SpecCross Opublikowano 24 Września 2020 Opublikowano 24 Września 2020 Cześć, Prośba o pomoc, szukam rozwiązania dla głośnej pracy napędu Shimano Ultegra 8000. Wymieniłem kasetę z 11-28 na 11-30 do tego mam założony nowy łańcuch. Całą usługę wykonał mi serwis. Na pierwszej jeździe od razu pojawiły się problemy. Przy jeździe na małej tarczy praktycznie bez problemu mogę korzystać z całego zakresu kasety. Zupełnie inaczej jest przy jedzie na blacie, tu praktycznie na każdej zębatce słuchać uciążliwy hałas, jak przy starym napędzie. Po 40 km już nie da się jechać tak głowa boli od tego trzasku. Liczyłem, że się jeszcze ułoży ale po 200km nadal pracuje głośno. Łańcuch jest założony napisami do zewnątrz, spinka również jest zamocowana w poprawnym kierunku. Wózek przerzutki wydaje się również być dobrze ustawiony. Może chodzi o jego długość? Mieliście kiedyś podobną sytuację? Pozdrawiam,
SpecCross Opublikowano 24 Września 2020 Autor Opublikowano 24 Września 2020 Łańcuch miał oryginalny smar Shimano, później go wyczyściłem i użyłem FINISH LINE Cross Country. Bez zmian.
vdcmike Opublikowano 24 Września 2020 Opublikowano 24 Września 2020 A łańcuch przepleciony przez wózek przerzutki prawidłowo?
SpecCross Opublikowano 25 Września 2020 Autor Opublikowano 25 Września 2020 to również sprawdziłem i jest wszystko poprawnie.
Łukasz_P Opublikowano 25 Września 2020 Opublikowano 25 Września 2020 No to chyba najlepiej wrócić tam, gdzie Ci wymieniali napęd.
vdcmike Opublikowano 25 Września 2020 Opublikowano 25 Września 2020 Tak więc zostaje ew. korekcja śrubą baryłkową bo być może łańcuch haczy o sąsiednie koronki kasety.
Rekomendowane odpowiedzi