jaszczomp Opublikowano 17 Lipca 2017 Opublikowano 17 Lipca 2017 Urodził mi się w głowie projekt przeróbki starego górala (lat około 23) tak, aby ładnie wyglądał i w miarę pozwolił na sprawne poruszanie się w mieście. Obecna konfiguracja to napęd 3x7 na kołach 26" z v-brake i z tym mam związane pytanie - być może macie jakieś propozycje: chodzi mi po głowie zmiana koła na single speed (lub flip-flop) - czy rozstaw tylnej osi nie będzie za duży? Nie mogę nigdzie znaleźć zwymiarowanych kół stożkowych i nie wiem, czy w ogóle jest warto zrobić taki swap. Ktoś coś podpowie?
Puncu Opublikowano 17 Lipca 2017 Opublikowano 17 Lipca 2017 Flip-flopy najczęściej mają rozstawy torowe i szosowe. Stare szosy miały haki 10x125mm a współczesne 10x130mm. Torowe jak dobrze kojarze miały 10x120mm lub nawet mniej.
Zalas Opublikowano 17 Lipca 2017 Opublikowano 17 Lipca 2017 a ten stary góral najprawdopodobniej ma haki 10x130 lub 10x135mm. @Puncu dobrze gada. Piasty flip flop mają 10x120mm
jaszczomp Opublikowano 17 Lipca 2017 Autor Opublikowano 17 Lipca 2017 Zmierzyłem (rama dopiero wróciła z warsztatu) i rzeczywiście - 10x135 - pomysł upadł Dzięki
Zalas Opublikowano 17 Lipca 2017 Opublikowano 17 Lipca 2017 33 minuty temu, jaszczomp napisał: Zmierzyłem (rama dopiero wróciła z warsztatu) i rzeczywiście - 10x135 - pomysł upadł Dzięki Jeżeli koniecznie chcesz SS to możesz go zrobić, potrzebujesz piasty pod kasetę, pojedynczą zębatkę, parę dystansów na bębenek, i napinacz który wygląda podobnie do przerzutki lub po prostu starą przerzutkę przerobić (zablokować) i używać jako napinacza Ale nie widzę sensu takiego działania, zwłaszcza w MTB został bym przy biegach
Puncu Opublikowano 18 Lipca 2017 Opublikowano 18 Lipca 2017 Ostre też da się zrobić. Wystarczy po lewej stronie koła dać tulejke lub podkładki by miała te 135mm. A obręcz wyciętrować by była symetrycznie względem haków. Ale tu flip-flop traci racje bytu bo koła nie obrócisz.
Zalas Opublikowano 18 Lipca 2017 Opublikowano 18 Lipca 2017 13 godzin temu, Puncu napisał: Ostre też da się zrobić. Wystarczy po lewej stronie koła dać tulejke lub podkładki by miała te 135mm. A obręcz wyciętrować by była symetrycznie względem haków. Ale tu flip-flop traci racje bytu bo koła nie obrócisz. Jeżeli nie ma haków otwartych do tył lub do przodu, może być upierdliwe naciągnięcie łańcucha.
jaszczomp Opublikowano 19 Lipca 2017 Autor Opublikowano 19 Lipca 2017 Dnia 7/17/2017 o 23:36, Zalas napisał: Jeżeli koniecznie chcesz SS [.......] Ale nie widzę sensu takiego działania, zwłaszcza w MTB został bym przy biegach Zostaje przy biegach Zastanawiam sie teraz nad wywaleniem dwoch blatow z przodu i przerobke z 3x7 na 1x7
Zalas Opublikowano 19 Lipca 2017 Opublikowano 19 Lipca 2017 7 godzin temu, jaszczomp napisał: Zostaje przy biegach Zastanawiam sie teraz nad wywaleniem dwoch blatow z przodu i przerobke z 3x7 na 1x7 Jeżeli ma być to rower tylko do miasta to jak najbardziej prostota jest na plus Tylko pamiętaj, że blat który zostawisz musi być na środku tej korby aby linia łańcucha na kresowych biegach była poprawna
jaszczomp Opublikowano 22 Lipca 2017 Autor Opublikowano 22 Lipca 2017 poskładam go do kupy to wrzucę foto
jaszczomp Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 3 Sierpnia 2017 (edytowane) Projekt w zasadzie ukończony i rower gotowy do drogi: rama Montana 17" (rocznik 1992) - malowanie czarny mat kola 26" opony KENDA 26x1.95 korba Shimano, suport na maszynach, gwinty ITA 36mm napęd 3x9 Shimano Altus (2011) hamulce V-brake Accent klamkomanetki Shimano kierownica i mostek ZOOM, dodatkowo konwersja rury sterowej z 1 na 1 1/8 siodło VERTU Spider, sztyca 27.2 wymienione wszystkie kulki w piastach czarne linki, czerwone pancerze (dla kontrastu) Do pełni szczęścia powinienem wymienić obręcz przednią na czarną, ale na razie zostaje to co jest. Edytowane 3 Sierpnia 2017 przez jaszczomp
rysib Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Mi też się podoba. Dobra robota. ? Przywróciłeś go do życia, kolory nieźle dobrane i widać że dbasz o szczegóły. Kawał dobrej roboty i pewnie też przyjemnej. ?
Rekomendowane odpowiedzi