Skocz do zawartości

Oś piasty niecentryczna względem ramy.

Tomek wrc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Parę dni temu odebrałem koło z centrowania. miałem ściągniety bębenek , do centrowania została zawieziona tylko piasta.Chodzi o to ,że  koło ociera mi o lewą stronę wahacza po założeniu . wiecie jak można to zrobić.Zdjęcie  piasty i koła w tym przesuniętym stanie .

piasta.jpeg koło.jpg
Opublikowano

Patrząc na piastę to masz szprychy z prostymi łebkami więc potrzebujesz narzędzi. Kolejna sprawa to centronica i mile widziany tensometr. Jak chcesz to zrobić po najmniejszej linii oporu to zawieś koło ponownie do centrowania a raczej złóż reklamację. Centrowanie w osi to standard a nie dodatkowa usługa więc nie powinno być takiej sytuacji. Czasem ramy mają specyficzną budowę i wtedy należy odpowiednio wycentrować koło. Możesz koło odwrócić (bębenek na lewo tarcza na prawo), zamontować i jak koło nada będzie ocierać lewą stronę to wina ramy a jak o prawą to wina koła.

Opublikowano

Jak zawiozłeś piastę bez bębenka to znaczy że nie miała również prawego kapsla (e-c). Człek w serwisie sprawdzał więc symetrię koła opierając się z jednej strony na e-c a z drugiej bezpośrednio na osi właściwej. Nic dziwnego, że po założeniu prawego e-c obręcz ucieka w lewo. 

• Lubię to! 2