Gość Opublikowano 18 Lipca 2017 Opublikowano 18 Lipca 2017 Witajcie, czy to normalne w przerzutkach szosowych, że kręcąc śrubą odpowiedzialną za ustawianie odległości między wózkiem a kasetą NIC SIĘ NIE DZIEJE? Nie przesuwa się nawet o 1 mm. Widać ruch tego metalowego elementu, że się obraca, ale sama przerzutka w ogóle nic nie reaguje. Byłem w sklepie rowerowym, gdzie kupiłem rower (nie wiedzieli tam nawet o trymowaniu) i stwierdzili, że to normalne w przerzutkach szosowych. Dlaczego mnie to podirytowało? Bo przerzutka praktycznie lata jak chce. Jeżeli jadę szybko z wysoką kadencją na przełożeniu 2x7 czy 2x8, to przestając kręcąc korbą słyszę ogromny strzał/uderzenie z tyłu roweru, zapewne wózek dobija do kasety i dodatkowo łańcuch uderza w tylny trójkąt. Nie ma aż takiego luzu, ale u mnie w MTB jak ustawię tę odległość to widać różnicę już po 1/4 obrotu śruby. Także muszę się z tym pobawić na własną rękę. Pozdrawiam. m4rvell0us
Gość Opublikowano 22 Lipca 2017 Opublikowano 22 Lipca 2017 Załączam Wam film, który nagrałem również dla jednego z odległych serwisów. Może wpadniecie o co chodzi Wybaczcie, w kolejnym ujęciu stoję tyłem do kamery i widać tylko moje nogi, ale jak się zorientowałem po nagraniu to już nie chciało mi się ponownie tego nagrywać. Najważniejszy jest dźwięk w tamtym ujęciu. https://youtu.be/pmEhRXw3ons
ljack71 Opublikowano 28 Września 2017 Opublikowano 28 Września 2017 Hej m4rvellOus !!! I jak opanowałeś Sorę ?? Tak pytam bo zastanawiam sie nad kupnem roweru z Sorą. Miałem Ridka na nowej Tiagrze a teraz chciałem troche przyoszczędzić i tak sobie pomyslałem, że nowa Sora wystarczy a tu takie nie do końca pocieszające informacje. Jak według Ciebie pracuje ta grupa ? Miałes porównanie do Tiagry ? I jakie wrażenia ? pzdr Jacek
Gość Opublikowano 28 Września 2017 Opublikowano 28 Września 2017 26 minut temu, ljack71 napisał: I jak opanowałeś Sorę ?? Tak pytam bo zastanawiam sie nad kupnem roweru z Sorą. Miałem Ridka na nowej Tiagrze a teraz chciałem troche przyoszczędzić i tak sobie pomyslałem, że nowa Sora wystarczy a tu takie nie do końca pocieszające informacje. Jak według Ciebie pracuje ta grupa ? Miałes porównanie do Tiagry ? I jakie wrażenia ? Witaj. Niestety nic się z tym nie da zrobić, jest to niestety taka wada ramy w tym Giant Contend 1 lub samej odświeżone grupy napędowej. Nie mam porównania do innych grup szosowych, bo to moja pierwsza w życiu szosówka. Nauczyłem się już nie jeździć na przełożeniach 1x8, 1x9 oraz 2x1, 2x2, 2x3. Mam jeszcze uwagę do latającego łańcucha, kiedy przestaję pedałować po szybkim i mocnym kręceniu korbą. Tylna przerzutka ma zbyt dużo luzu, śruba naprężająca sprężynę w ogóle nie działa i sprawdzałem tę nową Sorę na wystawie w kilku innych rowerach --> i jest to samo. Ja nie owijam w bawełnę, mówię jak jest. Nie promuję żadnego ze swoich rowerów, każdy rower ma swoje mankamenty, jeden większe a drugi mniej istotne, ale ludzie się do tego nie przyznają Ewentualnie inni mają gdzieś tego typu niedoróbki producentów. Jak chcesz się dowiedzieć czegoś więcej to pytaj.
ljack71 Opublikowano 28 Września 2017 Opublikowano 28 Września 2017 Z tym luzem w tylnej przerzutce to w Tiagrze jest podobnie jeśli nie identycznie . Co do regulacji naprężenia wózka to jest równiez podobnie. Miałem bardzo podobne odczucia jak Ty, coś w rodzaju za długiego łańcucha, ale zapewne w niskich grupach tak to już pracuje. A jak wogóle oceniasz pracę klamkomanetek ? Jest stabilnie i w miarę szybko ?
Gość Opublikowano 28 Września 2017 Opublikowano 28 Września 2017 Do klamkomanetek i szybkości/sprawności/precyzji w przerzucaniu biegów nie mam żadnych zastrzeżeń. Wszystko działa tak jak należy i nie sprawiało mi - jak dotąd - żadnych kłopotów.
ljack71 Opublikowano 28 Września 2017 Opublikowano 28 Września 2017 Dzięki !! Może w przyszłym tygodniu będę miał okazje potestować tę Sorę, zobaczymy jakie wrażenie zrobi, jesli piszesz, że wszystko wchodzi płynnie i stabilnie to nie skreslam jej od razu, do amatorskiej jazdy może i wystarczy
Gość Opublikowano 28 Września 2017 Opublikowano 28 Września 2017 Nauczyłem się nie korzystać z wyżej opisanych przełożeń i jestem bardzo zadowolony. Do amatorskiej jak najbardziej się nadaje.
ljack71 Opublikowano 28 Września 2017 Opublikowano 28 Września 2017 Dzięki, chyba wezmę te Sorę bo na dzień dobry mozna zaoszczędzić troche grosiwa i dzieki temu zainwestować w inne elementy . pzdr
Puncu Opublikowano 28 Września 2017 Opublikowano 28 Września 2017 Mi to wygląda na źle zamontowaną przerzutkę, bo niby się rusza ale reakcji nie ma. Odkręć ją od haka i spróbuj to metalowe srebrne obrócić o jeden obrót do tyłu. A następnie przykręć.
Gość Opublikowano 28 Września 2017 Opublikowano 28 Września 2017 (edytowane) 10 minut temu, Puncu napisał: Mi to wygląda na źle zamontowaną przerzutkę, bo niby się rusza ale reakcji nie ma. Odkręć ją od haka i spróbuj to metalowe srebrne obrócić o jeden obrót do tyłu. A następnie przykręć. Sprawdzałem w sklepie rowerowym na osprzęcie Claris i również kręcenie tą śrubą nie przynosiło żadnych rezultatów. Ten metalowy pierścień się obraca, ale bez efektu. Edytowane 28 Września 2017 przez Gość
Gość Opublikowano 30 Września 2017 Opublikowano 30 Września 2017 (edytowane) Po rozmowie z @Puncu oraz dzięki pomocy zaawansowanego użytkownika na konkurencyjnym forum, otrzymałem bardzo merytoryczną odpowiedź, która rozwiała moje wszystkie wątpliwości co do napędu Sora R3000. Poniżej wklejam urywki wypowiedzi użytkownika, który powoływał się na oficjalne instrukcje obsługi Shimano. Także @ljack71 bierz spokojnie Sorę "Po pierwsze 1x8 lub 1x9 jak rozumiem to są przełożenia skrajnie skośne - czyli masz małą zębatkę z przodu i najmniejsze zębatki z tyłu - tak? No to co się dziwisz? W instrukcji do twojego napędu, na stronie 5 stoi napisane jak wół, że nie należy używać przełożeń 1x9, 1x8 i nawet 1x7 bo łańcuch może trzeć!. Wszystko działa zgodnie z założeniami producenta. Instrukcja DM-RBFC001-01 dostępna na stronie internetowej Shimano."When the chain is in any of the positions shown in the illustration, the chain may come into contact with the front chainring or front derailleur and generate noise. If the noise is a problem, shift the chain onto the next largest sprocket or the one after." Śruba B działa PRAWIDŁOWO - całą sterta przerzutek reaguje właśnie tak niewiele na kręcenie. Bardzo ładnie zrobiłeś film, więc widać, że śruba opiera się na haku i z całą pewnością odsuwa się od niego po wkręceniu tylko, że przeguby przerzutki od razu to kompensują. Tak wiem, że w niektórych układach ten ruch śruby jest bardziej widoczny, mam w domu 5 rowerów - w niektórych jest widoczny, w innych nie. Za to jak poruszysz przerzutkę ręką, albo najlepiej po regulacji zakręcisz korbą, do takim kręceniu zobaczysz, że jednak wraca w nieco inna pozycję niż przed kręceniem. Po prostu jej ruch nie jest aż tak "spektakularny". NIGDY nie kręć tak śrubami przerzutki bo mają drobny gwint i łatwo go zerwać, niestety zrywa się nie na śrubce tylko w blaszce przerzutki. Przerzutkę należy odsunąć ręką od haka i dopiero wtedy wkręcić, żeby śrubka nie wykonywała pracy! Wykręcanie jest bezpieczniejsze." Edytowane 30 Września 2017 przez Gość
Adi77 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Amatorka nigdy nie jeździmy na skrajnie skośnych przełożeniach bo będzie zawsze coś trzeć a zakładanie przerzutki nowej i jej ustawienie zawsze zaczynamy od zębatki najmniejszej czyli jak masz z tyłu biegów 7 przerzuć na manetce numer 7 dociągnij linkę i wtedy można coś korygować śrubkami H lub L i to cały montaż.A trzecia śrubka służy tylko do naciągania sprężyny w przerzutce.Później piszą że Sora do dupy a ja mam i jest zajebista pod każdym względem.Ale są i ludzie którzy nawet roweru nie potrafią naprawić i się na tym nie znają.Na koniec powiem że tak mam przerzutki ustawione z przodu i z tyłu że nawet na skrajnie skośnych przełożeniach 1×9 lub 3×1nic mi nie ociera ale słychać łańcuch co jest normalne.Po to mamy przerzutki w rowerze aby dobrać takie przełożenie żeby łańcuch obracał się w miarę po jak najmniejszym skosie.
jarekzon Opublikowano 8 Listopada 2022 Opublikowano 8 Listopada 2022 Kolega nie umiał zmieniać biegów.
Rekomendowane odpowiedzi