Skocz do zawartości

Trenażer Elite Tuo

KEKS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do stabilności to moim zdaniem nie ma się co przyczepić. Rozstaw nóg szeroki i jest naprawdę ciężki. Dopiero zaczynam z trenazerem więc nie mam porównania, ale nie ma się czego przyczepić. Jazda na stojaka, czasem coś na kształt sprintu i nic się nie klekocze.

Ogólnie gdyby nie zgrzyt z kalibracją to byłbym bardzo zadowolony. Odezwał się do mnie helpdesk Elite i walczę żeby skalibrować, mam nadzieję, że co z tego będzie.

Co do dostępności Tuo to on chyba dopiero co miał premierę, opóźniona o rok chyba. Niestety ssanie jest ogromne, z Decathlonu Tuo zniknęły w sekundę. Ja czekałem aż będzie w Decathlon i sie nie załapałem, w końcu kupiłem online za 150 więcej niż mogłem pod koniec września jak zacząłem obserwować temat.

Qubo chyba tylko używane. Na Olx co jakiś czas wpada. Nie jestem tylko pewny i mogę wprowadzić w błąd, ale Qubo miały docisk do rolki masa kolarza i obiło mi się o oczy że przy stawaniu w pedały może się opona ślizgać po rolce.

Opublikowano
2 godziny temu, Eduardo napisał:

Co do stabilności to moim zdaniem nie ma się co przyczepić. Rozstaw nóg szeroki i jest naprawdę ciężki. Dopiero zaczynam z trenazerem więc nie mam porównania, ale nie ma się czego przyczepić. Jazda na stojaka, czasem coś na kształt sprintu i nic się nie klekocze.

Ogólnie gdyby nie zgrzyt z kalibracją to byłbym bardzo zadowolony. Odezwał się do mnie helpdesk Elite i walczę żeby skalibrować, mam nadzieję, że co z tego będzie.

Co do dostępności Tuo to on chyba dopiero co miał premierę, opóźniona o rok chyba. Niestety ssanie jest ogromne, z Decathlonu Tuo zniknęły w sekundę. Ja czekałem aż będzie w Decathlon i sie nie załapałem, w końcu kupiłem online za 150 więcej niż mogłem pod koniec września jak zacząłem obserwować temat.

Qubo chyba tylko używane. Na Olx co jakiś czas wpada. Nie jestem tylko pewny i mogę wprowadzić w błąd, ale Qubo miały docisk do rolki masa kolarza i obiło mi się o oczy że przy stawaniu w pedały może się opona ślizgać po rolce.

Masz połączone przez Ant+ czy bt? Ja będę testował pewnie za tydzień jakoś, bo jeszcze śmigam na dworze, ale słyszałem, że przez Ant+ jest ponoć stabilniej. 

Opublikowano

Ja przez BT z Androidem. Bez problemów ze Zwift i Rouvy, łączy od razu i śmiga. MyETraining tak se.

Co do kalibracji - dostałem mail od Elite, ze w przyszlym tygodniu ma byc update My ETraining z poprawionym bledem.

Opublikowano
W dniu 30.10.2020 o 19:39, Eduardo napisał:

Ja przez BT z Androidem. Bez problemów ze Zwift i Rouvy, łączy od razu i śmiga. MyETraining tak se.

Co do kalibracji - dostałem mail od Elite, ze w przyszlym tygodniu ma byc update My ETraining z poprawionym bledem.

to dobrze, bo zrobie forme samą próbą skalibrowania trenażera. Ogólnie sama apka wygląda inaczej niż na youtube na kanale Elite a i dcrainmaker też ma jakąs inną z opcjami której moja apka nie posiada

Opublikowano
W dniu 30.10.2020 o 19:39, Eduardo napisał:

Ja przez kom na androidzie zrobiłem kalibrację ale tylko poprosił o mnie o rozpędzenie się do 33 km na godzinę i tyle, puścić pedały i obliczyło spindown. trenażer może być podłączony tylko z jedną aplikacją na raz także trzeba rozłączyć zwift

Opublikowano

Panowie czy w waszych trenażerach działa pomiar kadencji? Próbowałem na apce elite, na zwift i niestety nie pokazuje danych o kadencji. Czy jest to spowodowane tym ż Tuo e nie przeszedł poprawnej kalibracji? 

Opublikowano

U mnie kadencja też nie działała po zakupie, znalezione na forum Elite -  upgrade softu trenażera naprawił. Oficjalna Apka Elite nazywa się "Upgrado".

Co do kalibracji u mnie to restartowalem telefon, czyscilem cache aplikacji, resetowałem bluetooth, przeinstalowałem aplikacje, zgodzilem sie na wszystkie uprawnienia aplikacji. Nic nie pomogło. Upatruje nadziei w odpowiedzi od Elite - bedzie update My ETraining z naprawionym blędem. Czekam....

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie do użytkowników Tuo.

Wczoraj łączyłem się z aplikacją elite i próbowałem uczynić to przez ant+,co się nie udało, aplikacja widziała antenę ant+, ale nie widziała trenażera, natomiast przez BT poszło od razu (dioda świeciła jednostajnie po połączeniu). Dzisiaj rano próbowałem się natomiast połączyć z Zwift i tutaj dziwna sytuacja, program przez ant+ od razu wykrył trenażer, jednak na trenażerze obie diody migają,co wg instrukcji wskazuje na brak połączenia, również rolka nie reaguje. Rozparowałem więc trenażer i spróbowałem połączyć wybierając czujniki kadencji itd.(czujniki te z trenażera) i wtedy rolka zaczęła reagować, pokazywała prędkość, moc itd, ale diody na trenażerze nadal migały, więc trenażer nie połączony. Rozumiem, że w takim przypadku kadencja i inne dane działają, ale nie będę miał symulacji podjazdów, bo trenażer nie jest w pełni podłączony? Co zrobić, żeby to zmienić? Myślałem, że to wina anteny ant+ wiadomo skąd:-) i może powinienem kupić coś bardziej markowego, ale wtedy by chyba nic nie działało prawda? Będę wdzięczny za porady.

Edytowane przez grzebien79
Opublikowano
1 godzinę temu, grzebien79 napisał:

Mam pytanie do użytkowników Tuo.

Wczoraj łączyłem się z aplikacją elite i próbowałem uczynić to przez ant+,co się nie udało, aplikacja widziała antenę ant+, ale nie widziała trenażera, natomiast przez BT poszło od razu (dioda świeciła jednostajnie po połączeniu). Dzisiaj rano próbowałem się natomiast połączyć z Zwift i tutaj dziwna sytuacja, program przez ant+ od razu wykrył trenażer, jednak na trenażerze obie diody migają,co wg instrukcji wskazuje na brak połączenia, również rolka nie reaguje. Rozparowałem więc trenażer i spróbowałem połączyć wybierając czujniki kadencji itd.(czujniki te z trenażera) i wtedy rolka zaczęła reagować, pokazywała prędkość, moc itd, ale diody na trenażerze nadal migały, więc trenażer nie połączony. Rozumiem, że w takim przypadku kadencja i inne dane działają, ale nie będę miał symulacji podjazdów, bo trenażer nie jest w pełni podłączony? Co zrobić, żeby to zmienić? Myślałem, że to wina anteny ant+ wiadomo skąd:-) i może powinienem kupić coś bardziej markowego, ale wtedy by chyba nic nie działało prawda? Będę wdzięczny za porady.

Pamietaj dodac tez Tuo w Controllable w Zwift, to steruje obciazeniem.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jamal16 napisał:

Pamietaj dodac tez Tuo w Controllable w Zwift, to steruje obciazeniem.

Ok tylko co z tymi diodami? U ciebie świecą jednostajnie czy migają? Tak jak wspomniałem zwift widzi trenażer od razu, ale jest bez reakcji,dopiero po rozparowaniu i podłączeniu osobno czujników z trenażera rolka reaguje,ale diody migają. Tak chyba nie powinno być? Zastanawiam się czy nie kupić ant+ elite, albo najpierw zrobić jakiś upgrade softu trenażera.

Opublikowano
W dniu 3.11.2020 o 10:20, grzebien79 napisał:

Ok tylko co z tymi diodami? U ciebie świecą jednostajnie czy migają? Tak jak wspomniałem zwift widzi trenażer od razu, ale jest bez reakcji,dopiero po rozparowaniu i podłączeniu osobno czujników z trenażera rolka reaguje,ale diody migają. Tak chyba nie powinno być? Zastanawiam się czy nie kupić ant+ elite, albo najpierw zrobić jakiś upgrade softu trenażera.

U mnie po sparowaniu diody swieca chyba jednostajnie. Nie ma problemów. Może jest to sprawa bluetooth po drugiej stronie? U mnie na laptopie Dell xps 13 wszystko śmiga aż miło, raz sparowane łączy się ponownie automatycznie

Opublikowano
2 godziny temu, jamal16 napisał:

U mnie po sparowaniu diody swieca chyba jednostajnie. Nie ma problemów. Może jest to sprawa bluetooth po drugiej stronie? U mnie na laptopie Dell xps 13 wszystko śmiga aż miło, raz sparowane łączy się ponownie automatycznie

U mnie bez problemu przez bt, ale w aplikacji elite, natomiast po ant+ nie widzi trenazera, a w zwift przez ant+ widzi czujniki, ale nie laczy sie w pelni z trenazerem. Zamowilem ant+ elite i zobaczymy czy cos sie zmieni. 

Opublikowano

Problem rozwiązany, wina anteny ant+. Na antenie Cycplus widzi czujniki, ale nie widzi trenazera, natomiast na antenie Elite wszystko śmiga super:-).

Opublikowano

Cześć. Dołączyłem do dumnych posiadaczy Elite tuo i tak jak inni posiadacze mam te same problemy z my e trainer . A mianowicie: nie kalibruje sier, często w trybie treningów jlnie jesteś w stanie regulować oporu (trening mocy), w trybie map nie dostosowuje oporu do zmian w nachyleniu terenu. Wykonałem upgrade firmware'a przez upgrado i poprawiło to problem z stabilnością połączenia. Wspominaliscie o upgrade aplikacja.pojawila się już ona ? Ja mam wersję 2.9.2. czy jest coś nowszego. Testowałem również trenażer w zwiftcie. Tutaj działa wszystko prawidłowo., Więc to niemoralna z transmisja BT czy trenazerem, a sama aplikacją. Chyba, że udało się Wam w jakiś sposób rozwiązać powyższe problemy ?

Opublikowano

Hej, mam nadzieję, że ktoś z doświadczonych użytkowników trenażerów będzie w stanie mi pomóc.

Podczas instalacji swojego Tuo natknąłem się na 2 problemy i nie wiem jak rozwiązać:

1. Po zamontowaniu koła na trenażer odległość koła od rolki to ok. 5cm i nie jestem w stanie w żaden sposób zbliżyć koła (28'') do rolki. Próbowałem też alternatywne ustawienie trenażera dla rowerów do 28'' i wtedy koło się 'nie mieści. Macie pomysł co / jak tutaj zrobić, żeby wpasować koło odpowiednio?
  2. Po wpięciu roweru 'wajcha zaciskowa' od poziomu ok. 60-70st. tworzy duży opór przed dalszym jej pochylaniem do samego pionu. Zakładam, że zacisk powinien następować dość łatwo więc nie staram się póki co na siłę dociskać do końca. Czy / co tutaj mogłem zrobić źle?

Możliwe, że problemy opisane wyżej to efekt błędów przy składaniu trenażera ale proszę Was o wyrozumiałość bo stawiam pierwsze kroki jeśli chodzi o treningi kolarskie ;) Mogę przesłać też oczywiscie zdjecia bezposrednio bo widze, że tutaj nie ma takiej możliwosci.
Opublikowano
11 minut temu, mikolaj.matuszko napisał:

Hej, mam nadzieję, że ktoś z doświadczonych użytkowników trenażerów będzie w stanie mi pomóc.

Podczas instalacji swojego Tuo natknąłem się na 2 problemy i nie wiem jak rozwiązać:

1. Po zamontowaniu koła na trenażer odległość koła od rolki to ok. 5cm i nie jestem w stanie w żaden sposób zbliżyć koła (28'') do rolki. Próbowałem też alternatywne ustawienie trenażera dla rowerów do 28'' i wtedy koło się 'nie mieści. Macie pomysł co / jak tutaj zrobić, żeby wpasować koło odpowiednio?
  2. Po wpięciu roweru 'wajcha zaciskowa' od poziomu ok. 60-70st. tworzy duży opór przed dalszym jej pochylaniem do samego pionu. Zakładam, że zacisk powinien następować dość łatwo więc nie staram się póki co na siłę dociskać do końca. Czy / co tutaj mogłem zrobić źle?

Możliwe, że problemy opisane wyżej to efekt błędów przy składaniu trenażera ale proszę Was o wyrozumiałość bo stawiam pierwsze kroki jeśli chodzi o treningi kolarskie ;) Mogę przesłać też oczywiscie zdjecia bezposrednio bo widze, że tutaj nie ma takiej możliwosci.

Wróć do ustawienia kół dla 28 i mniejszych, a następnie pokrec pokrętłem które jest osiowo z wajchą dociskową. Ustawiasz w ten sposób odległość bez docisku. Rolka ma ledowe, ledwo dotykać koła, aby oo przekręceniu wajchy odpowiednio ustawić docisk. 

2. Pół osie są wkręcane i wykręcanie. Możesz ustawić w ten sposób położenie poprzeczne koła względem rolki . 

Masz to wszystko opisane w instrukcji na stronach około 90

• Lubię to! 1
Opublikowano
15 godzin temu, mikolaj.matuszko napisał:

a tutaj filmik

• Lubię to! 1
Opublikowano
23 godziny temu, mikolaj.matuszko napisał:

U mnie było podobnie. Ustawienia do 28 cali koło ledwo się mieściło mimo odkręcenia śruba na maksa. Zmieniłem na pow 28 cali i dokręciłem šrubę praktycznie na maksa tak, że ledwo dotyka opony. Póki co nic się nie ślizga, mimo że już jechałem na dość dużym oporze. Ttenażer trochę sie grzeje i jest dość głośny przy mocy powyżej 300-350 Watów, myślę o zakupie małego wiatraczka i postawieniu przy trenazerze. 

Opublikowano

No i też się zdecydowałem na TUO ( chociaż brałem też pod uwagę Zycle PRO2(Z) ) . Co do montażu z kołem 28" ( 700x25 ) nie ma żadnego problemu. @grzebien79 i @mikolaj.matuszko: zróbcie tak jak @Daniel W pisze - odległość rolki regulujemy śrubą, która jest na jednej osi z "wajchą " docisku. Mikołaj, jak dźwignia blokująca rower w trenażerze nie będzie całkowicie w dół  rower wypadnie z uchwytu ..

co do łączności: z laptopem przez ANT+ z dekatlonu . Pierwsze próby , zrywało w zwifcie -  ale dałem trochę bliżej i jest ok (kupię kabelek, podobno pomaga) . Oporem steruje , moc liczy ( czy dobrze ?) ale na kadencji oszukuje - zaniża.

My e-training chyba jest do "d.." , kalibracja nie działa ( i na lapku po ant i na fonie po bluetoth). Na apce ugrado trenażer pobrał nowy soft ale kalibracja dalej nie działa . Zobaczę jak będą działały tarasy video ( większość płatnych po 14 euro lub więcej )  więc też kicha. plus taki , łączy się z czujnikiem kadencji z roweru (ale też czasem zrywa łączność)

Na próbę połączyłem z bkool'em . Na telefonie wykrył trenażer jako TUO ( na lapku wykrył go pod nazwą Qubo Fluid - ale działa tak jak z telefonem), fajnie steruje oporem ( przejechałem trzy krótkie 10-14 km trasy), czyta kadencję z czujnika, i bardziej realnie ( mam takie wrażenie ) pokazuje prędkość ( jej spadek) + opór na pedałach na podjazdach.Wyraźnie odczuwa się moment podjazdu i zmiany nachylenia. Ale to pierwsze wrażenie ( a darmowy bkool się skończył :-) ) . Zresztą przy drugiej , czy trzeciej jeździe na zwifcie ( bardzie pomarszczona trasa) też tak się odczuwa.

To tyle , tak na gorąco - pierwsze, w sumie pozytywne wrażenia:- )

Pozdrawiam i życzę wszystkim owocnego kręcenia

i out- i in-door :)

Opublikowano
1 minutę temu, lopez napisał:

Co do zakupów TUO:

https://www.erowery.pl/trenazer-elite-tuo << czy ktoś wie czemu w tym sklepie tak wyjątkowo tanio?

bo towar nie jest dostępny więc została pewnie cena przedpandemiczna

Ja mam natomiast pytanie czy ten model będzie jeszcze dostępny "Trenażer Qubo Digital Smart B+" czy zastąpił go właśnie ten TUO?

Bo na stronie Decathlona widzę, że jeszcze Trenażer Qubo Digital Smart B+ jest (niedostępny, ale w ofercie jest) - a na stronie ELITE już go nie ma ? Co do cen to pewnie też zagadka czy i kiedy wrócą do normalności - bo TUO widzę tylko gdzieś na Allegro za ponad 2200zł

Opublikowano

Tuo to raczej następca Rampy - sztywna rama i reszta parametrów podobna. Qubo w Deca może jest ale tylko jako jeden egzemplarz w jakimś sklepie i dlatego ciągle wisi na stronie.

Opublikowano
2 minuty temu, Medzamir napisał:

Qubo w Deca może jest ale tylko jako jeden egzemplarz w jakimś sklepie i dlatego ciągle wisi na stronie.

Faktycznie

Warszawa Targówek

Dostępny - Darmowy odbiór już za 1 h 1 dostępny artykuł Dziś sklep otwarty od 09:00 do 22:00

może komuś się nada ta informacja

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Artuarczi napisał:

No i też się zdecydowałem na TUO ( chociaż brałem też pod uwagę Zycle PRO2(Z) ) . Co do montażu z kołem 28" ( 700x25 ) nie ma żadnego problemu. @grzebien79 i @mikolaj.matuszko: zróbcie tak jak @Daniel W pisze - odległość rolki regulujemy śrubą, która jest na jednej osi z "wajchą " docisku. Mikołaj, jak dźwignia blokująca rower w trenażerze nie będzie całkowicie w dół  rower wypadnie z uchwytu ..

co do łączności: z laptopem przez ANT+ z dekatlonu . Pierwsze próby , zrywało w zwifcie -  ale dałem trochę bliżej i jest ok (kupię kabelek, podobno pomaga) . Oporem steruje , moc liczy ( czy dobrze ?) ale na kadencji oszukuje - zaniża.

My e-training chyba jest do "d.." , kalibracja nie działa ( i na lapku po ant i na fonie po bluetoth). Na apce ugrado trenażer pobrał nowy soft ale kalibracja dalej nie działa . Zobaczę jak będą działały tarasy video ( większość płatnych po 14 euro lub więcej )  więc też kicha. plus taki , łączy się z czujnikiem kadencji z roweru (ale też czasem zrywa łączność)

Na próbę połączyłem z bkool'em . Na telefonie wykrył trenażer jako TUO ( na lapku wykrył go pod nazwą Qubo Fluid - ale działa tak jak z telefonem), fajnie steruje oporem ( przejechałem trzy krótkie 10-14 km trasy), czyta kadencję z czujnika, i bardziej realnie ( mam takie wrażenie ) pokazuje prędkość ( jej spadek) + opór na pedałach na podjazdach.Wyraźnie odczuwa się moment podjazdu i zmiany nachylenia. Ale to pierwsze wrażenie ( a darmowy bkool się skończył 🙂 ) . Zresztą przy drugiej , czy trzeciej jeździe na zwifcie ( bardzie pomarszczona trasa) też tak się odczuwa.

To tyle , tak na gorąco - pierwsze, w sumie pozytywne wrażenia:- )

Pozdrawiam i życzę wszystkim owocnego kręcenia

i out- i in-door :)

Ja wiem, że odległość rolki jest regulowana śrubą, jest to kwestia oczywista. Ja właśnie pisałem w kontekście tej regulacji. Jak założyłem przy ustawieniach do 28", to mimo właśnie odkrecenia tej śruby na maksa, kolo wchodziło na ścisk, natomiast przy ustawieniach powyzej 28" musiałem śrubę dokręcić praktycznie na maksa, żeby rolka lekko dotykała opony.

Jeśli chodzi o kalibracje, to tylko raz miałem problem, a robiłem już ją chyba 5 razy.

Opublikowano

Kalibracja Tuo - update.

Aktualizacji aplikacji nie pomogła. Wsparcie Elite poprosiło o ręczny reinstal aplikacji (wyczyścic dane, odinstalować, restart, zainstalować). Nadal nie pomogło i wtedy pomyślałem, że może jakaś inna transmisja BT albo WiFi się wcina.

Zrobiłem tak: Rozgrzanie trenażera w Zwift -> uwalenie Zwift w ustawieniach (ustawienia->aplikacje->Zwift->wymuś zamknięcie) -> rozłaczenie wszystkich urządzeń bluetooth w domu (opaska Garmin, głośnik BT) -> wyłaczenie WiFi -> wyłaczenie telefonu (nie restart) -> tradycyjne policzenie do 10 -> ponowne włączenie telefonu -> od razu do My E-training -> polaczenie Tuo -> Kalibracja.... i się udało. Po raz pierwszy zobaczyłem tekst "target speed 33.9 km/h". Po dociągnieciu do okolic 34kmph pedałowanie kilka sekund i popup "stop pedaling and wait cośtam". I okienko o udanej kalibracji i okienko z wynikiem spindown.

Nie mam pojęcia który z zabiegów pomógł (podejrzewam opaske) więc opisuje wszystko co zrobiłem. Mam nadzieje, że choć jednej osobie oszczędzi frustracji :)

PS. mam nadzieję, że będzie zawsze działać w przyszłości, opisałem do w mailu do Elite, może rozkminią czy jest jakiś konflikt w aplikacji.

Miłego!