Paweł1980 Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 Witam przymierzam się do zakupu pierwszego fulla (enduro/trial). Szukam informacji na temat pracy tylnego trójkąta. Lepiej jak zawieszenie będzie pracowało liniowo (jak np. w dartmoor blackbird pro ) czy zawieszenie z wirtualnym punktem obrotu ( np. kross soil 2.0 RVS). Które z wymienionych będzie bardziej czułe na nierówności/przeszkody. Rower będzie głównie używany na leśnych ścieżkach/singlach (trójmiasto wzgórza morenowe / dużo podjazdów, single). Mam na oku trzy modele: 1. https://velo.pl/gorskie/gorskie-zawieszone/enduro-29-fs/dartmoor/blackbird-pro-29 2. https://www.greenbike.pl/rower-gorski-kross-soil-20-2020-p-5573.html 3. https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/trail-bikes/neuron/neuron-7/2627.html?dwvar_2627_pv_rahmenfarbe=BK%2FGY Będę wdzięczny za pomoc.
Franz Mauer Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 Poczytaj : https://www.1enduro.pl/geometria-progresywna/
PiotrekGT Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 @Franz MauerTu nie o taką progresywność chodzi.
Franz Mauer Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 50 minut temu, PiotrekGT napisał: Tu nie o taką progresywność chodzi Szczerze mówiąc nie spotkałem się dotąd z pojęciem progresywniści w pracy zawieszenia w ramach typu full. Jedynie Kross coś o tym wspomina. Rozwiązanie typu wirtualny punkt obrotu ma przede wszystkim wpływ na izolację pracy zawieszenia roweru od wpływu pedałowania. Odpowiadając na pytanie kolegi... Teoretycznie Dartmoor będzie miał najmniej czułe zawieszenie, bo ma tylko 1 zawias,ale też będzie najmniej podatny na wpływ pedałowania na uginanie zawieszenia. No i może okazać się najmniej awaryjnym rowerem z uwagi na prostotę budowy. Pozostałe to wielozawiasowce i teoretycznie będą bardziej czułe, ale i bardziej podatne na wpływ napędu. Najbardziej zaawansowanym rozwiązaniem jest RVS Krossa. Pytanie, czy tereny po których jeździsz wymagają takiej konstrukcji i pchania się w koszty? Wiele pochlebnych opinii ma Dartmoor, określany jako bardzo uniwersalny na zjazdy i podjazdy. Można dużo o nim poczytać w necie... 1
PiotrekGT Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 Ani dartmoor ani kross. Canyon jest spoko aczkolwiek troche słabo wyposazony. Rozejrzyj się po olx za giantami trance 27, jest ich mnóstwo i jeśli tylko szukasz roweru o takim skoku to będziesz zadowolony. Ewentualnie jeszcze lepszum wyborem będzie uzywany canyon spectral.
Ares Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 2 godziny temu, Franz Mauer napisał: Szczerze mówiąc nie spotkałem się dotąd z pojęciem progresywniści w pracy zawieszenia w ramach typu full. Jedynie Kross coś o tym wspomina. Są trzy charakterystyki pracy zawieszenia czyli liniowa, progresywna i regresywna oraz ich wariacje. To co już tutaj pisałem bo to się wiąże z doborem odpowiedniego dampera do konkretnej charakterystyki pracy ramy. Chodzi o leverage ratio czyli inaczej krzywa dźwigni na damper a prościej wartość stosunku skoku przedniego koła do ugięcia się dampera. Przykładowo 1 zawias Dartmoora jest bardzo liniowy. Giant ma ramy progresywne czyli bardzo czułe w początkowej fazie skoku. Co by nie pisać 4 zawiasy czy Vitruale to najlepsze od wielu lat rozwiązania na rynku. Sam zresztą uznaję tylko Horsta lub właśnie Virtuala. Kross ma dobre rozwiązanie ale sam projekt to za mało. To musi też wszystko grać pod kątem sztywności i poszczególnych punktów obrotu a tutaj jest słabo. Tutaj kolega z forum kiedyś się pochwalił, że przez 5 lat jazdy i to w Alpach nie robił serwisu zawiasu w Reignie. Kross by tego nie miał szans przeżyć. Z tej 3-ki jak chodzi o jakość zawiasu zdecydowanie Canyon choć zalecam model wyżej nie tyle ze względu na karbon co amor RS'a. Jak widzę zniszczenia w czarnych anodach Fox'a to aż robi mi się słabo. Sam mam amor tej marki w sumie mało jeżdżony ale liczę się z faktem, że będzie kiedyś kupa jak się ściągnie się lagi. RS'a to przynajmniej w tej kwestii święty spokój.
Paweł1980 Opublikowano 11 Października 2020 Autor Opublikowano 11 Października 2020 Dziękuję bardzo za podpowiedzi i nowy punkt widzenia. Już wiem, że jeden zawias sobie odpuszczę. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi