autokorekta w telefonie 1
Motke Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 5 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Masz termometr,więc spróbuj. Do serwisu zawsze zdążysz oddać. 🤣 Czy Ty czasem czytasz co piszesz?
Accent_Szaj Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 Godzinę temu, Motke napisał: czytasz Autokorekta czasem wie lepiej ... Jak Ci poprawić humor
m-peter Opublikowano 9 Października 2020 Autor Opublikowano 9 Października 2020 Godzinę temu, Motke napisał: 🤣 Czy Ty czasem czytasz co piszesz? W dzisiejszych czasach to i termometr warto mieć w skrzynce z narzędziami, nigdy nie wiesz kiedy się przyda 😂
elmapeto Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 Pomijając kwestie jakość i twoich narzędzi to naciąg szprychy w nowym kole nie jest niczym nowym. Często się zdarza, że nowe koła wymagają dopuszczenia.
jaro0011 Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 A koło jest proste? Jeśli tak to bym się nie przejmował i jeździł. Mam koła mavica: Crossmaxy, MA i one tak mają. Tam są po 24 szprychy i pewnie żeby było prosto to taki naciąg dziwny jest. Nie wiem jakie masz doświadczenie w centrowaniu koła ale czasem poprawiając fabrykę możesz tylko pogorszyć...
m-peter Opublikowano 9 Października 2020 Autor Opublikowano 9 Października 2020 Godzinę temu, jaro0011 napisał: A koło jest proste? Jeśli tak to bym się nie przejmował i jeździł. Mam koła mavica: Crossmaxy, MA i one tak mają. Tam są po 24 szprychy i pewnie żeby było prosto to taki naciąg dziwny jest. Nie wiem jakie masz doświadczenie w centrowaniu koła ale czasem poprawiając fabrykę możesz tylko pogorszyć... Koła są prościutkie, żadnego bicia na boki ani góra-dół. Doświadczenie na razie mierne ale na czymś trzeba je zdobyć, szkoda by było jednak rozcentrować nierozdziewiczone jeszcze koła 😂
jaro0011 Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 9 minut temu, m-peter napisał: Koła są prościutkie, żadnego bicia na boki ani góra-dół. Doświadczenie na razie mierne ale na czymś trzeba je zdobyć, szkoda by było jednak rozcentrować nierozdziewiczone jeszcze koła 😂 To proponuje Ci na nich solidnie pojeździć. U mnie po paru sezonach ani Crossmax, ani MA się nie skrzywiły. Dalej kręcą się tak samo. Bicie boczne w granicach 1mm, góra-dół praktycznie zerowe. 1
Yan Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 (edytowane) Różnice w przednim kole nie są takie straszne więc można by je tak zostawić. Tylne koło i rozbieżność dwukrotną to już mocna przesada. Zresztą widać tam że sąsiednie szprychy trzeba wyrówna więc była by to łatwa robota. Wyrównał bym oba koła ale zaopatrz się w porządne narzędzia do nypli. Jeżeli masz bardzo mocno naciągnięte szprychy to zwykłe czterokrotny klucz może zjechać gwint. Najlepiej kręcić od strony główki wtedy prawdopodobieństwo uszkodzenia jest mniejsze. Odnośnie narzędzi z Ali. Może nie są super precyzyjne ale jeżeli wiele razy zmierzysz tą sama szprychę i masz odchylenia rzędu 0.5 jednostki to spokojnie poradzisz sobie z wyrównaniem napięcia. Minus to nie ustawić maksymalnego dopuszczalnego naciągu bo faktycznie trzeba mieć to skalibrowane plus tabelka do przeliczenia. Edytowane 9 Października 2020 przez Yan 1
leejoonidas Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 (edytowane) Podrzuć mi te kółka to zrobię Ci to za darmo, wystarczy mi dobry klucz do szprych i bazowy dźwięk jednej szprychy naciągniętej z właściwą siłą i za pomocą słuchu naciag wszystkich szprych wyrównam. Edytowane 9 Października 2020 przez leejoonidas
Rekomendowane odpowiedzi