baobab Opublikowano 28 Września 2020 Opublikowano 28 Września 2020 (edytowane) Cześć. Jakiś czas temu kupiłem używany rower przełajowy z klamkami 105 ST 5700 - z prowadzeniem linek pod owijką, przerzutką 105 i kasetą Tiagra 34/50T. Przed serwisowaniem miałem tylko jedno trymowanie - na małej zębatce, nie przeszkadzało mi to. Nie chciałem wrzucać 2. biegu jadąc w dolnym chwycie, gdyż czułem, że klamkomanetka dość się wygina oraz że trzeba zebrać trochę siły w palcach - dlatego dwójkę wrzucałem tylko z chwytem na łapach i wtedy, kiedy czułem się bezpiecznie na drodze. Serwisując rower zdałem sobie sprawę, że rower ma 2 trymowania. Do pierwszego trymowania przykładam około 2 razy więcej siły niż do zrzucenia biegu. Do drugiego trymowania nieco się zapieram, a siła do wrzucenia 2. biegu jest porównywalna do skakania między biegami w tylnej przerzutce - lekko i przyjemnie. Oczywiście: pancerze i linki nowe oraz linkę potraktowałem tak, że chwilę przed przykręceniem mogłem nią prawie unieść cały rower, oraz linka przykręcona tak, żeby nie chciała uciekać od ramienia przerzutki. Pytanie jest takie: czy muszę zacząć podnosić ciężary (🤣) lewą ręką, żeby szybko jechać? A tak na serio: czy normalnym jest taki duży opór w stopniowaniu 34/50? Czy rozbieranie przerzutki/ew. kupno nowej poprawiłoby sytuację? Aby ruszyć ramię przerzutki, muszę chwycić ją trzema palcami. Śruba H wyregulowana prawidłowo. Edytowane 28 Września 2020 przez baobab
Yan Opublikowano 28 Września 2020 Opublikowano 28 Września 2020 Dźwignia na każdym biegu powinna działać z taką samą siło i stosunkowo lekko - wystarczy jeden palec. Pomiędzy trymowaniem a zmianą blatu to nie jest kwesta siły a raczej odległości jaką musi przebyć klamka żeby ją przełączyć. Na dolnym chwycie przez efekt dźwigni potrzeba mniej siły do przełączenia biegu ale też wymaga to większego zasięgu palców. Aktualnie mam podobną klamkę a przynajmniej rok produkcji i chodzi lekko.
zenobek Opublikowano 28 Września 2020 Opublikowano 28 Września 2020 8 godzin temu, baobab napisał: Czy rozbieranie przerzutki/ew. kupno nowej poprawiłoby sytuację? Kupno w ciemno może nie poprawić sytuacji wcale. Potrzebna jest diagnoza! Czy próbowałeś choćby odkręcić śrubę mocującą linkę aby sprawdzić czy problem jest powyżej śruby (klamkomanetka, linka z pancerzem), czy poniżej (przerzutka)?
baobab Opublikowano 28 Września 2020 Autor Opublikowano 28 Września 2020 Tak, robiłem to. Nie rozłączając linki od klamki a jedynie unosząc wózek przerzutki oraz zdejmując łańcuch czuje się mały opór klikania. Sama zmieniarka chyba się trochę męczy, ale uznałem to za normalne jako że mam drugi rower ze zwykłymi manetkami - z takim samym oporem na przerzutce i tam mi to nie przeszkadza. Myślałem o serwisie przerzutki, ale trudno zobaczyć jak ją nasmarować
Rekomendowane odpowiedzi