OlafO Opublikowano 28 Września 2020 Opublikowano 28 Września 2020 Witam wszystkich. Mam mały problem z nieodbijajacym do końca hamulcem. Po zahamowaniu manetka ma dość duży luz, sprezyna hamulca nie odbija do końca. Widac to dokładnie na filmie. Stało się to po lekkim naciągnięciu pancerza i założeniu trytytki na pancerz przy otworze w ramie.
zenobek Opublikowano 28 Września 2020 Opublikowano 28 Września 2020 Pokaż na filmie tę trytytkę i drogę pancerza od klamki do zacisku. Tak na moje oko linka w którymś miejscu pancerza jest blokowana - ma za duże opory i siła sprężyny jest niewystarczająco duża, żeby doprowadzić klamkę do położenia neutralnego.
OlafO Opublikowano 28 Września 2020 Autor Opublikowano 28 Września 2020 Ściągnąłem ją zaraz jak dostrzegłem problem z luźna manetka.
Yan Opublikowano 28 Września 2020 Opublikowano 28 Września 2020 Wydaje się że za mocno ścisnąłeś pancerz i tak mu zostało. Wymiana pancerza albo delikatne smarowanie.
zenobek Opublikowano 28 Września 2020 Opublikowano 28 Września 2020 Godzinę temu, Yan napisał: i tak mu zostało. @Yan. Też o tym myślałem. Ale to PRAWIE niemożliwe zmiażdżyć stalowy oplot pancerza trytytką....... PRAWIE... (bo nie wiadomo co on tam do końca zrobił)
Accent_Szaj Opublikowano 29 Września 2020 Opublikowano 29 Września 2020 W dniu 28.09.2020 o 22:06, OlafO napisał: nieodbijajacym do końca hamulcem. Odkręć linkę od zacisku. Zobacz czy zacisk wraca do końca. Jak wraca ,wymień linkę.
Gość Opublikowano 6 Października 2020 Opublikowano 6 Października 2020 W dniu 29.09.2020 o 22:12, Accent_Szaj napisał: Odkręć linkę od zacisku. Zobacz czy zacisk wraca do końca. Jak wraca ,wymień linkę. To pierwszy krok. Drugi to wycofanie pancerza tak, żeby przy zacisku było kilka cm gołej linki.Wtedy można sprawdzić czy linka luźno chodzi w pancerzu oraz symulując ręką naciągniecie linki czy klamka pracuje prawidłowo.
Katonux Opublikowano 15 Grudnia 2025 Opublikowano 15 Grudnia 2025 Udało się to jakoś rozwiązać? Mam ten sam problem. W pancerzach linka chodzi, ale jak montuje do hamulca, to nie odbija i magicznie pojawia się jaki opór i na manetce zostaje luz.
TwardyBlaszak Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca W dniu 28.09.2020 o 22:06, OlafO napisał(a): sprezyna hamulca nie odbija do końca. W sumie to odpowiedziałeś sam sobie na problem. Z powyższego wynika, że masz hamulce szczękowe. Powody nieodbijania szczęk hamulca są dwa: pierwszy to uszkodzona jedna ze sprężyn (mogła pęknąć), czyli trzeba ją wymienić a drugi to to, że najprawdopodobniej grzebałeś przy samym mocowaniu hamulców i nie naciągnąłeś poprawnie sprężyny.
Rekomendowane odpowiedzi