Skocz do zawartości

Wymiana bębenka z standardu na standard

beatdeath

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć.

Mam różne kółka, na bębenkach Shimano 10/11 (Hyperglide) oraz na standardzie XD.

Mam potrzebę mieć również kółka na Micro Spline (nie chce kupować kasety 12tki Srama lub Sunrace tylko Shimano) albo zamienić jeden mój zestaw na taki. 

Jak mi się wydaje znajduję łatwiejszym kupić bębenek Micro Spline niż kolejny zestaw kół, poza tym najwyższa pora abym pogrzebał w jakiejś piaście i nabył też wiedzę w tej kategorii.

Dlatego w pierwszej kolejności przychodzę tutaj po informacje.

Czy jest to takie proste żeby kupić np. bębenek Novateca Micro Spline i zamienić go z bębenkiem XD lub Shimano 10/11 czy jedynie te same firmy piast ze sobą zagrają? 

Jeżeli nie jest to takie proste to jakie niekompatybilności mogą się pojawić i czy jest to do przeskoczenia zazwyczaj? 

P.S: poza kupnem kolejnych kół można też wymienić całą piastę, zgadza się jednak chciałbym się wcześniej dowiedzieć na temat wymiany samego bębenka.

Edytowane przez beatdeath
Opublikowano
10 godzin temu, beatdeath napisał:

bębenek Novateca

Napisz dokładny model piasty,a najlepiej wpisz w google - Bębenek Microspline Novatec xxxxxxxxx 

Opublikowano

Na tą chwilę o ile dobrze pamiętam, z Novatec-a na Microspline masz 462 i 902 ... tak jak wspomniał Accent_Szaj google nie parzy, ale wstępnie koszty bębęnka to zbliżają się do kosztów całej piasty. 

Opublikowano
W dniu 30.09.2020 o 12:54, Accent_Szaj napisał:

Napisz dokładny model piasty,a najlepiej wpisz w google - Bębenek Microspline Novatec xxxxxxxxx 

22 godziny temu, DarekH napisał:

Na tą chwilę o ile dobrze pamiętam, z Novatec-a na Microspline masz 462 i 902 ... tak jak wspomniał Accent_Szaj google nie parzy, ale wstępnie koszty bębęnka to zbliżają się do kosztów całej piasty. 

Tak, tylko trochę się nie zrozumieliśmy, chciałem zrobić przeszczep bębenka Micro do innej piasty, która ma obecnie Shimano/XD, więc pytanie czy jak kupię bębenek Micro to mogę śmiało podmieniać z Shimano/XD czy to nie takie oczywiste?

Nie widzę problemu żeby kupić całą piastę, ale wolę już sam bębenek przełożyć niż szprychowac koło na nowo po zmianie piasty.

Opublikowano
1 godzinę temu, beatdeath napisał:

wolę już sam bębenek przełożyć

Spoko,ale dalej nie podajesz modelu piasty ;)

Możesz jeszcze mieć 3 opcje. Kupić koło i sprzedać swoje na olx, to może być najtańsza opcja