smogu93 Opublikowano 30 Września 2020 Opublikowano 30 Września 2020 Cześć, Na wstępie chciałbym się serdecznie przywitać jestem nowy. Mam mały problem kupiłem za grosze starą Eske Sport z 1975r w wersji jednorzędowej z wolno biegiem, docelowo ma być ona miejskim gruzem na ostrym kole / single speed. Po doprowadzeniu jej do stanu w którym można było się przejechać zauważyłem że suport ma bardzo duży luz ( przy okazji duży luz na sterach ale myślę że to ogarnę po malowaniu), wiec pomyślałem że fajnie by było na kwadrat już przejść. I tutaj niestety zaczynają się schody. Widzę że są przeróżne suporty i nie mam pojęcia jaki typ suportu fabrycznie był montowany w ESKAch, czy nowoczesne suporty będą pasowały? a może są jakie wersje kompatybilne z takimi zabytkami? Czy ktoś z was ma może doświadczenia z takimi staruszkami i coś mi podpowie? W sieci znalazłem dużo o Jaguarach i Huraganach ale o ESKAch jest niestety nie wiele. Pomożecie?
smogu93 Opublikowano 30 Września 2020 Autor Opublikowano 30 Września 2020 Zdjęcia suportu, całego roweru? Bo nie końca rozumiem
kaido2 Opublikowano 30 Września 2020 Opublikowano 30 Września 2020 Godzinę temu, PrzeLuka napisał: Zdjęcia. Po co. 1 godzinę temu, smogu93 napisał: Widzę że są przeróżne suporty i nie mam pojęcia jaki typ suportu fabrycznie był montowany w ESKAch, czy nowoczesne suporty będą pasowały? a może są jakie wersje kompatybilne z takimi zabytkami? Czy ktoś z was ma może doświadczenia z takimi staruszkami i coś mi podpowie? Mam Eskę Sport i Favorita F6, to generalnie to samo, różnica jest tylko w mufach, producent ten sam. Akurat tu problemu z suportem nie będzie bo jest BSA, mufa 68, jedyna trudność jest taka iż chcąc założyć obecnie najbardziej dostępne kartridże na maszynach pod kwadrat, trzeba pogłębić gwint, bo stare miski miały go zaledwie ok 1 cm, ale to spokojnie zrobi to każdy sensowny mechanior. Pod ostre długość osi 110,5, tył oryginalnie jest pod 125 więc będzie spoko.
smogu93 Opublikowano 30 Września 2020 Autor Opublikowano 30 Września 2020 @kaido2 , czy przegiwnowanie mufy zrobi także serwis rowerowy? O jakich osiach mówisz? Dł osi w kół czy supportu?
kaido2 Opublikowano 30 Września 2020 Opublikowano 30 Września 2020 To już musisz zapytać w serwisie,natomiast 110,5 - długość osi suportu, 125 rozstaw pod tylną piastę.
smogu93 Opublikowano 30 Września 2020 Autor Opublikowano 30 Września 2020 @kaido2 bardzo dziękuję Ci za pomoc
kaido2 Opublikowano 30 Września 2020 Opublikowano 30 Września 2020 Luz, powodzonka z projektem życzę. Pozdro!
Rekomendowane odpowiedzi