lysymixer Opublikowano 21 Września 2020 Opublikowano 21 Września 2020 (edytowane) Tym razem ja chciałem się pochwalić swoim nowym nabytkiem- Marin Four Corners. Rower kupiony stosunkowo nie dawno, ale już parę kilometrów przejechał. Jak na razie, to jestem pozytywnie zaskoczony tym sprzętem i po przesiadce z trekinga muszę powiedzieć, że jest wygodniej, szybciej i w ogóle jakoś tak bardziej komfortowo się jedzie. Po pierwszej setce stwierdziłem, że opona 45C którą mam w tej chwili jest za szeroka na szosę, ale z kolei daje radę tam gdzie zapuszczam się rekreacyjnie moim kellysem xc. Swoją drogą przy tym rozmiarze jest jeszcze sporo miejsca i opona 2 cale wejdzie bez problemu. Pozytywnie zaskoczyło mnie fabryczne siodełko, moje 4 litery dogadały się wyśmienicie i nie robią problemów nawet po 8 godzinach w siodle. Z kolejnymi nawijanymi kilometrami utwierdzam się w przekonaniu, że był to dobry zakup. Dla mnie to rower uniwersalny, do tego stopnia że postanowiłem sprzedać trekinga i xc. Tam gdzie nimi jeździłem spokojnie dojadę marinem. Teraz trochę kontrowersji- z racji tego, że ma być to rower daily, to musiałem go trochę dozbroic. Tak, wiem, że błotniki w gravelu to obciach, ale jak mam jechać z mokrym tyłkiem i centymetrową warstwą błota na plecach to w sumie obciach mam w 4 literach. Przy oponach 45c jest za mało miejsca żeby zmieścić błotnik, więc poszły kapcie z decatchlona 38c, bo akurat miałem bon na 100. Dołożyłem też bagażnik wraz z torbą a na kierownicę mała torba na telefon i lemondka. poniżej kilka fotek- zaraz po zakupie i obecnie. Edytowane 21 Września 2020 przez lysymixer 6
Zajop Opublikowano 22 Września 2020 Opublikowano 22 Września 2020 Jakie zadanie w tym rowerze spełnia lemondka?
lysymixer Opublikowano 23 Września 2020 Autor Opublikowano 23 Września 2020 (edytowane) Lemondka sprawdza się bardzo dobrze do montowania drybaga przy dłuższych wyprawach. Oczywiście daje też możliwość zmiany pozycji i możliwość odpoczynku dla nadgarstków. Generalnie lemondkę zakładam na wyjazdy, normalnie śmigam bez niej. Plusem jest szybki montaż i demontaż. Obejmy mam na stałe na kierownicy a jak potrzebuje, to w 15 sekund przykręcam chwyty i gotowe. Edytowane 23 Września 2020 przez lysymixer
Zajop Opublikowano 23 Września 2020 Opublikowano 23 Września 2020 I wygodna jest taka pozycja jak na klęczniku w kościele? Pytam, bo coraz więcej widuję rowerzystów z tak egzotycznie pozakładaną lemondką. Jednak nigdy jeszcze nie widziałem, żeby ktoś na niej jechał
lysymixer Opublikowano 23 Września 2020 Autor Opublikowano 23 Września 2020 Nie wiem jak jest na klęczniku w kościele bo nie chodzę, ale za to na lemondce jest mega wygodnie. Jak jeździsz dużo po mieście to nawet gdy ktoś ma lemondkę, to z uwagi dynamikę zdarzeń nie będzie na niej jeździł. A to auto wymusi pierwszeństwo, a to pieszy ci wejdzie pod koła- wtedy w zasadzie jeździsz z rękami na klamkach. Gdyby ci przyszło z lemondki awaryjnie zahamować to w porównaniu do jazdy na łapach stracisz 1 może 2 sekundy a czasami to może już zrobić różnicę. Swoje wszystkie zalety lemondka pokazuje gdy wyjedziesz poza miasto. Zazwyczaj tam właśnie zobaczysz ludzi którzy z niej korzystają (pomijając kolarzy na szosówkach którzy walczą o sekundy w segmentach na stravie). Spora część osób robiących kilkudniowe wyjazdy albo dłuższe trasy właśnie z uwagi na komfort jazdy i możliwość zmiany pozycji tak jeździ- takie spokojnie nawijanie kilometrów w komfortowej pozycji. Lemondka dobrze się również sprawdza przy czołowym wietrze, niższa bardziej opływowa pozycja pozwala na w miarę szybką jazdę, bo nie robisz wtedy za żagiel. Generalnie, to jeżeli masz możliwość to pożycz może na chwilę rower od znajomego przejedź się nawet 500 metrów i zobaczysz czy ci będzie wygodnie. Sam pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłem znajomego na rowerze trekingowym z lemondką i zadawałem sobie pytanie na cholere mu to potrzebne- zmieniłem zdanie jak się przejechałem i sam kupiłem.
Zajop Opublikowano 24 Września 2020 Opublikowano 24 Września 2020 15 godzin temu, lysymixer napisał: Swoje wszystkie zalety lemondka pokazuje gdy wyjedziesz poza miasto. Zazwyczaj tam właśnie zobaczysz ludzi którzy z niej korzystają (pomijając kolarzy na szosówkach którzy walczą o sekundy w segmentach na stravie). Spora część osób robiących kilkudniowe wyjazdy albo dłuższe trasy właśnie z uwagi na komfort jazdy i możliwość zmiany pozycji tak jeździ- takie spokojnie nawijanie kilometrów w komfortowej pozycji. Lemondka dobrze się również sprawdza przy czołowym wietrze, niższa bardziej opływowa pozycja pozwala na w miarę szybką jazdę, bo nie robisz wtedy za żagiel. Generalnie, to jeżeli masz możliwość to pożycz może na chwilę rower od znajomego przejedź się nawet 500 metrów i zobaczysz czy ci będzie wygodnie. Sam pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłem znajomego na rowerze trekingowym z lemondką i zadawałem sobie pytanie na cholere mu to potrzebne- zmieniłem zdanie jak się przejechałem i sam kupiłem. Wiem do czego służy lemondka i jakie ma zalety. Pytam o taką pozycję, jak na Twoim rowerze. gdzie łokcie są zdecydowanie powyżej siodełka. Mnie to dziwi.
lysymixer Opublikowano 24 Września 2020 Autor Opublikowano 24 Września 2020 Może cie dziwi ta pozycja, ale jest ona ergonomiczna i wygodna. Nie można oczekiwać od roweru z geometrią jak wóz drabiniasty oraz rekordową długością główki ramy, że będzie to pozycja jak na rowerze triathlonowym. To gravel nastawiony na komfort i turystykę. U większości użytkowników kierownica jest wyżej niż siodełko, co w porównaniu z szosą albo sportowym gravelem może wyglądać dziwnie.
Chrismel Opublikowano 24 Września 2020 Opublikowano 24 Września 2020 53 minuty temu, Zajop napisał: Mnie to dziwi Na rowerze ma się jechać wygodnie. Jeżeli komuś odpowiada jakaś pozycja (nieważne jaka) to dlaczego ma jeździć w innej ? Więc nie wiem czemu Cię to dziwi. PS. Moja żona ma założoną lemondkę w rowerze prawie miejskim. Jak ma przejechać z jednego końca Warszawy na drugi wzdłuż Wisły cały czas pod wiatr to jej używa i bardzo sobie chwali. 2
Rekomendowane odpowiedzi