Skocz do zawartości

Cannondale Lefty Speed 110mm - uciekające powietrze.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki problem, że ucieka mi powietrze z Leftiego. Już go rozbierałem, uszczelki i olej nowe. Nie nakładałem smaru na bieżnie, bo z tym różnie jest. Niby cannondale coś tam zaleca, ale przez to czasem łożyska igiełkowe się przesuwają i trzeba go resetować (co i tak jest zalecane przez producenta).

Sprawa wygląda tak, że jak rower wisi za przednie koło w pionie, to mogę go raz na 2-3 tygodnie pompować, ale jak stoi w poziomie, to ucieka w ciągu 1 dnia. 

Zauważyłem też, że ubyło mi troszkę oleju, bo blokada już nie jest betonowa i ma około 1cm luzu. Na pewno nie jest to kwestia złego serwisu itp.

Zastanawiam się nad wymianą dolnej goleni, bo może być to kwestia jakiejś głębokiej rysy (amor kupiłem używany, a poprzedni właściciel przekładał flaki w nim i wtedy to się zaczęło). Albo to, albo tłumik już swoje przeżył.

Jakieś podpowiedzi, co jeszcze sprawdzić przed rozebraniem go w pył?

• Administrator
Opublikowano

Nawet 3 tygodnie to zdecydowanie za krótki okres trzymania ciśnienia. Mój trzyma wiele miesięcy. Powietrze może uciekać poprzez wentyl, lub uszczelki. O-ringi potrzebują oleju, by siedziały na miejscu i nie puszczały powietrza. Rysa dolnej goleni również może powodować utratę ciśnienia.

Opublikowano

@SzajBajk wentyl wymieniałem, dokręcałem. Uszczelki wymieniałem i wszystko smarowałem odrobiną smaru silikonowego do uszczelek. 

Ogólnie przez kilak tygodni było naprawdę dobrze, po takim serwisie z wymianą oleju. Ale z czasem zauważyłem, że ubyło minimalnie oleju (teraz blokada ma około 1cm luzu i na takim luzie się zatrzymało ubywanie oleju). Może to być kwestia tłumika, który ma już swoje lata też, a może jakieś rysy na goleni dolnej.

Wolę popytać, nim poświęcę pół dnia na rozbieranie Leftiego i serwisowanie.