adampolak Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 Proszę o radę w następującej kwestii : Kupiłem w salonie rowerowym rower marki Giant ( Liv ) z tylną przerzutką shimano tourney tx z dużymi kółeczkami plus dodatkowe kółeczko do prowadzenia linki. Koło z wolnobiegiem. W sklepie , przy kupnie przerzutka pracowała nienagannie. Po przejechaniu 2000 km pojawił się problem z wyregulowaniem przerzutki. Jest to niemożliwe. Hak jest prosty , przerzutka nie została nigdy uderzona itp. Linki , pancerze czyste i nasmarowane. Jeżeli wyreguluję przerzutkę tak , że można zmieniać biegi z wyższych na niższe - to nie ma możliwości przerzucania biegów z powrotem. Natomiast jeżeli wyreguluję przerzutkę tak , że można zmieniać biegi z niższych na wyższe - to nie ma możliwości przerzucania biegów z powrotem. Albo , gdy klikam manetką jeden raz to nic się nie dzieje , dopiero gdy klikam drugi raz to zmienia się bieg o jedną tarczę lub o dwie , trzy tarcze lub zaczyna chrzęścić , rzęzić i furkotać . Albo jest i tak ,że w ogóle działa jak chce . Dziadostwo. Proszę o radę czy i co mam wymienić w pierwszej kolejności : 1. Przerzutkę ( na przykład na Alivio )? 2. Koło na takie z kasetą zamiast wolnobiegu ? Z góry dziękuję za odpowiedź ! Pozwoli mi to zaoszczędzić czas i pieniądze.
Gość Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 Sprawdź mocowanie przerzut kiedy i hak. Może coś się poluzowało. Zobacz też jak duży luz mają. Kółeczka. Ustaw precyzyjnie zakresy górny i dolny a dopiero potem reguluj napięcie linki. Zwróć uwagę jak bardzo faluje wolnobieg kiedy kręcisz kołem. W tych kołach skrzywienie osi piąty to standard. A też pogarsza pracę. Jeśli nie da się tego ogarnąć, wymiana przerzutki na Acerę powinna znacząco poprawić kulturę pracy. Te Tourneye można regulować co 2tygodnie, ale zazwyczaj po serwisie pracują przyzwoicie. A... No i łancuch. Te 7-8rz to plastelina. Jeśli go nie wymieniłeś to po 2tys już pewnie jest daleko ponad 1% wyciągnięty, a to też bardzo utrudnia robotę przerzutce.
Yan Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 Kiedyś w pośpiechu założyłem opaskę i zapomniałem że pod spodem leci linka od przerzutki. Efekt był taki że naglę przerzutką rozregulowała się a potem nie mogłem jej odpowiednio ustawić bo albo dobrze zrzucała albo wrzucała. Dopiero po dokładnym sprawdzeniu linek i pancerzy zobaczyłem że coś nie gra.
elmapeto Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 Wymień przerzutkę, łańcuch i wolnobieg pewnie też.
Rekomendowane odpowiedzi