Skocz do zawartości

Zmiana wolnobiegu w klasycznej szosie

js22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie, w mojej starej szosie o ile się niemyle jest wolnobieg 14-24. Osprzęt to Shimano Rsx. Z uwagi na zamieszkanie w górskim terenie te 24 żeby z tyłu są zbyt wymagające do mojej kondycji. Czy jest możliwa zmiana plug and Play na coś mniej wymagającego ? Na 34-36 zębów ? Przypuszczam, że może być problem z wózkiem, ale czy 32 albo 28 zębów będzie odczuwalne ? 

IMG_20200905_143004.jpg Edytowane przez js22
Opublikowano

Ja bym poszedł w inną stronę. Ponieważ RSX były w wersji dwu- i trzyblatowej, to spróbowałbym wymienić przednią część napędu. (ty jak dobrze widzę masz dwublatową). Wymiana korby pewnie wiązać się będzie z wymianą klamomanetki i być może przedniej przerzutki. Znalazłem na olx coś takiego:

https://www.olx.pl/oferta/przerzutka-przod-shimano-rsx-triple-31-8-obejma-retro-mtb-gravel-CID767-IDGpuEq.html#d6359c5332

• Pomógł 1
Opublikowano

Jest to też myśl, tego nie brałem pod uwagę. Mam dwa blaty, klamkomanetka jest w wersji 2/3 więc tu by nie było problemu. 

Opublikowano

Przerzutki nie, ale klamki już tak.

Najprościej i najtaniej wymienić tu wolnobieg np na 14-32.

Opublikowano
23 minuty temu, kaido2 napisał:

ale klamki już tak.

Przecież napisał ,że ma

4 godziny temu, js22 napisał:

klamkomanetka jest w wersji 2/3

12 godzin temu, zenobek napisał:

być może przedniej przerzutki

Swietny pomysł z tym przodem. Chyba nawet przerzutki nie trzba bedzie zmieniać, bo ma długi wózek,a ulga będzie dużo większa :D

Opublikowano

Przede wszystkim wolnobieg wymieni szybciej i zapłaci za niego zdecydowanie mniej niż za korbę, więc nie ma co się tak wyrywać na ten przód.

Opublikowano

Ale kolega nic nie pisał, że na być szybko i tanio. Pisał, że ma być lekko pod górę. Wymiana wolnobiegu nawet na 36 nie da takiego efektu jak zmiana korby z zębatką 26... Nie wierzysz? Przelicz sobie.

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 22.09.2020 o 10:55, zenobek napisał:

nawet na 36 nie da takiego efektu jak zmiana korby z zębatką 26

Dobrze prawisz.

19 godzin temu, js22 napisał:

jaką korbę polecacie

Najlepiej poszukaj tej o której wspominał kolega

W dniu 20.09.2020 o 23:19, zenobek napisał:

RSX były w wersji dwu- i trzyblatowej,