Ash990 Opublikowano 5 Października 2020 Opublikowano 5 Października 2020 Hej! Myślę nad kupnem pierwszej szosy. Chciałbym sprzęt od znanego producenta. W oko wpadł mi TREK Domene al2 disc ( https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-szosowe-wyczynowe/domane/domane-al/domane-al-2-disc/p/33083/?colorCode=blue_black). Niestety rower ma dość niskiej klasy osprzęt, a szczególnie korbę (stare CLARIS , jeszcze na kwadrat). Chciałbym od razu troszkę go ulepszyć. Co sądzicie o takich zmianach: 1. Wymiana korby na taką z łożyskami zewnętrznymi - jaka będzie najoptymalniejsza ? Wrzucić nowego claris czy już np. 105 lub tiagre ? Czy będzie odczuwalna różnica na korbie ? 2. Jeśli wymienie korbe na np. 105 to czy przerzutka przednia CLARIS R2000 bez kłopotu ją obsłuży? 3. Tylna przerzutka - czy moge wymienić claris na np. 105 11rzedów? Rozumiem że bede musiał wymienić też klamkomanetke oraz kasete. Czy tylna przerzutka 105 -11rzedów bedzie współpracować z przednią CLARIS (na łańcuchy 11 rzedzowym)? 4. Jeśli tył wymienie na 105 a przód zostanie CLARIS, to bede miał dwie różne klamkomanetki, czy różnica bedzie rzucać sie w oczy ? Jak myślicie, jak najlepiej byłoby ulepszyć napęd tego roweru? Macie jakies inne pomysły ? Pozdrawiam!
nctrns Opublikowano 6 Października 2020 Opublikowano 6 Października 2020 Pomijając sensowność zakupu aluminiowej szosy na Clarisie (!) za 4000 (!!), czy tam 3200 po rabatach i jej upgrade do 105... 1. Wymiana na sztywniejszą korbę będzie odczuwalna. 2. Przerzutka obsłuży, ale łańcuch 8 rzędowy nie. 3. Oprócz przerzutki i manetki będziesz musiał wymienić koło, bo na tę piastę nie założysz kasety 11rz, ale zasadniczo korba z przerzutką bedą działać. 4. Będzie. Najlepiej byłoby kupić inny rower, a nie ulepszać z Clarisa. Ja wiem, że teraz ceny są szalone, ale za te 4000 plus to co planujesz wydać na upgrade, można kupić lepiej wyposażony rower od innego znanego producenta. Giant, Merida, Scott powinny być tańsze niż Trek.
Ash990 Opublikowano 17 Października 2020 Autor Opublikowano 17 Października 2020 Dzieki za odpowiedz, ale z tego co widzę to teraz 4000 zł to normalna cena za szosę z miejscem na opony do 38C. Np. nowy Giant Contend AR4 (2021) też tyle kosztuje więc nie demonizowałbym ceny, ponieważ rama TREKA wygląda naprawdę fajnie. Chyba że ktoś zna jakiej ciekawe alternatywy w podobnej cenie ? Dodatkowo, wrzucanie 105 chyba będzie faktycznie dość drogie, ale żeby wrzucić Tiagre to chyba byłby już lepszy pomysł. Jeśli chodzi o negocjacje, to z tego co sie orientowałem w tym roku ciężko bedzie nawet o 10% rabatu na taki rower. Może ktoś poleci salon na Śląsku gdzie można troche bardziej ponegocjować?
aherok Opublikowano 14 Listopada 2020 Opublikowano 14 Listopada 2020 @Ash990 Jak potoczyły się Twoje decyzje? Pytam, bo właśnie zastanawiam się nad Domane AL2. BTW. jeśli chciałeś podnosić jakość osprzętu, to dlaczego nie brałeś pod uwagę wyższego modelu z Sorą lub Tiagrą od razu?
Ash990 Opublikowano 16 Listopada 2020 Autor Opublikowano 16 Listopada 2020 @aherokHej. Zamowilem AL2 w salonie w Czestochowie w kolorze niebieskim. Bardzo zalezalo mi na ładnym framesecie. Czekam teraz na dostawe. Powinna byc pod koniec Listopada. W miedzyczasie zamowilem komponenty 105 (caly naped bez hamulcow). Dogadalem sie ze sklepem rowerowym ze dostacze im komponenty, a oni je odplatnie wymienia i odbiore rower juz na 105. Jedyne co zostanie fabryczne to hamulce mechaniczne ale to juz byla swiadoma decyzja. Poza tym wymiana na 105 hydrauliczna bylaby juz za droga. Szacuje ze po odsprzedazy komponentow Claris rower wyjdzie mnie maksymalnie 5500 zl. Jesli chodzi o inne wersje, to jesli al3 mialaby fajnejsze malowanie to wziąłbym go na sorze bez zmian. Al4 podobal mi sie bialo zloty, ale byl jednak zbyt drogi -6800 zl to wg mnie za duzo. Gdyby kosztowal okolo 6000 to bym go powaznie rozwazyl bo ma dodatkowo hamulce hydrauliczne. Al5 pomaranczowy wyglada super, ale cena juz zaporowa. Jak odbiore rower to moze dodam zdjecia na forum. A co Ty myslisz, co planujesz?
aherok Opublikowano 16 Listopada 2020 Opublikowano 16 Listopada 2020 @Ash990 ja mam pod ręką do wyboru AL3 z Sora, ale w tej samej cenie mógłbym mieć Cube Nuroad Pro na Tiagra. Stąd się jeszcze waham nad wyborem. Dziś z ciekawości sprawdziłem jeszcze przełaja Cube Cross Race z Shimano 105 i, kurde, też fajny. Choć czuć różnicę w wygodzie do Treka.
Ash990 Opublikowano 16 Listopada 2020 Autor Opublikowano 16 Listopada 2020 @aherok: a jaki rozmiar w Treku przymierzałes pod jaki wzrost?
aherok Opublikowano 16 Listopada 2020 Opublikowano 16 Listopada 2020 Godzinę temu, Ash990 napisał: @aherok: a jaki rozmiar w Treku przymierzałes pod jaki wzrost? 175cm, tylko 52 mieli był mega wygodny. Trochę się obawiam, że 54 mógłby pasować bardziej, żebym nie haczył stopami na zakrętach. Sprawdzalem za to checkpointa 54 i był o wiele za duży, ale to może z racji geometrii.
KamilP88 Opublikowano 29 Listopada 2020 Opublikowano 29 Listopada 2020 175cm, tylko 52 mieli był mega wygodny. Trochę się obawiam, że 54 mógłby pasować bardziej, żebym nie haczył stopami na zakrętach. Sprawdzalem za to checkpointa 54 i był o wiele za duży, ale to może z racji geometrii. Trochę dziwne, bo według rozmiarówki Treka jesteś na granicy rozmiarów 54 i 56 i łapiesz się już na ten większy. 52 to dwa rozmiary mniej, na wzrost do 168 cm, przynajmniej wg. ich tebelki. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
aherok Opublikowano 1 Grudnia 2020 Opublikowano 1 Grudnia 2020 W dniu 29.11.2020 o 17:31, KamilP88 napisał: Trochę dziwne, bo według rozmiarówki Treka jesteś na granicy rozmiarów 54 i 56 i łapiesz się już na ten większy. 52 to dwa rozmiary mniej, na wzrost do 168 cm, przynajmniej wg. ich tebelki. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Też mi się tak zdaje.. jednak nie mogę na razie nigdzie przymierzyć 54. Poniżej cała moja historia z mierzeniem
Rekomendowane odpowiedzi