Skocz do zawartości

Trenażer Elite Tuo

KEKS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Eduardo, dzięki za podpowiedź. Jutro też spróbuję wyłączyć wszystkie bluetuty i zobaczę. Chociaż u mnie info o pożądanej prędkości -"target speed" pojawiał się i na apce w telefonie i na laptopie (telefon żądał 33,9km/h ; na laptopie 32,4 km/h) oraz pokazywał aktualną prędkość. Po przekroczeniu zadanej prędkości, po dłuższym kręceniu wyskakuje komunikat, że kalibracji nie udało się przeprowadzić .

@grzebien79 a jaką masz oponę na tym kole 28". Ja na obręczy 622 mam oponę szosową 25c  i na ustawianiu "fabrycznym" trenażera ( do 28") wszystko pasuje idealnie.

1. po zmontowaniu, przed pierwszy wpięciem roweru śrubą regulacyjną "odciągnąłem" rolkę.

2. wpiąłem rower i z powrotem dociągnąłem rolkę ( zbliżyłem do opony śrubą ).

3. "wajchą dociskową docisnąłem rolkę do opony (rolka "wchodzi" w oponę jakiś 5-8 mm) .

i myślę, że nawet z oponą  28x1,35/1,5 da radę na tym ustawieniu,

PS. na oponie typowo do trenażera ( vittoria home  pro) jest zdecydowanie ciszej :-)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Cześć, 

witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie Elite TUO. Czy on ma w zestawie podstawkę pod koło (choćby jakąś podstawową) i antenę ant+ na USB do komputera, czy trzeba dokupić? 

Opublikowano

Hej,

nie ma podstawki ani anteny ant+.

Ja mam podstawkę z decathlonu jakoś za 30pln, jest prawie jak na kołach (lekko siodełko musiałem podregulować).

Opublikowano

@Kuljo, trzeba dokupić jedno i drugie. Antenę kupiłem z Decathlonu za 99 i działa. Znaczy widzi trenażer, pulsometr i czujniki z roweru (kadencja) .. ale lubi na chwilę gubić sygnał ( ostatnio na 1,5 h dwa razy zgubił) .. a antena już na kablu  na wysokości tylnego koła. Znaczy blisko trenażera. 

Opublikowano (edytowane)

@Artuarczi @Eduardo wielkie dzięki za odpowiedź. Zamówiłem taki trenażer, ale w opisie nie było o tym info. Muszę więc dokupić.

Edytowane przez Kuljo
Opublikowano

Cześć.
Po pierwsze ponieważ to 1-szy wpis, chciałem się przywitać.
Jestem na kupnie trenażera. Celuję w elite.
Mam pytanie dotyczące różnicy pomiędzy TUO a RAMPA.
W rampie podają że ma on system utrzymywania stałego ciśnienia pomiędzy rolką a oponą.
Czyli że TUO nie ma takiego systemu? Mimo że pozwala na większą moc?

Opublikowano

Hej,

Tuo ma standardowe dociskanie za pomocą wajchy - dosuwasz rolkę do koła tak żeby dotknęła a następnie wajchą zapewniasz docisk - zawsze mniej więcej taki sam, ale nie identyczny. Za to pewny, trudno wywołać ślizganie.

Mogę się mylić, ale jak szukałem dla siebie modelu, to obiło mi się o oczy, że poprzednie trenażery elite miały system "grawitacyjny" - siadając na siodełku dociskałeś własną masą rower do rolki - podobno zaletą był taki sam docisk za każdym razem + jakieśtam uwzględnienie masy kolarza na opór czy moc, wadą było ślizganie opony po rolce przy wstawaniu z siodełka i sprint na stojaka.

• Lubię to! 1
Opublikowano
20 godzin temu, Eduardo napisał:

Hej,

Tuo ma standardowe dociskanie za pomocą wajchy - dosuwasz rolkę do koła tak żeby dotknęła a następnie wajchą zapewniasz docisk - zawsze mniej więcej taki sam, ale nie identyczny. Za to pewny, trudno wywołać ślizganie.

Mogę się mylić, ale jak szukałem dla siebie modelu, to obiło mi się o oczy, że poprzednie trenażery elite miały system "grawitacyjny" - siadając na siodełku dociskałeś własną masą rower do rolki - podobno zaletą był taki sam docisk za każdym razem + jakieśtam uwzględnienie masy kolarza na opór czy moc, wadą było ślizganie opony po rolce przy wstawaniu z siodełka i sprint na stojaka.

Piękne dzięki za odpowiedź. Bardzo mi pomogła.
Pozdrawiam. 

Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

Posiadam TUO od jakiś trzech tygodni. Powiem szczerze, że nie wiem co myśleć o tym trenażerze. Od początku: Ciężko go skalibrować.... Posiadam oczywiście najnowszy firmware wgrany przez upgrado. 

Próbowałem przez my etraining za pomocą BT i ANT+ (posiadam oryginalną od elite). Za każdym razem wpadają inne wartości (tak - trenażer jest rozgrzany przy minimum 10 minut, próbuję po 2-3x zarówno na BT/ANT+ w tym samym czasie).

Zwift - tutaj w ogóle nie ma ikonki 'klucza', gdzie można przeprowadzić kalibrację - ani przez BT (z poziomu telefonu - app na androida), ani przez ant+ (aplikacja na windowsa). Wydaje mi się, że moc oddawana przez trenażer jest zaniżona - wybieram zawsze tryb interaktywny (czyli jak wpada podjazd o nachylaniu większym niż >0%, to trenażer stawia opór). No i lecę sobie spokojnie -> wpada podjazd na 2%, a ja czuję jakbym wspinał się na minimum 5-7%... (koniem nie jestem, ale parę dobrych tysięcy kilometrów zrobiłem już na rowerze w różnym ukształtowaniu terenu i wiem czym są 2%). 

Wracając do kalibracji z poziomu zwift (na aplikacji windowsowej): mam do wyboru trzy widoczne urządzenia (screen w załączniku). Być może muszę dobrać konkretną kombinację, by pokazała się kalibracja? Jak jest u Was generalnie - widzicie tą ikonę kalibracji? Z poziomu androida jak łączę się przez BT, to widzę urządzenie 'Tuo', gdzie po sparowaniu czujników mocy/kadencji/kontrolowania (controllable) ikona mimo wszystko się nie pokazuje (a koledze 'zza miedzy' - test dcrainmaker na BT kluczyk się pokazuje, no ale korzysta z IOS).

Link do zdjęcia: Capture — Postimages (postimg.cc)

Edytowane przez ska87
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć! Kupiliśmy Tuo i niestety walczymy z montażem. W żadnej konfiguracji (+/-28) opona nie dotyka rolki trenażera lub nie da się w ogóle zmieścić roweru (rolka jest zbyt blisko). Czy miał ktoś może podobny problem? Będziemy wdzięczni za wszelkie rady! Z góry wielkie dzięki!

Ps. zdjęcia w wersji demonstracyjnej żeby łatwiej było zamienić położenie trenażera ;) w wersji dokręconej sytuacja jest taka sama.

IMG-1875.jpg IMG-1873.jpg IMG-1872.jpg IMG-1870.jpg

Edytowane przez Ania_156
Opublikowano

Ania_156

Rozumiem, że jak ustawilaś opcje +28 to zanim przekreciłaś dźwignie rolki, to jeszcze wcześniej dokrecilas pokrętłem, żeby zbliżyć mechanizm do koła?

U mnie po prawie maksymalnym dokręceniu rolka ledwo dotyka koła, ale po dociśnięciu dźwigni nigdy mi się nie zdarzyło, żeby coś się ślizgało.

Opublikowano

@Ania_156, z fotek wynika, że  nie w to gniazdo w "tosterze" włożona jest rama trenażera. Dla koła 28" ( 700x..) czyli szosa użyć należy gniazda, które jest bardzie z tyłu . Jak już wszytko złożycie, to: 1. przed wpięciem roweru odkręcacie ( w lewo)  pokrętło, które jest na jednej osi z "wajchą"; 2. wpinacie rower; 3. dosuwacie rolkę do opony za pomocą tego pokrętła z pkt1.  - aż rolka dotknie opony. 3. przekręcacie wajchę w prawo - rolka dociśnięta .

wszytko jest dość intuicyjne a dodatkowo opisane w instrukcji 🙂 .. pamiętajcie o dokręceniu śruby poniżej wajchy, trenażer będzie"stabilniej" siedział .

miłego kręcenia korbami 🙂

IMG_20210303_210351912.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Co do problemu z dociskaniem...miałem trochę podobnie, moim zdaniem lekko spieprzona konstrukcja (jakby ktoś obliczył, że szosa to do 28,9" a mtb powyżej 29,1" i stworzył dziurę 0,2" (w dużym uproszczeniu). Tam jest tak, że śruba ciska sprężynę, sprężyna powoduje, że trenażer "się cofa" przy odkręcaniu. Ta sprężyna jest za krótka, to znaczy - miejsca jest powiedzmy 12cm a sprężyna ma 9 (tak z czapki, chodzi o idee).  W mojej szosie (grawelu!), z oponą decathlonu czerwoną, musiałem odkręcać śrubę dłużej (bardziej) niż owo cofanie tostera przez sprężynę występowało i ręcznie lekko odsuwać go do tyłu, potem pokrętłem delikatnie docisnąć do opony i wtedy obrócić docisk. Ponieważ czerwona opona z deca umarła, kupiłem niebieską schwalbe, która jest lekko niższa i problem nie występuje. A więc:

1. bardziej odkrećcie śrubę i ręcznie odsuńcie trenażer - tu pewnie dokładność pomiaru mocy pierdu pierdu nie będzie idealna

2. pokombinujcie z mniejszą oponą do trenażera

3. nie mam racji i uznajcie post za niebyły

PS. Aplikacja Elite znowu nie kalibruje mojego Tuo... jakbym miał teraz kupować to poważnie bym się nad tą firmą zastanowi. 

Miłego jeżdżenia!

Edytowane przez Eduardo
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy jest możliwość zakupienia samej rolki do Elite Tuo? W decathlonie jest za 250 zł z uszkodzoną rolką..

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć!

Zakupiłem trenażer Elite TUO i mam problem z podłączeniem go do Zwifa. Próbowałem zarówno na telefonie z androidem (Samsung S21 ultra) oraz na tablecie z iOSem (ipad Air 2). Niestety w obu przypadkach aplikacja Zwift nie widzi trenażera. 

Lampki na trenażerze (zielona i niebieska) migają w wolnym tempie. 

Czy miał ktoś z Was podobny problem?

Opublikowano

A masz w ogóle sparowany z telefonem? Plus w aplikacji Elite działa?

Opublikowano

W aplikacji Elite od razu znajduje trenażer. Problem pojawia się w Zwift. 

8 godzin temu, Chertan napisał:

A masz w ogóle sparowany z telefonem? Plus w aplikacji Elite działa?

Co rozumiesz poprzez sparowanie z telefonem? Robi się to z poziomu aplikacji?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć,
trochę odświeżam temat :)

Używałem swojego Tuo za pośrednictwem anteny ANT+, ale od kilku dni mam problem. Komp wyszukuje trenażer w Zwift (ANT+) nie jako Elite Tuo (gdzie był znak śrubki - czyli kalibracji), a jako Elite PWR 12339 lub Elite CE-12339 (przy tych opcjach nie mam już znaczka śrubki). Po połączeniu do tych dziwnych nazw połączenie cały czas zrywa się, nie mam możliwości kalibracji. 

Próbowałem podłączyć companionem za pośrednictwem Bluetooth i sparowało mi normalnie jako Elite Tuo (był znak śrubki mogłem kalibrować trenażer) - wydawało się stabilnie, ale treningu dłuższego jeszcze nie robiłem. Martwi mnie tylko to, że zielonka lampka miga, a nie świeci się jednostajnie.

Urządzenie chyba ma najnowszu soft, bo Uprago nie daje możliwości upgrade'u.

Czy miał ktoś podobne problemy i je rozwiązał? Albo, może ktoś wie, co może być przyczyną i jak temu zaradzić? :)

Pozdro!