Peter90 Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 (edytowane) Cześć, zastanawiam się nad kupnem jednego z tańszych fulli jakie znalazłem, Ghost Kato FS 2.7 jestem laikiem w tej dziedzinie więc proszę o poradę ekspertów, jedyne co rzuca mi się w oczy to słabe hamulce Tektro HDM285 i słaby widelec SR SUNTOUR XCR 34 LOR 130mm. https://www.ghost-bikes.com/en/bikes/fully/bike/kato-fs-27-al-u Czy zakup tego roweru ma sens, czy po roku jazdy będę zmuszony na wymianę wielu komponentów? Nie skaczę, ale jeżdzę po 50-80km tygodniowo: kilkanaście km po mieście, kilkadziesiąt po gorszej jakości leśnych ścieżkach, korzeniach, kamieniach, nierównościach. Jedyne co będę w stanie wymienić po zakupie to prawdopodobnie tylny hamulec i też Pytanie do was jakie to koszta w serwisie z robocizną, chciałbym coś ok Shimano M600. a może widzieliście jakieś ciekawe promocje na rowery typu full lepsze od tego w cenie ok 5000? Z góry bardzo dziękuję za porady i pozdrawiam! Edytowane 8 Października 2020 przez Peter90
marcin.jka Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 Cześć, Taki full nie ma sensu, lepiej kupić porządny HT. 1
Peter90 Opublikowano 8 Października 2020 Autor Opublikowano 8 Października 2020 @marcin.jka Cześć dzięki za odpowiedź, jeżeli faktycznie część komponentów przy mojej niezbyt profesjonalnej jeździe (nie trzaskam nie wiadomo ile km, nie skaczę i staram się dbać o sprzęt) będzie do wymiany po jednym sezonie to faktycznie nie warto. Kierowałem się głównie napędem patrząc na tego fulla, potem okazuje się, że obręcze słabe, że widelec nie powietrzny tylko sprężyna, że hamulce są naprawdę słabe. Rozważam też Ghost'a SL AMR 2.7 AL U, jednak propozycja w podobnej cenie z Decathlona wydaje się być lepsza (AM 100 S). Ciągle będę polował na jakieś promocje rowerów typu full, może w końcu uda mi się coś znaleźć, w końcu jest po sezonie.. Jak na tą chwilę chyba najlepsze co znalazłem kilka miesięcy temu to full z Decathlona za 6500zł (chyba najlepszy stosunek jakość/cena, no i ciężko mu coś zarzucić), jednak na tego muszę jeszcze z miesiąc/dwa dozbierać. Mimo wszystko chciałbym wiedzieć jakie są teraz najtańsze porządne HT, może jakieś ciekawe promocje? Czy to prawda, że za około 2.5k można znaleźć coś porządnego? Jakieś propozycje? Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc, pozdrawiam!
PiotrekGT Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 Za "wystarczającego" HT trzeba dać około 4k. Sam posiadam na sprzedaż Dartmoora Primala, ale nie jest jeszcze nigdzie wystawiony bo nie goni mnie ze sprzedaza, chcesz sie dowiedziec wiecej (nawet o nim, wrazenia z jazdy) to pisz priv.
filipol512 Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 Cześć, Mój pierwszy wpis na tym forum. Kupiłem ten rower 2 tygodnie temu i mówiąc szczerze dla laika jest to świetny wybór. Jeżdżę codziennie po lesie amortyzacja sprawdza się dobrze hamulce faktycznie nie są za mocne, ale na pewno sprawiaja lepsze wrażenie niż gumowe v-break, a są jeszcze na dotarciu (wymiana hamulca z tyłu jest bez sensu bo można zablokować koło jednym palcem, gorzej z przodem; fizyka). Co do przedniego amortyzatora XCR34 mam jedną uwagę po umyciu go z fabrycznego smaru zaczął "czerstwo" pracować. Dowiedziałem się od Suntour, że można wyposażyć ten amortyzator w gąbkę olejowa FAA388 z wyższego modelu, która zapewni smarowanie góry. Tylni sprawdza się świetnie szczególnie po odpowiedniej regulacji tłumienia żeby uniknąć bujani. Do zalet można dodać, że rower ma tylną przerzutkę Shimano podserii shadow plus ze zmiennym naciągiem naprężenia i faktycznie łańcuch nie uderza tak o ramę na wybojach. Jak za te pieniądze, mi udało się wyrwać w Martes sport za 4090 zł miał lekkie otarcie lakieru, super rower dla kogoś kto szuka full-a i nie będzie używał go do sportu wyczynowego, a do jazdy rekreacyjnej.
Rekomendowane odpowiedzi