Niedobór magnezu Opublikowano 3 Października 2020 Opublikowano 3 Października 2020 Siema, ostatnio kupiłem dość stary rower górski. Postanowiłem go rozebrać prawie do gołej ramy (przednią korbe oraz wkład suportu zostawiłem). Dzisiaj złożyłem już większość i przy zakładaniu tylnego koła z kasetą napotkał mnie problem. Podłączyłem manetke z przerzutką włożyłem pancerze itd i przerzutka ani troche nie reaguje na zmiane biegów + co kilka obrotów jakby coś się blokował lekko. Wiecie może czego może być to wina? Przerzutka deore lx a manetka deore lx s8. Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam.
Franz Mauer Opublikowano 4 Października 2020 Opublikowano 4 Października 2020 Linkę masz naciągniętą?
Niedobór magnezu Opublikowano 4 Października 2020 Autor Opublikowano 4 Października 2020 14 minut temu, Franz Mauer napisał: Linkę masz naciągniętą? Tak, kombinerkami naciągnełem. Może ich wiek zawinił?
elmapeto Opublikowano 4 Października 2020 Opublikowano 4 Października 2020 A sama przerzutka gładko chodzi , gdy przesuwasz ją ręką?
Niedobór magnezu Opublikowano 4 Października 2020 Autor Opublikowano 4 Października 2020 5 minut temu, elmapeto napisał: A sama przerzutka gładko chodzi , gdy przesuwasz ją ręką? Tak, przed rozebraniem biegi zmieniała normalnie a teraz już nie
Fimala Opublikowano 4 Października 2020 Opublikowano 4 Października 2020 Godzinę temu, Niedobór magnezu napisał: Tak, kombinerkami naciągnełem. Może ich wiek zawinił? Na 100% naciąg linki skopany jeśli piszesz, że kombinerkami naciągałeś.
Patryk Bochenek Opublikowano 4 Października 2020 Opublikowano 4 Października 2020 Cześć Sprawdź poprawność wszystkich elementów. Odkręć linkę od przerzutki, wyjmij poza przerzutkę, naciągnij palcami i przeklikaj manetkę od początku do końca. Linka powinna się przemieszczać w pancerzu o około 2 cm w pełnym zakresie. Jeśli to się nie dzieje - problem z manetką lub pancerzami/ślizgami) powtórz to samo tylko na wyjściu manetki, żeby potwierdzić czy manetka działa niepoprawnie czy też problem leży pośrodku - w zagiętych pancerzach, ślizgu itp. Jeśli linka działa poprawnie, ustaw manetkę w pozycji linki wyciągniętej na maksa. Następnie sprawdź czy przerzutka działa lekko w pełnym zakresie. Jeśli będzie działać z oporem - trzeba ją przeserwisować. Jeśli lekko - ustaw przerzutkę na drugiej najmniejszej zębatce, wkręć regulator w przerzutce i ewentualnie manetce na maksa a następnie linkę zamocuj w przerzutce, napnij palcami i dokręć. Jeśli zacznie działać - wyreguluj, jeśli nie - zamieść filmik pokazujący co się dzieje i co działa a co nie. Pozdrawiam Patryk 1
Franz Mauer Opublikowano 4 Października 2020 Opublikowano 4 Października 2020 (edytowane) Sprawdź czy poprawnie założyłeś linkę. Może ją przykręciłeś do przerzutki nie z tej strony co trzeba...? Edytowane 4 Października 2020 przez Franz Mauer
Gość Opublikowano 4 Października 2020 Opublikowano 4 Października 2020 1 godzinę temu, Niedobór magnezu napisał: Tak, kombinerkami naciągnełem. Może ich wiek zawinił? A linkę i pancerz dałeś stare czy założyłeś nowe? Może już czas na wymianę, skoro to gładko nie chodzi.
Niedobór magnezu Opublikowano 4 Października 2020 Autor Opublikowano 4 Października 2020 16 minut temu, Sziva napisał: A linkę i pancerz dałeś stare czy założyłeś nowe? Może już czas na wymianę, skoro to gładko nie chodzi. Założyłem te co były. 28 minut temu, Patryk Bochenek napisał: Cześć Sprawdź poprawność wszystkich elementów. Odkręć linkę od przerzutki, wyjmij poza przerzutkę, naciągnij palcami i przeklikaj manetkę od początku do końca. Linka powinna się przemieszczać w pancerzu o około 2 cm w pełnym zakresie. Jeśli to się nie dzieje - problem z manetką lub pancerzami/ślizgami) powtórz to samo tylko na wyjściu manetki, żeby potwierdzić czy manetka działa niepoprawnie czy też problem leży pośrodku - w zagiętych pancerzach, ślizgu itp. Jeśli linka działa poprawnie, ustaw manetkę w pozycji linki wyciągniętej na maksa. Następnie sprawdź czy przerzutka działa lekko w pełnym zakresie. Jeśli będzie działać z oporem - trzeba ją przeserwisować. Jeśli lekko - ustaw przerzutkę na drugiej najmniejszej zębatce, wkręć regulator w przerzutce i ewentualnie manetce na maksa a następnie linkę zamocuj w przerzutce, napnij palcami i dokręć. Jeśli zacznie działać - wyreguluj, jeśli nie - zamieść filmik pokazujący co się dzieje i co działa a co nie. Pozdrawiam Patryk Dzięki, zaraz spróbuje to ogarnąć:)
elmapeto Opublikowano 4 Października 2020 Opublikowano 4 Października 2020 W takim razie już wiesz co nie działa. Linki i pancerze do wymiany!
Niedobór magnezu Opublikowano 4 Października 2020 Autor Opublikowano 4 Października 2020 37 minut temu, elmapeto napisał: W takim razie już wiesz co nie działa. Linki i pancerze do wymiany! No to składanie troszkę dłużej potrwa, dzięki za pomoc! A jeżeli chodzi o przednią przerzutke to mam przy manetce odczepioną śrube balistyczną. Manetka do wymiany czy da się to jakoś naprawić? Pozdrawiam
Patryk Bochenek Opublikowano 5 Października 2020 Opublikowano 5 Października 2020 Cześć Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc odczepioną. Zrób fotkę i wstaw - trzeba ocenić czy gwint jest cały i czy nie brakuje zbyt wielu elementów. Pozdrawiam Patryk
Niedobór magnezu Opublikowano 5 Października 2020 Autor Opublikowano 5 Października 2020 7 godzin temu, Patryk Bochenek napisał: Cześć Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc odczepioną. Zrób fotkę i wstaw - trzeba ocenić czy gwint jest cały i czy nie brakuje zbyt wielu elementów. Pozdrawiam Patryk Witam, wygląda to tak:
elmapeto Opublikowano 5 Października 2020 Opublikowano 5 Października 2020 (edytowane) Jeśli śrubka jest już ukręcona, to zakładasz nową. Śrubka baryłkowa nie balistyczna😄 Edytowane 5 Października 2020 przez elmapeto
Patryk Bochenek Opublikowano 5 Października 2020 Opublikowano 5 Października 2020 Hej Jak na moje oko, na zdjęciu wygląda to nie do końca jasno. Jedna opcja (oby nie) jest taka, że śruba regulacyjna wraz z pokrętłem śruby (pierwszy czarny plastikowy element) wkręcona jest poprawnie w ułamany gwint mocowania manetki (drugi czarny element). Jeśli tak jest, to czeka Cię proces naprawy lub wymiany manetki. Druga opcja jest taka, że pokrętło śruby jest niewłaściwe i nie pozwala poprawnie wkręcić śruby regulacyjnej. W tym przypadku zdejmij pokrętło śruby i sprawdź, czy śruba wkręca się poprawnie sama. Trzecia opcja (najlepsza) - linka nie jest właściwie napięta w przerzutce i pokrętło zostało wykręcone ma maksa. W trzecim przypadku po prostu wkręć śrubę na maksa i wyreguluj od nowa przerzutkę. Rozepnij linkę z przerzutki i zdejmij z niej wszystkie pancerze. Następnie sprawdź delikatnie czy da się wykręcić drugi plasticzek trzymając za pierwszy lub go po prostu wyjąć. Ewentualnie jeśli nie posiada śladów pęknięć i złamań (wygląda jakby fabrycznie został taki wyprodukowany) - prawdopodobnie nie jest to opcja 1. W ten sposób będziesz wiedział która z opcji występuje u Ciebie. Pozdrawiam Patryk 1
Niedobór magnezu Opublikowano 5 Października 2020 Autor Opublikowano 5 Października 2020 6 minut temu, Patryk Bochenek napisał: Hej Jak na moje oko, na zdjęciu wygląda to nie do końca jasno. Jedna opcja (oby nie) jest taka, że śruba regulacyjna wraz z pokrętłem śruby (pierwszy czarny plastikowy element) wkręcona jest poprawnie w ułamany gwint mocowania manetki (drugi czarny element). Jeśli tak jest, to czeka Cię proces naprawy lub wymiany manetki. Druga opcja jest taka, że pokrętło śruby jest niewłaściwe i nie pozwala poprawnie wkręcić śruby regulacyjnej. W tym przypadku zdejmij pokrętło śruby i sprawdź, czy śruba wkręca się poprawnie sama. Trzecia opcja (najlepsza) - linka nie jest właściwie napięta w przerzutce i pokrętło zostało wykręcone ma maksa. W trzecim przypadku po prostu wkręć śrubę na maksa i wyreguluj od nowa przerzutkę. Rozepnij linkę z przerzutki i zdejmij z niej wszystkie pancerze. Następnie sprawdź delikatnie czy da się wykręcić drugi plasticzek trzymając za pierwszy lub go po prostu wyjąć. Ewentualnie jeśli nie posiada śladów pęknięć i złamań (wygląda jakby fabrycznie został taki wyprodukowany) - prawdopodobnie nie jest to opcja 1. W ten sposób będziesz wiedział która z opcji występuje u Ciebie. Pozdrawiam Patryk Dzięki, jutro spróbuje to ogarnąć.
Accent_Szaj Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 W dniu 5.10.2020 o 19:39, Patryk Bochenek napisał: nie do końca jasno Jaśniej się nie da . To jest przyczyną problemu.Kręcąc baryłką przy manetce nie ma regulacji. W dniu 3.10.2020 o 23:42, Niedobór magnezu napisał: Przerzutka deore lx Na szczęście przy LX masz jeszcze regulację przy przerzutce. skręć ja maksymalnie.Mocno wciśnij pancerz w manetke i przykręć linkę. Teraz ustaw naciąg linki baryłką przy przerzutce(zaznaczone na fotce)
Niedobór magnezu Opublikowano 7 Października 2020 Autor Opublikowano 7 Października 2020 7 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Jaśniej się nie da . To jest przyczyną problemu.Kręcąc baryłką przy manetce nie ma regulacji. Na szczęście przy LX masz jeszcze regulację przy przerzutce. skręć ja maksymalnie.Mocno wciśnij pancerz w manetke i przykręć linkę. Teraz ustaw naciąg linki baryłką przy przerzutce(zaznaczone na fotce) Na drugim zdjęciu chodziło o przerzutke przednią ale dzięki za chęci:)
Accent_Szaj Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 25 minut temu, Niedobór magnezu napisał: przerzutke przednią Zmylił mnie dział tylnych przerzutek Co do Twojego problemu to są jeszcze takie baryłki https://allegro.pl/oferta/barylka-regulujaca-naciag-linki-przerzutki-elvedes-9114759916?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Niedobór magnezu Opublikowano 7 Października 2020 Autor Opublikowano 7 Października 2020 3 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Zmylił mnie dział tylnych przerzutek Co do Twojego problemu to są jeszcze takie baryłki https://allegro.pl/oferta/barylka-regulujaca-naciag-linki-przerzutki-elvedes-9114759916?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Dzięki, jak okaże się że moja obecna jest niesprawna to rozważę zakup używanej manetki lub takiej oto śrubki, pozdrawiam
Niedobór magnezu Opublikowano 8 Października 2020 Autor Opublikowano 8 Października 2020 Siema, kupiłem z tyłu nową linke i dalej nic. Przerzutka nie reaguje nawet na ruch manetki. Wiecie może co powoduje ten problem? Linke poprawnie poprowadziłem przez manetke etc. Pozdrawiam
Accent_Szaj Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 4 minuty temu, Niedobór magnezu napisał: Przerzutka nie reaguje nawet na ruch manetki Która przerzutka? Tylna ,czy przednia ?
Niedobór magnezu Opublikowano 8 Października 2020 Autor Opublikowano 8 Października 2020 2 minuty temu, Accent_Szaj napisał: Która przerzutka? Tylna ,czy przednia ? Tylna. Linka reaguje na ruch manetki a aparat już nie.
Accent_Szaj Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 9 minut temu, Niedobór magnezu napisał: Tylna Zrób zdjęcie jak podłączyłeś linkę i jak ją poprowadziłeś
Rekomendowane odpowiedzi