Skocz do zawartości

Tylne koło do 400 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam poszukuje tylnego koła do 400 zł. Chciał bym kupić coś gotowego. Ramę mam przystosowaną pod szybkozamykacz. Myślałem nad modelem z linku poniżej:
https://www.decathlon.pl/koo-mtb-crossride-29-ty-id_8343561.html?gclid=Cj0KCQjwnazLBRDxARIsAECdauuiVBFwzkHZT3ZN4YdTjURjEjWWopJMyV6E70DTxFujAxyoRNgRnbgaAqm1EALw_wcB

Problem w tym że mam 10 rzędową kasetę od sram. A na stronie decathlona pisze : Kasety Shimano 9/10/11-rzędowe, lub Sram 9-rzędowe Tubetype 29". W takim razie kasta 10 rzędowa nie będzie pasować? I drugie pytanie czy po zakupieniu taśmy oraz wentylu tą obręcz da się zalać mleczkiem?

Opublikowano (edytowane)

Czego byś nie szukała to większość jeśli nie wszystko będzie mieć bębenek shimano, wiec albo dokupiłbyś sramowski albo przełożył ze starego koła. Tu warto by się przed zakupem upewnić co do kompatybilności. "Maszynowe" piasty mają nieco inne mocowanie bębenka niżeli tradycyjne na kulkach.  Właściwie czego oczekujesz od nowego tylnego koła? Jakieś konkretne wymagania?

Po prawidłowym wykonaniu uszczelnienie i zastosowaniu odpowiedniej opony na każdej obręczy da się zrobić bezdętkowe koło.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Kaseta Sram 10 rządowa będzie pasować na bębenek Shimano od 8 - 11 rzędów. Z tego co wiem jedynie Sram Eagle i być może 11 rzeskwy ma inny specjalny bębenek.

Odnośnie kół ja polecam Mavic Crossride, w tej cenie chyba już się kupi nowe.

Opublikowano
46 minut temu, PrzeLuka napisał:

Czego byś nie szukała to większość jeśli nie wszystko będzie mieć bębenek shimano, wiec albo dokupiłbyś sramowski albo przełożył ze starego koła.

Przepraszam, ale nie za bardzo zrozumiałem Twoją wypowiedź. Kaseta 10-rzędowa od sram będzie pasować do tego bębenka czy nie? Ze starej piasty nie przełożę bębenka bo go połamałem. 

49 minut temu, PrzeLuka napisał:

Właściwie czego oczekujesz od nowego tylnego koła? Jakieś konkretne wymagania?

Generalnie w tej cenie nie wiele można oczekiwać. Ma się kręcić dobrze, nie pokrzywić się po 3 jazdach (ważę 76 kg), musi pasować do ramy kross level b8 2015 (szybkozamykacz)

16 minut temu, artfal napisał:

Kaseta Sram 10 rządowa będzie pasować na bębenek Shimano od 8 - 11 rzędów.

Dziękuje :D

17 minut temu, artfal napisał:

Odnośnie kół ja polecam Mavic Crossride

Z tego co wiem również posiadasz ramę kross level b8 (2015). Nie orientujesz się może czy jak kupie to koło z linku powyżej (decathlon) to będzie pasować do mojej ramy? 

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, janullo789 napisał:

Przepraszam, ale nie za bardzo zrozumiałem Twoją wypowiedź. Kaseta 10-rzędowa od sram będzie pasować do tego bębenka czy nie? Ze starej piasty nie przełożę bębenka bo go połamałem. 

Przepraszam nie doprecyzowałem. Jak złamałeś to powinieneś wiedzieć jaki masz typ bębenka. Jeśli to typowa konstrukcja shimano to wystarczy kupić nowy jeśli z samą piasta nic się nie stało. Rozbierz i będziesz dokładnie wiedział z czym masz do czynienia. Sram dopiero przy systemie 11s ma inny bębenek wiec bez obaw. Jeśli z tyłu masz oś QR9 to sprawa jest prosta. 

Zerknij.

http://allegro.pl/kola-kpl-28-29-lozyska-rodi-fw-disc-novatec-2-k-i6880136703.html - piast reklamować nie muszę, obręcze przyzwoite. Od półtora roku katuje je w lesie i nic się z nimi nie dzieje (ważę około 70 kg).

http://allegro.pl/kola-29-alexrims-sx44-novatec-d041-2-disc-8-9-10s-i6874158788.html - piasty te same obręcze mocniejsze

http://allegro.pl/kolo-tyl-29-alexrims-sx44-novatec-d042-disc-8-9-10-i6874158867.html

lub wymień sama piastę

http://allegro.pl/piasta-tylna-novatec-nt-d042sb-disc-8-9-10s-36h-i6042810671.html

Skłaniał bym się ku kupieniu gotowego kompletu a stare obręcze trzymał w zapasie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Więcej szprych wiec powinno być sztywniejsze ale cięższe zarazem. W każdym razie jeśli poszukujesz pancernej piasty i sztywnej obręczy to będzie to dobry wybór.

Wracając jeszcze na chwilę do bębenków.

Standard Shimano

pol_pl_Bebenek-Cassette-Body-for-FFWD-hubs-Shimano-Ultegra-9-10-speed-SRAM-before-2010-model-1155169461_1.jpg

Sram 11s

bębenek-6P-S.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano
10 minut temu, PrzeLuka napisał:

Więcej szprych wiec powinno być sztywniejsze ale cięższe zarazem. W każdym razie jeśli poszukujesz pancernej piasty i sztywnej obręczy to będzie to dobry wybór.

Nie orientujesz się może czy tą obręcz można zalać, po założeniu specjalnej taśmy?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, janullo789 napisał:

Nie orientujesz się może czy tą obręcz można zalać, po założeniu specjalnej taśmy?

Jak pisałem wcześniej. Każdą obręcz po prawidłowym uszczelnieniu da się wykorzystać do bez dętki. Dobrać musisz tylko szerokość taśmy do szerokości obręczy.

Nad wymiana przedniego koła też pomyśl. Serio jak pojeździsz na piastach NovaTec innych już nie będziesz chciał.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Koło z linku czyli Mavic Crossride będzie pasować do tej ramy. Coś do wytrzymałości to Mavic Crossride są naprawdę mocne i w maratonach lub xc spokojnie dają radę. Minus taki, iż ciężko jest przejść na system bezdętkowy ( przez wewnętrzny kształt obręczy taśma słabo się trzyma ). Daniel nagrał film o takiej przypadłości.

Opublikowano

Dodam od siebie ze miałem crossride obręcz ok szprychy też ważę 78 i jako sztywność było ok ale luz kasety wycierajacy się ślizg teflonowy i jak się wyrobił to os była krzywa a wcale nie dostawały w pięć to jest jedyny minus

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@specialized34 miałeś założony pierścień dystansowy na bębenek ? Ja mam i żadnego luzu kasety u mnie nie ma, ani nic się nie wyciera.

Opublikowano

@artfal owszem miałem założony luz był aż 1.5mm między Piasta a Bębenkiem ale na ebay kupiłem łożysko ceramiczne które zastępuje ślizg teflonowy lecz przy tym luzie zagiela się oś bo w pracy na maszynę wrzuciłem os nie miala wspuosowosci różnica 0.02 i gdy poszło łożysko to Bębenek zacierał o oskę gdy skasował się luz na bebenku

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@Fenthin o tym nie wiedziakem. Widać ja trafiłem na zwykłe i trzymają się póki co dobrze.