Skocz do zawartości

Klamkomanetki

Kirkor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć mam pytanie jak mogę sprawdzić model swoich klamkomanetek. Z góry dzięki za info. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Cześć

W przypadku Shimano szosowych montowanych na baranka (STI) trzeba odchylić gumę klamkomantetki przy owijce - oznaczenie jest na zewnętrznej stronie uchwytu. Przykładowe oznaczenie - ST-6600G. Oznaczenie nie identyfikuje strony montażu. Prawa i lewa mogą mieć to samo oznaczenie, bądź różniące się ostatnią cyfrą np (Lewa ST-6600G dwubiegowa+ prawa ST6600G dziesięcio-biegowa lub lewa ST-6603 dla dźwigni trzybiegowej a prawa ST-6600). Litera tu oznacza serię kolorystyczną (grey).

W przypadku Shimano montowanych na prostą kierownicę (rapid fire itp) oznaczenie zazwyczaj jest od spodu na obudowie lub na obejmie.
W przypadku Campagnolo - trzeba szukać podobnych po katalogach. Nie wiem jak nowsze sprzęty, ale w starych był bałagan. Jeśli nazwa grupy się starła to komponent staje się trudno identyfikowalny, nie mówiąc już o próbie ustalenia daty produkcji.
Co do SRAMa i innych firm - nie wiem.
Pozdrawiam
Patryk

Opublikowano

Hej
Jeśli nie uda Ci się znaleźć oznaczenia - wstaw fotkę, może uda się zidentyfikować sprzęt wizualnie ;)
Pozdrawiam
Patryk