mapajo Opublikowano 26 Września 2020 Opublikowano 26 Września 2020 Dzień dobry. Chciałbym prosić Państwa o pomoc w doborze nowej korby i supportu. Posiadam rower giant talon 2ge 2020, w którym zastosowano: a) korba SHIMANO FC-MT101, 36/22T b) środek supportu SHIMANO BB-UN100, kwadrat c) przerzutka przednia Alivio FD-M4020-D d) przerzutka tylna Deore RD-M592 Układ przełożeń zastosowany fabrycznie w rowerze to 2x9. Chciałbym wymienić korbę na sztywniejszą, zależy mi także na wymiennych blatach (obecne są jakby zgrzane, niewymienne?). Moje pytanie dotyczy rodzaju korby i supportu, albowiem fabryczna konfiguracja roweru (tu zwłaszcza różne grupy przerzutek z przodu i tyłu) utrudnia mi zrozumienie tematu. Poszukując nowej korby spotykam się np. z korbami deore przystosowanymi (wg opisu producenta) do pracy z 10 lub 11 przełożeniami tyłu: https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-deore-fc-m5100-pd22287/?v_Id=140939&gclid=EAIaIQobChMInPicsqyG7AIVgaSyCh1KuwFbEAQYASABEgJ5UvD_BwE Proszę o radę, czy powyższa korba w moim przypadku może zostać zastosowana? Czy może polecicie mi Państwo alternatywną, odpowiednią dla mojego roweru?
Accent_Szaj Opublikowano 26 Września 2020 Opublikowano 26 Września 2020 Godzinę temu, mapajo napisał: do pracy z 10 lub 11 przełożeniami tyłu: Przy próbie nie ma to znaczenia. Moim zdaniem ,bez problemu będzie to działać 1
IOO Opublikowano 26 Września 2020 Opublikowano 26 Września 2020 Jak coś to musisz wymienić też wkład suportu jak ma pasować do korby że sztywna osią. Druga sprawa to czy zostajesz przy dwóch blatach z przodu? Jeśli tak to ja bym szukał coś od shimano na osi przelotowej i tyle. 1
Accent_Szaj Opublikowano 26 Września 2020 Opublikowano 26 Września 2020 7 minut temu, IOO napisał: wymienić też wkład suportu To prawda 7 minut temu, IOO napisał: zostajesz przy dwóch blatach z przodu? Z tego co napisał ,to tak. Godzinę temu, mapajo napisał: https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-deore-fc-m5100-pd22287/?v_Id=140939&gclid=EAIaIQobChMInPicsqyG7AIVgaSyCh1KuwFbEAQYASABEgJ5UvD_BwE Korba z linku,to Shimano Deore HII
mapajo Opublikowano 26 Września 2020 Autor Opublikowano 26 Września 2020 Tak, chciałbym zostać przy dwóch blatach (może jedynie zwiększyć wielkość mniejszej zębatki), znaczące modyfikacje mojego roweru nie mają wg mnie sensu 16 minut temu, Accent_Szaj napisał: Korba z linku,to Shimano Deore HII Czy to oznacza, że jest nieodpowiednia? Uprzejmie dziękuję za rady.
Accent_Szaj Opublikowano 26 Września 2020 Opublikowano 26 Września 2020 (edytowane) 9 minut temu, mapajo napisał: Czy to oznacza, że jest nieodpowiednia? Jest dobra,nawet przerzutka będzie OK. Tylko do tej korby będziesz musiał wymienić wkład supportu na HII(hollowtech II) Będziesz potrzebował tego https://allegro.pl/oferta/wklad-suportu-shimano-deore-sm-bb52-hollowtech-ii-7234769713?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Edytowane 26 Września 2020 przez Accent_Szaj Autokorekta w telefonie 1
Rekomendowane odpowiedzi