Skocz do zawartości

Zmiana kasety 9 na 11

Romano252

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie. 

Mam rower giant fastroad sl 2 z napędem sora 2x9 (11 34) 

Problem polega na tym że chce mieć bardziej miękkie przełożenia np. Takie jak w 105. Z chęcią założył bym ubgrade kit shimano 105 kaseta 11, łańcuch, przerzutka ale moim fastroad mam prostą kierownice i zwykłą manetkę(sora 9rz.) a do 105 niema 11rzedowej zwykłej manetki i tu jest problem. Ale mam jeden pomysł (tańszy) założyłbym tyko kasete 11 i łańcuch zdaje sobie sprawę że nie będę mógł używać dwóch przełożeń bo przerzutka i manetka nie pozwoli ale to nie problem tylko czy się zmieści 11 na moją piastę gzie mam 9.

Z góry dziękuję za podpowiedzi i może wy macie jakieś pomysły żeby zmiękczyć przełożenia w moim rowerze giant fastroad sl 2. 2020r

Opublikowano

1. Nie zmieści się jeśli masz szosowy będenek piasty pod kasete 8/9/10s. W/w kasety szosowe mają tą samą szerokość a 11s jest szersza przez co nie mieści się na będenkach 8/9/10s. 

2. Przerzutka 9s w ogóle nie będzie dogadywać się z kasetą 11s.

Opublikowano

Cześć
Coś tu nie pasuje.... Skoro masz już 34 z tyłu, to jest bardzo miękko.  Jeśli Ci to nie wystarcza (górki?) to proponuję zmienić korbę z przodu na trzy blaty. 

Przednia przerzutka raczej też będzie wymagała wymiany, ale żeby to potwierdzić to uściślij którą SORĘ masz (oznaczenia wszystkich komponentów)?

Jeśli masz tylną przerzutkę z krótkim wózkiem - trzeba będzie wymienić wózek lub zamienić przerzutkę na taką, z długim wózkiem. Co do manetki - jeśli nie obsługuje 3 przełożeń z przodu - trzeba wymienić na taką, która obsługuje.
Napęd 11 rzędowy nie będzie bardziej miękki - będzie miał tylko mniejsze skoki między biegami, ale graniczne przełożenia pozostaną takie same.
Pozdrawiam
Patryk

Opublikowano
10 minut temu, m-peter napisał:

Może chodzi o mniejsze skoki pomiędzy kolejnymi biegami?

Tak chodzi mi o mniejsze skoki pomiędzy biegami. Zacząłem jeździć na wysokiej kadencji i moja kaseta 

Shimano CS-HG201, 11x34 ma duże skoki przynajmniej jak dla mnie, dlatego chcę włożyć 105 tam między zębatkami jest jeden ząb różnicy 

Opublikowano
12 godzin temu, Romano252 napisał:

Tak chodzi mi o mniejsze skoki pomiędzy biegami. Zacząłem jeździć na wysokiej kadencji i moja kaseta 

Shimano CS-HG201, 11x34 ma duże skoki przynajmniej jak dla mnie, dlatego chcę włożyć 105 tam między zębatkami jest jeden ząb różnicy 

To skoro chodzi o skok to pytanie czy potrzebujesz zakresu 11-34T? Jeśli nie to załóż dalej 9 stopniową kasetę ale inaczej zestopniowaną. Oryginalna sora występuję m.in. w zakresie 12-25 lub nawet 13-25, Sunrace 11-25. Nawet starszą Ultegrę 11-23 da się ustrzelić w sklepie. 

Opublikowano

Też tak myślę, ale czy mogę założyć inna kasetę 9s niż shimano? Będzie pasować? Może być sram albo Sunrice? 

Opublikowano

Cześć
SRAM R9/RED 9speed bez problemu działa z Shimano - wszystkie parametry łańcucha i kasety są kompatybilne.
Sprawdź jakiej najmniejszej zębatki realnie używasz (11? 12? 13? 14?) i celuj w kasetę od niej się zaczynającą.
Były wersje R9 które dwie małe zębatki miały przystosowane do montażu jako ostatnie (nacięcia na lock ring) i można było dokupić dodatkową zębatkę SRAMa z dystansem jako pierwszą. Nie działa to jednak dla wszystkich kaset, raczej jest to sytuacja wyjątkowa. Ja używałem SRAMa (chyba było oznaczenie R9 na lockringu, ale nie dam sobie głowy uciąć czy ich nie pomieszałem, bo miałem kilka kaset SRAMa) 11-23 a gdy jechałem w bardziej górzysty teren to zakładałem 25 zębów, dystans a potem 8 z 9 zębatek i robiła się z tego kaseta 12-25.
Nie wiem czy były inne kombinacje, ale warto poszukać.
Przykładowo Ultegra występuje nadal w sprzedaży w wielu kombinacjach
https://allegro.pl/oferta/kaseta-shimano-ultegra-9-rzedowa-cs-6500-11-23t-8037195014
https://allegro.pl/oferta/kaseta-zebatek-shimano-cs-6500-9-rz-ultegra-13-23-7265265998

https://allegro.pl/oferta/shimano-cs-6500-ultegra-kaseta-12-25-9-rzedowa-9063291113
https://allegro.pl/oferta/shimano-ultegra-cs-6500-9s-12-27-kaseta-8822198433

Pozdrawiam

Patryk

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Podepnę się pod temat, chociaż mam trochę inny problem. Chciałbym obsłużyć 2 rowery trenażerem direct drive bez wymiany kasety. W jednym mam Sorę (R3000) z kasetą CS-HG50-9 (9rz), a w drugim 105 (r7000) (11rz). Da radę założyć kasetę ze 105 i jeździć na niej obydwoma rowerami? Wiadomo, że rower z sorą nie obsłuży wszystkich zębatek ale w przypadku trenażera raczej nie będzie to problemem. Pytanie czy technicznie, np. odległość zębatek, nie będzie problemu?

EDIT: W końcu znalazłem info że chyba są mniejsze odstępy między koronkami w 105 + chyba ma wyższe zęby. Także nie da rady, jeżeli dobrze wyczytałem i konieczna byłaby zmiana kasety za każdym razem.

Edytowane przez adik0nda