Skocz do zawartości

Rower wyprawowy MTB/Cross/Gravel FIXIE Inc. Floater Race 8S Disc Street

4c4a4e

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema Szajbajki,

Zastanawiam się nad kupnem roweru: FIXIE Inc. Floater Race 8S Disc Street, silver (2020) https://www.bikester.pl/fixie-inc-floater-race-8s-street-silver-1131809.html .

Bardzo proszę o radę co sądzicie o tym rowerze. Jest sens iść w tego typu rozwiązanie? Podoba mi się charakter tego roweru szosowego oraz możliwość wsadzenia opon 700x32c. Nie jest to 100% gravel ale na gravel'a mnie nie stać. :) 

Zastanawiam się tylko czy ten rower jest wart kwoty 1800zł. Z przodu dostaje jeden blat, z tyłu 8 przełożeń, przerzutka Sora, hamulce tarczowe mechaniczne.

Waga roweru moim zdaniem dość duża ponieważ 11.8kg.

Obecnie posiadam rower Kross Hexagon 7.0. Sprawuje się bardzo dobrze ale jest dość ciężki, prawie 15kg. Z przodu ma dość ciężki amortyzator 2,8kg. Jeśli wymienie z przodu amortyzator na sztywny widelec karbonowy o masie do 800g. to jestem w stanie zejść do 13kg. 

I teraz zastanawiam się czy jest sens kupować FIXIE Inc. Floater Race 8S Disc Street, który posiada hamulce tarczowe mechaniczne, w MTB mam hydrauliczne, przerzutki z tyłu Deore, tutaj w Fixie jest Sora (szosowe). I dodatkowo w MTB mam 3 przerzutki z przodu (w sumie rzadko kiedy ich używam, zwykle jeżdżę na największym blacie). 

Rower ma służyć do wycieczek do 150km. 

Z przełożeniami myślę, że nie będzie dużego problemu -8 przerzutek z tyłu. Jeździłem przez 3 lata na ostrym kole i spokojnie dawałem radę bez przerzutek. Na dużych podjazdach trzeba było prowadzić rower. :D

dzięki 

Opublikowano

Ja na Twoim miejscu przy niskim budżecie nie zmieniał bym tego roweru co masz, tylko trochę go zmodyfikował. Jeśli myślisz o rowerze wyprawowym to geometria tego Fixie raczej Ci nie będzie odpowiadać, bliżej jej do sportowej z mocno pochyloną pozycją. Wymień sobie widelec na sztywny i wsadź opony semi-slick dobre jakieś - mogę polecić z własnego doświadczenia np. Vittoria Terreno 2.0. 

Różnicy w wadze pomiędzy Twoim rowerem a tym Fixie będzie ok 1kg, więc totalnie tego nie odczujesz. 

Dodatkowo pomyśl o jakichś rogach, lemodnce albo innej dokładce do kierownicy aby można było zmienić chwyt w trakcie długiej podróży i masz naprawdę fajny rower na długie wycieczki. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

@Rebeliant86 dzięki za odpowiedź i radę.

Myślisz, że tego typu widelec będzie ok? 300zł, waga 400g (oczywiście najpierw muszę zmierzyć długość obecnego amortyzatora a następnie dobrać widelec).

https://www.lightinthebox.com/pl/p/widelce-rowerowe-kolarstwo-jazda-na-rowerze-carbon-fiber-1_p5988626.html?category_id=5159&prm=1.11.1.1

Opony mam już zmienione na 700x32c i jeździ się znacznie szybciej.

https://peleton.pl/sklep/czesci/opony-i-detki/opony/opona-cst-700x32c-c-1893-crisscross-60ttpi-eps-wire-drut-premium-dual-comp/?gclid=EAIaIQobChMInpKM4af86wIVD9KyCh3l4A-UEAQYAyABEgIcLfD_BwE

Dzięki

Opublikowano (edytowane)

Widelec który zaproponowałeś wygląda mi na szosowy, nie podają tam wymiarów maks dla opony. Nie mniej poszedł bym w widelec pod Gravel lub MTB, będziesz mieć znacznie większe możliwości jeśli chodzi o dobór opon.

Co do tych które masz to szczerze powiedziawszy w mojej ocenie są bez sensu. Jest to opona przełajowa, czyli do ścigania się. Ma duże kostki o szerokim rozstawie na bardzo wąskiej oponie. Opory toczenia pewnie potężne, a trzymanie w terenie przy tej szerokości żadne. Jak wyglądają Twoje wycieczki? Asfalt, szuter, leśne ściezki, czy może faktycznie jakiś ciężki teren z kamieniami, korzeniami i błotem? 

Edytowane przez Rebeliant86
jeszcze parę słów o oponie ;)
  • Lubię to! 1
Opublikowano

1. Racja, ten szosowy nie będzie dobrym rozwiązaniem. Może coś takiego: https://www.wish.com/product/5abb21c91e520e67a6251378?hide_login_modal=true&from_ad=goog_shopping&_display_country_code=PL&_force_currency_code=PLN&pid=googleadwords_int&c={campaignId}&ad_cid=5abb21c91e520e67a6251378&ad_cc=PL&ad_lang=PL&ad_curr=PLN&ad_price=337.00&campaign_id=9527731371&guest=true&gclid=EAIaIQobChMI__Hk-Lv86wIVldGyCh1uhglLEAQYBCABEgKwmfD_BwE&share=web 

2. Co do opon to są to typowo budżetowe opony, które w moim przypadku są lepsze niż MITAS OCELOT V85 29X2.1. Te 2.1 były ok do jazdy w cięższym terenie np. Turbacz. Po mieście niestety olbrzymie opory toczenia.

Natomiast zwykle nie jeżdżę w ciężkim terenie. Normalna jazda ścieżkami rowerowymi po Krakowie, czasami szutry, czasami lasek wolski i lekki teren. Nic co wymagałoby szerokich opon i ekstremalnej jazdy w terenie. Głównie zależy mi na tym żeby pokonywać trasy typu Velo Dunajec, WTR, Velo Małopolska itd. Ten amortyzator też nie jest mi do końca potrzebny na takie trasy. Raz w roku jak będę chciał się wybrać w cięższe trasy np. po Bieszczadach to założę amortyzator i szersze opony na takiego tripa.

dzięki 

Opublikowano (edytowane)

Zmierzyłem długość mojego amortyzatora model: SR SUNTOUR XCM RL 100mm : 53cm (bez wsiadania na rower). Zakładając ~ -3cm to długość amortyzatora wynosi 50cm.

Widelec, który chce kupić to model Mosso M6: https://sklep.mossopolska.pl/widelce/18-369-mosso-m6.html#/86-kolory-czarny_mat_niebieski

I teraz moje pytanie czy ten widelec będzie odpowiedni do mojego roweru Kross Hexagon 7.0? Chciałybym zachować podobną geometrię roweru ale niestety nie mogę znaleźć dłuższego widelca. Model Mosso M6 ma wysokość: 43,5 cm (więc dość spora różnica).

hexagon77.thumb.JPG.24c0325f72d4a329574f2936dcead746.JPG

Dzięki 

Edytowane przez 4c4a4e
Opublikowano

Raczej nie znajdziesz tak długiego widelca, jedyne co można zrobić w tej sytuacji to podnieść kierownicę na podkładkach na rurze sterowej, ale i tak geometrii w 100% nie zachowasz, bo cały rower będzie bardziej pochylony do przodu. Niestety tutaj już trzeba iść na pewne kompromisy. Ewentualnie poszukać widelca do kół 29" ale to już trochę pokraka Ci się zrobi:) 

• Pomógł 1
Opublikowano

@Rebeliant86dokładnie tak. Czytam również inne forma i jest dość duży problem, żeby dostać taki długi sztywny widelec. 

Chyba jednak temat odpuszczę. Liczyłem na to, że uda się coś wycisnąć z tego budżetowego roweru ale widzę, że ten MTB musi już chyba taki zostać. :D +2kg do formy 

Temat można zamknąć. Dzięki za poświęcony czas.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ten ma 475mm. A jak się dobrze postarasz to znajdziesz nawet 495mm.

IMG_20200923_090625.jpg
28 minut temu, 4c4a4e napisał:

Chyba jednak temat odpuszczę

I następny karbonowy.

IMG_20200923_092022.jpg
  • Pomógł 1
Opublikowano

@leejoonidasDzięki za odpowiedź. Ten karbonowy wygląda bardzo interesująco: 47,5 cm. 3cm różnicy w dół wygląda już lepiej. :)

Opublikowano

3cm spokojnie nadrobisz podkładkami i mostkiem :)

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Można jeszcze wstawić widelec z taperowaną rurą sterową ale należy najpierw wymienić dolne łożysko sterów, co spowoduje wydłużenie jeszcze o 1cm odległości od osi do bieżni.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

@leejoonidasJestem niestety amatorem jeśli chodzi o tego typu modyfikację i raczej nie podejmę się bardziej zaawansowanych zmian.

Przeprowadziłem teraz taki mini "test". Maksymalnie ugiąłem amortyzator i zablokowałem go. Długość widelca zmniejszyła się do 47cm. Rower nie zmienił w dużym stopniu swojej geometrii i siedzi się na nim całkiem wygodnie. Więc taka zmiana jest jak najbardziej ok. Support obniżył się z 29cm do 27,5cm co też nie przeszkadza.

Więc widelec o długości 475mm wydaje się być odpowiedni. https://allegro.pl/oferta/widelec-mtb-carbon-26-27-5-29-er-1-1-8-ahed-30cm-9724821654

Teraz pytanie hipotetyczne, jeśli założyłbym widelec Mosso 435mm: https://sklep.mossopolska.pl/widelce/18-370-mosso-m6.html#/87-kolory-czarny_mat_szary jak zmieniłaby się geometria roweru? Na pewno byłby przechylony bardziej do przodu. Jaki to ma wpływ na jazdę? Czy rower będzie mniej stabilny i czy w ogóle jazda na takiej geometrii będzie ok dla pleców?

Pytam o Mosso M6 ponieważ mam okazję kupić go u siebie w mieście za około 200zł.

dzięki 

Opublikowano

Ogólnie to może się okazać że jazda na widelcu Mosso może się okazać nieefektywna i rower stanie się niewygodny, geometria całego roweru zostanie poważnie zaburzona. Jeżeli to ma być rower wyprawowy to przede wszystkim należy postawić na wygodę bo będziesz na tym rowerze spędzał kilka a może kilkanaście godzin dziennie przez kilka dni z rzędu. Aby nie być gołosłownym to trzy tygodnie temu wróciłem z wyprawy rowerowej po Polsce, w dwadzieścia dni zrobiłem rowerem 1850 kilometrów. Dlatego polecam kupić jeden z widelców które znalazłem.

• Pomógł 1
Opublikowano
3 godziny temu, leejoonidas napisał:

Aby nie być gołosłownym to trzy tygodnie temu wróciłem z wyprawy rowerowej po Polsce, w dwadzieścia dni zrobiłem rowerem 1850 kilometrów. Dlatego polecam kupić jeden z widelców które znalazłem.

Witaj. Mogę zapytać czym jechałeś ? Dzięki

Opublikowano
3 godziny temu, liteshine napisał:

Witaj. Mogę zapytać czym jechałeś ? Dzięki

Marin Muirwoods. W zasadzie to rama z widelcem z roweru kupionego za 2 tysiące w sklepie internetowym posłużyła do zbudowania całkowicie nowej konstrukcji. Poniżej zdjęcie roweru gdy jeszcze jechałem przez Polskę.

20200923_232247.jpg
  • Lubię to! 1