Kkaaeell Opublikowano 29 Września 2020 Opublikowano 29 Września 2020 Sprężyna czy powietrze? Co preferujecie w tylnim zawieszeniu i dlaczego?
Bujak Opublikowano 4 Października 2020 Opublikowano 4 Października 2020 To czy sprężyna czy powietrze zależy od geometrii samej ramy, a dokładniej kąta ustawienia tłumika w ramie.Jeżeli rama jest ustawiona progresywnie to zakładając sprężynę będziesz miał pracę progresywną układu.Jeżeli rama jest ustawiona liniowo, to wkładając tłumik powietrzny będziesz miał układ progresywny.
Kkaaeell Opublikowano 5 Października 2020 Autor Opublikowano 5 Października 2020 To jak działa to wiem. Niektóre ramy przyjmują i powietrze i sprężynę. Bardziej chodzi mi o doświadczenia ludzi którzy jeździli na jednym i drugim
Rokoszoko Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 (edytowane) Kiedyś dla mnie sprężyna była tylko do DH, teraz przy obecnych technologiach nie wiem, czy bym takie rozwiązanie wybrał. Sprężyna to mniejsza awaryjność i jak wysadzi Ci amorek powietrzny przy 60km/h to po Tobie Wszystkie inne odmiany kolarstwa wybrałbym powietrzny i na takim teź jeżdżę. Kiedyś było mocno czuć charakterystykę pracy sprężyny klasycznej, a powietrznej, ale dziś te granicę się mocno zacierają i jednak kwestia regulacji komory powietrza to jest bajka... A nie 3 sprężyny w szufladzie i co dziś wybrać Plus jest też taki, że jednak sprężyna to dzisiaj rarytas, jak jeszcze jest długa to rowerek wygląda kozacko, ale nie wyglądem człowiek jeździ Edytowane 7 Października 2020 przez Rokoszoko 1
Kkaaeell Opublikowano 7 Października 2020 Autor Opublikowano 7 Października 2020 Godzinę temu, Rokoszoko napisał: sprężyna Czyli uważasz że nie ma sensu wsadzać sprężyny do endurowek 160 skoku?
Rokoszoko Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 Nie ma, chyba, że masz konkretne modele i argument, że lepiej to zagra z Twoją ramą i wyjdzie lepiej finansowo Na przykład Rockmachine bardzo twardo stoi przy sprężynie
Rekomendowane odpowiedzi