Shade Opublikowano 6 Października 2020 Opublikowano 6 Października 2020 Cześć! Po długim czasie czytania forum, nadszedł czas na pierwsze pytanie. Może dla wielu okaże się banalne, ale przez lata jeździłem na MTB (13 lat na jednym rowerze) i dętki wymieniałem może z 5-10 razy i zawsze były to jakieś oczywiste sytuacje - nic, nad czym można by się zastanawiać. Jednak obecnie jestem świeżo upieczonym posiadaczem szosy, dokładnie triban rc520 i dziś, podczas krótkiego wypadu, na 20 kilometrze wystrzeliła mi tylna dętka. Generalnie nic strasznego, podczas podjazdu, ale zastanawia mnie powód, bo jechałem po prostym i czystym asfalcie a z drugiej strony znane są przypadki strzelających opon w tribanach ;) Przed wyjazdem, koło zostało napompowane kompresorem do 7 barów, czyli w połowie zakresu. Wcześniej, przejechałem 150km na kołach napompowanych do około 6,5 bara pompką ręczną. Tuż przed momentem strzelenia dętki, zdążyłem usłyszeć kilka jakby "klapnięć" koła z każdym obrotem. Po wystrzale - jak się zatrzymałem - opona była w miejscu wystrzału zdjęta z obręczy. I teraz, czy możliwe że opona spadła z obręczy wcześniej i to spowodowało wystrzał dętki? Pierwszy raz pompowałem koła kompresorem do takich dużych wartości i nie wiem, czy może nie przedobrzyłem? Bo tylko dobijałem ciśnienie a manometrem starałem się uchwycić ciśnienie. Czy powodu szukać raczej gdzie indziej? Obręcz obejrzałem dokładnie od środka, taśma wydaje się w porządku. Nie byłem w stanie wyczuć zadziorów. Czy takie uszkodzenie gumy na rancie opony, zagraża w jakimkolwiek stopniu?
tadzikpl Opublikowano 6 Października 2020 Opublikowano 6 Października 2020 Jak napisales, wyglada na to, ze opona wysunela sie z rantu i detka strzelila. Wada opony lub obreczy, zle osadzenie opony, zz wysokie cisnienie. Podejrzewam to ostatnie, bo pojemnosc detki jest malutka i naprawde latwo przesadzic kompresorem.Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
Shade Opublikowano 6 Października 2020 Autor Opublikowano 6 Października 2020 Właśnie testowałem pompkę ręczną vs kompresor. Napompowałem kilka razy jedną i kilka razy drugą i wychodzi na to że kompresor pokazuje +0,5 bara więcej niż pompka. W takiej sytuacji, mogłem napompować co najwyżej 7,5 lub 8 bar max (czyli max mojej opony). Jeśli to nie za duże ciśnienie, to na co zwrócić uwagę, przy zakładaniu opony, albo przy następnym strzale?
tadzikpl Opublikowano 6 Października 2020 Opublikowano 6 Października 2020 Ja lekko namaczam ranty opony mokra gabka z plynem do naczyn. Pompuje powoli, macam, obracam.. Paczam, by opona rowno sie ulozyla. Jak trzeba, to czasem upuszcze sprezu i palcami pomacam. Ale lekko namydlona opona zazwyczaj wchodzi sama idealnie. Potem to juz tylko dopompowuje. (Uprasza sie i nie nabijanie sie) po kazdej jezdzie na zewnatrz rower do gory nogami (to lamie jedna z Velominati Rules) i obrot kolem z przylozona nawilzona chusteczka z fizeliny. Jesli w opone wbila sie szpilka lub szkielko, to fizelina sie zaciaga i problem usuwam.Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi