lipa Opublikowano 21 Września 2020 Opublikowano 21 Września 2020 Witajcie, Podczas dzisiejszej trasy urwałem hak tylnej przerzutki i zmasakrowałem moją Tiagrę. Gałązka nie wyglądała na tak niebezpieczną... O ile z samą przerzutką nie ma problemu, to wydaje mi się że z hakiem już tak. Przeczesałem znany portal aukcyjny po zdjęciach i dostępne mi zasoby internetu i nic... Jest się czym martwić? Dodam tylko że to nowy nabytek i traska była drugą traską w historii naszej znajomości za pierwszym razem złapałem kapcia i po wymianie dętki okazało się że zapasowa jest do bani... Na szczęście pomimo tego że do domu miałem z 15km to do mojego kumpla 500m pomógł. Teraz było gorzej/lepiej bo tylko 10km w linii prostej ale w czarnym... lesie z komarami które dzielnie mnie dopingowały.
Kajgana Opublikowano 21 Września 2020 Opublikowano 21 Września 2020 (edytowane) https://m.facebook.com/Blackbird-Mechanik-Rowerowy-1388675447892620/ https://forum.szajbajk.pl/topic/22851-kross-esker-60-pekniety-hak-przerzutki/ Edytowane 21 Września 2020 przez Kajgana
lipa Opublikowano 22 Września 2020 Autor Opublikowano 22 Września 2020 (edytowane) Kajgana - dziękuje. Hak do ESKER 6.0 to DP-46 Hak do ESKER 4.0 to DP-50 jest dostępny na stronie producenta (trzeba wpisać w wyszukiwarce inaczej raczej nie do odnalezienia) Jest też dostępny na stronie https://www.erowery.pl/hak-przerzutki-kross-dp-50/czesci-przerzutki-i-akcesoria/m/89933 zamówiłem zapłaciłem, ale jak dotąd nie otrzymałem od nich potwierdzenia mają 72h nie wiem jak z solidnością tej firmy. Blackbird - nie odbiera telefonu i nie odpowiada na zapytanie przez messenger (może urlop/może za wcześnie) Edytowane 22 Września 2020 przez lipa
lipa Opublikowano 24 Września 2020 Autor Opublikowano 24 Września 2020 Otrzymałem przesyłkę z hakiem od e-rowery.
Cruszer Opublikowano 21 Października 2020 Opublikowano 21 Października 2020 Właśnie rozpakowałem Eskera 4.0 po zakupie - pęknięty hak przerzutki, pomimo braku widocznych uszkodzeń kartonu. Czytając o problemach powyżej, chyba kupię sobie jeden na zapas, albo dorobię stalowy. Esker miał mi służyć na długie wyprawy i czytanie o takich kłopotach psuje radość z zakupu :(
Accent_Szaj Opublikowano 21 Października 2020 Opublikowano 21 Października 2020 52 minuty temu, Cruszer napisał: albo dorobię stalowy Broń Boże. W razie draki uszkodzisz ramę,albo przerzutke. Hak to najtańsza opcja 2
zenobek Opublikowano 22 Października 2020 Opublikowano 22 Października 2020 (edytowane) Po to hak jest najsłabszym ogniwem, żeby chronić ramę i przerzutkę. Dorobisz stalowy, pamcerny i jest tylko kwestią czasu kiedy połamiesz przerzutkę lub (rzadziej) wygniesz ramę.... Edytowane 22 Października 2020 przez zenobek
Cruszer Opublikowano 30 Października 2020 Opublikowano 30 Października 2020 Jest to jakiś argument, aczkolwiek przejeździłem tysiące kilometrów i nie miałem takiego przypadku. Może dlatego, że z drogi utwardzonej zjeżdżam sporadycznie. Ale idąc tym torem myślenia, wykombinowałem sobie taki drukowany hak z PLA, który z powodzeniem spełnił rolę haka "dojazdowego". Nie jest tak sztywny jak aluminium, ale na potrzeby tymczasowej naprawy sprawdził się idealnie. No i waży jedynie 5g czyli 1/3 tego z alu. Dwa dni na takim pojeździłem na spokojnie, zanim dotarł do mnie hak ze sklepu.
Shinobi Opublikowano 14 Maja 2021 Opublikowano 14 Maja 2021 Mi się to samo przytrafiło. Podczas trasy przez las najechałem na gałązkę która dostała się pod tylny błotnik SKS i chyba jedno ramie mocowania błotnika zablokowało przerzutkę. Straty to hak i tylna przerzutka Tiagra. Przytrafiło mi się to pierwszego dnia 4 dniowego wyjazdu nad Wigry. Środek lasu ok. 7 km do pensjontu.
borowy Opublikowano 9 Sierpnia 2024 Opublikowano 9 Sierpnia 2024 (edytowane) Dzień dobry, odkopię trochę ten temat. Wczoraj nieobciążony niczym rower podczas jego przestawiania z miejsca przewrócił się w lesie na ściółkę (żaden kamień czy też gałąź nie były zaangażowane). Niestety po podniesieniu go zobaczyłem złamany hak przerzutki. Pierwsze pytanie czy to jest wykonane z aż takiego "gównolitu"? Rozumiem jeszcze zgięty ale zwykła przewrotka na miękkie podłoże i takie efekty? Stary gary fisher merlin takich wywrotek (jak nie gorszych) zaliczył w swoim życiu co najmniej naście (nie mówiąc już o rowerkach moich dzieciaków) i nigdy taka akcja mi się nie przydarzyła. Drugie pytanie, próbuję namierzyć jaki hak powinienem kupić czy dp-50 czy dp-80? Mam eskera z 2023 r. na tiagrze. Zgodnie ze stroną krossa dp-50 był do rocznika 2020, natomiast dp-80 jest opisany jako pasujący do eskera 4.0 bez wskazania lat produkcji (gdzieś znalazłem opis, że do rocznika 2022). Do tego patrząc na zdjęcia produktów wydaje mi się, że mam dp-50. Czy można stosować te haki zamiennię? (edit: dokopałem się: dp-50 na oś qr a dp-80 na sztywną więc do tej mojej wersji z tiagrą będzie (chyba ) dp-50. Trzecia sprawa, oczywiście hak jest nie do dostania na stornie krossa i w ich serwisach. W jednym z punktów (sklepów) krossa powiedzieli mi, że trzeba reklamować takie uszkodzenie skoro rower jest na gwarancji, czy to ma sens? Czwarta sprawa czy macie może jakieś nowe źródełka gdzie mógłbym dostać pasujący hak? Widzę, że u blackbird jest dostępny ale może jest jeszcze jakieś inne miejsce gdzie można nabyć ten hak? Tak w ogóle do użytkowników, jak spisują się te zamienniki od blackbird? Z góry dziękuje za odpowiedzi na moje pytania. Pozdrawiam Edytowane 9 Sierpnia 2024 przez borowy
Rekomendowane odpowiedzi