BartZg Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 (edytowane) Witam wszystkich szajbajków. na forum jestem tu nowy i wybaczcie mi za brak znajomosci wszystkich zwyczajów. z rowerami zacząłem przygodę niedawno. Zaczęło się od wyremontowania roweru dla narzeczonej, a następnie odświeżenie roweru dla mnie. Dorwałem Rometa Pasat i zrobiłem go tak, abym mógł końcówkę sezonu przejechać.jazda typowo turystyczna po asfaltowych drogach rowerowych. Przez zimę chciałbym ogarnąć jakiś konkretny projekt i mam tu na myśli retro szosę delikatnie zwrócona w kierunku gravela. Czytałem kilka tematów podobnych, ale chciałbym się sensownie do tego przygotować czy to w ogóle ma sens. Ramę, którą chciałbym kupić to zzr huragan lub zzr jaguar specjal. Bardzo mnie się podoba jej klasyczny kształt. Suport, korba do ogarnięcia, ale mam główne pytanie o wolnobieg, przerzutkę i manetki. chcialbym założyć kierownice baranka i klamkomametki, ale patrząc po grupach shimanon najmniejszą ilośc zębatek jaką obsługuje to 7 tarcz, a ta raczej się nie zmiesci do tej ramy. w jednym z tematów znalazłem info, ze hamulce współczesne nie pasują do starej ramy- pytanie dlaczego? Nie ma totalnie opcja, aby temu zaradzić? Dopuszczam również opcje, starych hamulców, ale aby były obsługiwane przez współczesne klamkomanetki. Myśle, ze to akurat nie będzie problemem, bo sposób działania manetki jest taki sam- chyba, ze jestem w błędzie. Jeśli znacie nazwe klamkomanetek, które są srebrne i nie wyglądają na super współczesne to będę wdzięczny za sugestie. Myślałem coś w klimacie shimano tiagra, ponieważ ta grup będzie dla mnie wystarczająca, lecz ilośc rzędów jaką obsługuje jest za duża na ten rower- chyba. Sorry, za długi wstęp i dzięki za porady oraz sugestie Edytowane 8 Października 2020 przez BartZg
kaido2 Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 Daruj sobie Rometa, bo to przerost formy nad treścią. Raz, że są kiepskie, a 2 szerokiego lacia tam nie założysz. Jak już to szedłbym w kierunku Favorita F1, lub Eski Sport. Jedna i druga rama przyjmie przełajową oponę wraz z błotnikami. Pod takiego laczka szukał bym obręczówek z szerokimi ramionami, typowe szosowe będą za wąskie. Ramy są co prawda pod 125, ale spokojnie wejdzie koło pod 130 i minimum te 7s z tyłu. Z klamkami też nie ma problemu, większy będzie z kierą na 1 1/8, ale to można rozwiązać przez dobry jakościowo adapter i mostek, albo użyć starej calówki o klasycznym profilu luib co jest akurat dla mnie lepszym rozwiązaniem - ergo. 48 minut temu, BartZg napisał: w jednym z tematów znalazłem info, ze hamulce współczesne nie pasują do starej ramy- pytanie dlaczego? Jak zwykle internety i wszedobylne bzdety.
BartZg Opublikowano 8 Października 2020 Autor Opublikowano 8 Października 2020 (edytowane) Dzieki za odpowiedz. Jak rozumiem Favorit jest czeski i jest lepszej konstrukcji? Rury, z których jest wykonana ramą i widelec nie są nieco większej średnicy? W necie widzę, ze F1 ma podobne ornamenty przy łączeniach i właśnie one mnie urzekły i dlatego chciałbym iść w te stronę. Widzę, ze jest model Favorit f12, ornamenty są identyczne jak przy pasatach. Coś wiesz o tych konstrukcjach? Na zdjęciach widzę, ze jest ładnie wykończony w szczególności przy muzie siodłowej. Ja do romet pasat wsadziłem 32-622 i fajnie się jeździ po mieście. Do tego projektu myśle, żeby wsadzic 30-622 a jak wyglada temat widelca? 130mm także wejdzie czy na przód jest mniejsza szerokość? Edytowane 8 Października 2020 przez BartZg
kaido2 Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 Przód jest 100 więc nie ma problemu, tył 125 więc można rozgiąć na stałe lub wcisnąć po prostu koło. To jest stalka więc nic się nie stanie. Te ornamenty to są mufy, mają one za zadanie stabilizować dopasowane kątami rury. O ile w radzieckich i czechosłowackich ramach nie ma z tym problemu o tyle Romet od drugiej połowy lat 70-tych jest bardzo ryzykowny w użytkowaniu, bo rury nie są spasowane, a lut jest na wcisk bo mufy mosiądzu nie widziały. Poza tym tak. Podstawowe modele rowerów dla ludu - kanaliza. Rury są ciężkie i podłej jakości, jak nie wyjdzie z mufy to pęknie, Często przy suportach sa przegnite. Jazda na tym, a zwłaszcza na już wiekowym to spore ryzyko, a zęby tanie nie są no i dochodzi problem z przychodniami bo przecież koronawirus. Ruskie, czy czeskie ramy nie dość , że były na porządnych rurach, to były proste i porządnie lutowane. Start, czy Favorit to były ramy robione pod reprezentacje narodowe, zmieniał się tylko osprzęt. Ural, czy Ukraina już dla ludu, ale nadal używano porządnych rurek i lutowano jak trzeba. Natomiast tak, mufy Favoritów i Rometowskich wyrobów roweropodobnych, jak i same ramy są do siebie często podobne Favorita F9 jest łatwo pomylić z Huraganem czy Jaguarem, ale są szczegóły które pozwalają je rozróżnić.
BartZg Opublikowano 8 Października 2020 Autor Opublikowano 8 Października 2020 Dziękuje z wyczerpujące odpowiedzi. Przykre, ze nawet temat rowerów Czesi potrafili porządniej wykonac.. teraz już jestem mądrzejszy i będę poszukiwał Favorita 🙃
taki_jeden Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 20 godzin temu, BartZg napisał: Przykre, ze nawet temat rowerów Czesi potrafili porządniej wykonac.. Kwestia kiepskich materiałów użytych w ramach Rometa to w bardzo dużej mierze zasługa naszego "wielkiego wschodniego brata", który ciągnął od nas jak więcej wszelkiej maści dóbr i niestety trzeba było robić na tym co się miało. Niemniej te produkty które powstawały jeszcze w manufakturach działających pod marką ZZR lub nawet trochę wcześniej były naprawdę dobrej jakości i nawet zdobywały różne nagrody, co nie zmienia faktu że obecnie to już tak czy tak złom
kaido2 Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 Ale rusy ciągneli od wszystkich, problem leży gdzie indziej - brak konkurencji, beznadziejność, rynek skazany tylko na Rometa. Skoro w DDR-ówku można było kupić radzieckiego Starta, to czemu w PRL-u był z tym problem? To samo się tyczy Eski Sport, czy Favorita, którego po ciężkich mękach dało się gdzieś tam wyszarpać. Wracając do ZZR to tak , trzymali jeszcze poziom i nawet jak się trafi ich rama na której można by zaryzykować jazdę, to koszt jej będzie wynosił ze 4-y takie Favority, no bo przecież Romet, klasa i sentyment z PRL, rodzimy wyrób.
BartZg Opublikowano 9 Października 2020 Autor Opublikowano 9 Października 2020 Czyli huragan i jaguar nie taki straszny, bo to zzr, ale patrząc na ceny w Czechach to favorit można wyszarpać za rozsądne pieniądze bo u nas za sama ramą chcą ok 500 zł
taki_jeden Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 Godzinę temu, kaido2 napisał: Ale rusy ciągneli od wszystkich, problem leży gdzie indziej - brak konkurencji, beznadziejność, rynek skazany tylko na Rometa. Tak to prawda, ale nie cała Spora część była na "export" a do lokalnej sprzedaży trafiały często odrzuty lub buble, z resztą taka praktyka była dość popularna wystarczy spojrzeć na FSO Niemniej prawdą jest że obecnie o wiele taniej i rozsądniej jest poszukać czegoś Czechosłowackiej produkcji.
BartZg Opublikowano 11 Października 2020 Autor Opublikowano 11 Października 2020 Pytanie o napęd. czy ta rama przyjmie kasetę 8 rzędowa? Wszystko będzie działać czy 8 rzędów to dla niej już za dużo? Od czego jest to uzależnione? Od szerokości/ wyprofilowania ramy? chcialbym tam wsadzić co coś co będzie fajnie działać, będzie miało klamkomametkę, a mimo tego będzie jeszcze w klimacie retro. Mam dwa typy grup. campagnolo Athena 8s lub shimano dura ace 7400 z sti 7s.
kaido2 Opublikowano 12 Października 2020 Opublikowano 12 Października 2020 To co jest istotne to szerokość tylnej osi. W przypadku stalowej ramy nie ma ograniczeń jeżeli chodzi o zastosowanie napędu nawet 13s.
BartZg Opublikowano 12 Października 2020 Autor Opublikowano 12 Października 2020 A jeśli jednak by się zmieniła koncepcja na aluminiową ramę to inaczej to wyglada w tej konstrukcji? Pytam bo rozważam różne opcje.
taki_jeden Opublikowano 12 Października 2020 Opublikowano 12 Października 2020 Głównie różnica jest taka że stalową ramę jesteś w stanie rozgiąć czego z aluminiową już nie koniecznie dokonasz.
BartZg Opublikowano 12 Października 2020 Autor Opublikowano 12 Października 2020 Rama aluminiowa jest tak sztywna, ze nie rozszerzy się 5 mm na piastę czy kwestia podatności aluminium na pęknięcia czy coś takiego?
taki_jeden Opublikowano 12 Października 2020 Opublikowano 12 Października 2020 Stal jest o wiele bardziej plastyczna, chcąc rozginać aluminium trzeba niesamowicie uważać, i raczej nie jest to polecane bo mocno narusza integralność i może w przyszłości spowodować pęknięcie. Na dobrą sprawę ja bym się za rozszerzanie aluminiowych widełek nie brał i projekt retro oparł o stal (wiedząc że będę potrzebował rozginać).
kaido2 Opublikowano 12 Października 2020 Opublikowano 12 Października 2020 (edytowane) Jeżeli chodzi o alu to z budżetowymi ramami jest różnie. Spotkałem tyły szosowe 130 w zakresie 128-132, zatem bardzo uniwersalne Z gięciem średnio, ale wcisnąć można. Edytowane 12 Października 2020 przez kaido2
Eziemniak Opublikowano 20 Grudnia 2020 Opublikowano 20 Grudnia 2020 (edytowane) W dniu 8.10.2020 o 09:44, BartZg napisał: Witam wszystkich szajbajków. na forum jestem tu nowy i wybaczcie mi za brak znajomosci wszystkich zwyczajów. z rowerami zacząłem przygodę niedawno. Zaczęło się od wyremontowania roweru dla narzeczonej, a następnie odświeżenie roweru dla mnie. Dorwałem Rometa Pasat i zrobiłem go tak, abym mógł końcówkę sezonu przejechać.jazda typowo turystyczna po asfaltowych drogach rowerowych. Przez zimę chciałbym ogarnąć jakiś konkretny projekt i mam tu na myśli retro szosę delikatnie zwrócona w kierunku gravela. Czytałem kilka tematów podobnych, ale chciałbym się sensownie do tego przygotować czy to w ogóle ma sens. Ramę, którą chciałbym kupić to zzr huragan lub zzr jaguar specjal. Bardzo mnie się podoba jej klasyczny kształt. Suport, korba do ogarnięcia, ale mam główne pytanie o wolnobieg, przerzutkę i manetki. chcialbym założyć kierownice baranka i klamkomametki, ale patrząc po grupach shimanon najmniejszą ilośc zębatek jaką obsługuje to 7 tarcz, a ta raczej się nie zmiesci do tej ramy. w jednym z tematów znalazłem info, ze hamulce współczesne nie pasują do starej ramy- pytanie dlaczego? Nie ma totalnie opcja, aby temu zaradzić? Dopuszczam również opcje, starych hamulców, ale aby były obsługiwane przez współczesne klamkomanetki. Myśle, ze to akurat nie będzie problemem, bo sposób działania manetki jest taki sam- chyba, ze jestem w błędzie. Jeśli znacie nazwe klamkomanetek, które są srebrne i nie wyglądają na super współczesne to będę wdzięczny za sugestie. Myślałem coś w klimacie shimano tiagra, ponieważ ta grup będzie dla mnie wystarczająca, lecz ilośc rzędów jaką obsługuje jest za duża na ten rower- chyba. Sorry, za długi wstęp i dzięki za porady oraz sugestie Zastanawiałem sie nad rozpychaniem mojej ramy alu ale doszedłem do wniosku ze bez sensu. Na odpowiednia (hyperglide hub) 126mm piaste możesz zainstalować kasete 10 albo 9 biegową omijając jedna zębatkę - tzw 8 of 9 albo 9 of 10 - te 8 czy dziewiec zebatek kasety ma taka sama szerokość jak 7 w starych napedach. Jeśli chcesz używać sti instalujesz odpowiednie klamki - 10 biegowe jeśli 9 of 10 a tylna przerzutka może byc nawet 7 biegowa. Generalnie 126mm koło będzie bardziej symetryczne niz 130 czyli w teorii mocniejsze. https://www.sheldonbrown.com/k7.html#11 Edytowane 20 Grudnia 2020 przez Eziemniak
Rekomendowane odpowiedzi