PiotrekGT Opublikowano 27 Września 2020 Opublikowano 27 Września 2020 Siemka. Pytanie tak jak w temacie, istneją godne polecenia obręcze z chin, chińskich marek lub nie, które można kupić tanio na alli? Tanio powiedzmy do 200zł za szt. i obręcz będzie równie dobra jak coś kupione za 300-350 w polsce. Mnie interesują obręcze szerokości około 30mm, powiedzmy, minimum 28 o przeznaczeniu trail. Jak wiadomo, piast które są fajne jest mnóstwo, na tym polu już mniej więcej wiem co wybrać, ramy i widelce sztywne tez jakieś tam mają, kasety tez spoko. Ale w temacie obręczy z chin to jestem zupełne dno. Teraz musiałem zmienić obręcz i jedyne co mogłem kupić w polsce dosyć tanio to dartmoor. Chciałbym żeby temat tez pozostał otwarty i żeby były tu w przyszłości wklejane linki bądź nazwy jakichś pewniaczków.
vdcmike Opublikowano 27 Września 2020 Opublikowano 27 Września 2020 Są dobre węgielne ale nie za te pieniądze. Nie miałem alu chińszczyzny z kół sądzę jednak, że wliczając przesyłkę, cło i VAT w PL kupisz taniej markowe. Przy tych gabarytach szansa na ominięcie VAT jest nikla, cło teoretycznie poniżej 5%, przesyłki gratis odnoszą w zapomnienie.
KonradTrek800 Opublikowano 27 Września 2020 Opublikowano 27 Września 2020 Samych obręczy z Chin nie opłaca się ściągać. Cena na miejscu podobna, bo koszt transportu tak dużej paczki przewyższa cenę samej aluminiowej obręczy. Opłaca się ściągać wyłącznie całe zmontowane koła ale one wszystkie mają wąskie obręcze do 20mm. Płacisz ok 100$ za fajne koła. VAT 23% i cło ok. 3%. Co do karbonowych to się nie wypowiem bo ceny do eksperymentów zniechęcają. Teraz pod opony 50mm będę składał na chińskich piastach a obręcze kupione na miejscu Rodi Tryp 25.
PiotrekGT Opublikowano 27 Września 2020 Autor Opublikowano 27 Września 2020 Ok, czyli przez gabaryt się generalnie nie opłaca. @KonradTrek800Piasty wydaje mi się mają zacne, miałem w rękach kilka modeli i wyglądały na prawdę porządnie.
Accent_Szaj Opublikowano 27 Września 2020 Opublikowano 27 Września 2020 Jaki masz rozmiar w Marianie? @PiotrekGT
PiotrekGT Opublikowano 27 Września 2020 Autor Opublikowano 27 Września 2020 27,5. Ale to bez znaczenia, koło nie bedzie do marina. Generalnie temat założylem aby wiedziec na przyszlość czego szukać.
vdcmike Opublikowano 27 Września 2020 Opublikowano 27 Września 2020 Ztto ma piasty wzorowane na DT. Nawet ratchety pasują między nimi wymienne.
Łukasz_P Opublikowano 28 Września 2020 Opublikowano 28 Września 2020 A jak z jakością i trwałością Ztto? Bo przeszła mi przez myśl podmianka w moich DT350 z ratcheta z 18 na 54 zęby i trafiłem właśnie na zestawy Ztto na Ali i nie wiem czy się w to pchać.
marcink Opublikowano 28 Września 2020 Opublikowano 28 Września 2020 A jak z jakością i trwałością Ztto? Bo przeszła mi przez myśl podmianka w moich DT350 z ratcheta z 18 na 54 zęby i trafiłem właśnie na zestawy Ztto na Ali i nie wiem czy się w to pchać. Kup oryginał, co innego kawałek wyciętego na CNC aluminium, a co innego precyzyjny kawałek stali wymagający obróbki cieplnej. Ja bym akurat tego od chińczyka nie kupił. 1
Łukasz_P Opublikowano 28 Września 2020 Opublikowano 28 Września 2020 No właśnie tak poczytałem sobie na spokojnie i faktycznie coś w tym jest
vdcmike Opublikowano 28 Września 2020 Opublikowano 28 Września 2020 (edytowane) To są alu ratchety. Podobnie jak fabryczne w 240s. Edytowane 28 Września 2020 przez vdcmike
PiotrekGT Opublikowano 29 Września 2020 Autor Opublikowano 29 Września 2020 Ja bym kupił bez zawahania ratchet z ali.
Frost Opublikowano 29 Września 2020 Opublikowano 29 Września 2020 Na mtbr kupowali ratchet 54T DT Swiss od chińczyka i opinie były podzielone. Jednym zmieliło, inni jeździli długo i nie było żadnej różnicy między oryginałem, który też pochodzi z azji. Generalnie nawet oryginalny ratchet 54T jest wg nich bardziej delikatny.
vdcmike Opublikowano 29 Września 2020 Opublikowano 29 Września 2020 Jak się zużyją to można sobie kupić nawet nieśmiertelne stalowe 24T.
PiotrekGT Opublikowano 30 Września 2020 Autor Opublikowano 30 Września 2020 Tak czy siak, w cenie oryginału są 3 komplety z chin.
Łukasz_P Opublikowano 30 Września 2020 Opublikowano 30 Września 2020 Pytanie jak ewentualny pył z chińczyka wpłynie na żywotność piasty.
vdcmike Opublikowano 30 Września 2020 Opublikowano 30 Września 2020 (edytowane) Pył się zmiesza ze smarem poprawiając jego właściwości smarujące ;). Pył alu to nie szkło, piach itp. Edytowane 30 Września 2020 przez vdcmike
Frost Opublikowano 4 Października 2020 Opublikowano 4 Października 2020 Tak przeglądam sobie chińczyka dokupując pierdoły od ZTTO i takie coś mają w opisie swojego ratcheta 54/60T, przynajmniej nikt nie obiecuje złotych gór: Cytat Original or Not Recently we have received a lot of questions about whether it is original. At first,we are the official store of ZTTO, and we will never sell fake products. it is made by ZTTO. If you need original DT...I am sorry, no,The whole world has no original DT in this price...But don't worry, Our products have been tested for many years.They work as well as the original. Please trust us. maybe It doesn't look as good as original. But what we offer is that it works well, cheap and reliable. That's most important. Does it matter what it looks like when you installed it? We have done our best at this price, There is only one company in the world that does better than us, and that is DT.(but you have to pay more for it)thank you for understand. 2019/05/11 update :About 60T We are not going to sell 60T yet. because we tried it and it is unstable, most of 60T did not passed the durability test.These teeth are smaller, we tried to improve its stability, but still not as good as 54T, we must be honest about this.Maybe this is why the original is only 54T. anyway, We will continue to improve our products and find new technologies to achieve higher performance. 2019/09/02 update : Meet the needs of customers Well...We respect everyone's preferences. If you are pursuing the ultimate and want to be different from others, you can choose 60T now, we tried our best, the stability of 60T is still not as good as 54T, but the difference is not so obvious. We will increase the detection time and choose a good quality ratchet to send. please ensure that the hub is well sealed and full of grease, good grease. Some customers reduce grease for noise, and we don't recommend it (no matter how many teeth).Grease not only reduces friction, but most importantly it allows dust and foreign matter to slide out of the contact surface. Weight :about 16.5g/set
piterrrxd Opublikowano 4 Października 2020 Opublikowano 4 Października 2020 Jak wygląda żywotność ratcheta 36T względem standardowych zapadek innych producentów? Myślałem, żeby złożyć za rok-dwa jakieś carbony na piastach DT.
Rekomendowane odpowiedzi