Skocz do zawartości

Gravel na węższych oponach

SpiNNer2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Jeżdżę na Fuji Jari 1.3 2020 i zastanawiam się czy na przyszły sezon nie kupić sobie drugiego kompletu opon, które będą bardziej nastawione na szosę. 

Obecny zestaw fabryczny: 

koła:     WTB ST i23, 32/32h, 12mm thru-axle cartridge bearing hubs

opony:     Panaracer Gravelking SK, 700 x 38c

Zastanawia mnie czy jest szansa, że odczuję różnicę w utrzymywaniu prędkości, jeśli tak to jakie opony warto dokupić do obecnych kół? A może warto po prostu mieć drugi komplet kół? 

Potrzeba pojawiła się z powodu tego, że nie chcę mieć dodatkowo roweru szosowego, a jednak chcę mieć większą płynność na asfalcie jeżdżąc ze znajomymi, którzy mają szosy. 

Polecicie coś?

Opublikowano

Tak, poczujesz różnicę. Kup jakieś dobre, zwijane opony szosowe 28c/30c.

Wymiana kół to nawet lepszy pomysł. Jak kupisz lżejsze i sztywniejsze koła do śmigania po asfaltach, to różnica będzie odczuwalna od pierwszego mocniejszego depnięcia w pedały.

Opublikowano

Najlepiej jak kupisz koła. Ja mam w swoim gravelu dodatkowy zestaw kół Fulcrum racing 4 DB + continental gp 5000 28.
Jest bardzo zauważalna różnica. Poza tym, że rower jest ok 1kg lżejszy, to po asfalcie pięknie śmiga :)..., ale trochę bardziej trzepie. Jednak szersza opona i mniej ciśnienia dają większy komfort. 

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Moglibyście podrzucić jakieś konkretne sprawdzone modele kół za które nie zapłacę kwoty równej roweru? ;)

Od jakiej kwoty zaczynają się sensowne koła?

Opublikowano

Mogę się tylko wypowiedzieć na temat Fulcrum racing 4 DB, https://www.cyklomania.pl/fulcrum-kola-racing-4-db-c17-2wf-r-afs,id1614.html
Po około 2000 km, bez problemów.
Z minusów:
- bębenek jest aluminiowy i mam ślady na nim od kasety. Do tego bardzo cicho pyka, ale to już kwestia gustu ;)
- do przykręcenia tarcz jest potrzebny inny klucz niż standardowy do centerlock. Coś w stylu klucza do piast, widać tam na zdjęciu. Ja któryś z moich dopasowałem, ale trzeba to mieć na uwadze.

Opublikowano

Cześć, a jak sobie radzicie z kasetą w drugim zestawie kół? Czy praktykuje się dwie kasety czy przekładanie kasety przy zmienię zestawu kół?
Właśnie jestem w trakcie kompletowania drugiego zestawu kół z oponami szosowymi dlatego pytam.

Opublikowano
W dniu 13.10.2020 o 20:46, garcinex napisał:

Cześć, a jak sobie radzicie z kasetą w drugim zestawie kół? Czy praktykuje się dwie kasety czy przekładanie kasety przy zmienię zestawu kół?
Właśnie jestem w trakcie kompletowania drugiego zestawu kół z oponami szosowymi dlatego pytam.

Mam drugą kasetę - bo wygodniej. Przekładam całe koła i trwa to kilkanaście sekund, a nie muszę babrać się z przekładaniem nie zawsze czystej kasety.