Skocz do zawartości

Siodlo Fizik a Poziomica?

typx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Czy to prawda ze siodelka FIZIK ustawia sie poziomo w stosunku do pretow mocowania siodoleka a nie samego siodla??

Opublikowano

Nie wiem czy tak powinno być ale ja tak miałem ustawionego swojego fizika arione cx bo tak było mi wygodniej.

Jak ustawiałem idealnie w poziomie to odczuwałem większy dyskomfort 

Opublikowano

Poziom raczej łapiesz względem płaszczyzny siodełka. Przynajmniej ja tak zawsze robię ( również z fizikiem tundra ).

Opublikowano (edytowane)

Ja położyłem poziomicę pod lekkim ukosem, tak, żeby złapać płaszczyznę, tak to ku tyłowi jest rowek i nic by z tego pomiaru nie wyszło.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

no wlasnie kurcze dziwne to . mam siodelko Typu Aliante . Niby producent zaleca wlasnie ustawianie wzgledem tych pretow ale wowczas plaszczyzna siodelka schodzi sporo w dol..

Moze tak ma byc ? Tak btw to duzo lepiej mi sie jezdzi bez wkladki w luznych spodenkach jedynie .Też tak macie ?? Kazda wkladka wprawia mnie w dyskomort a na tym FIZIKU jest calkiem wygodnie.

Wogle to te wszystkie spodenki sa ciasne.. dziwne zebym bral rozmiar XL na 172 cm WZROSTU. Uciskaja strasznie..

Opublikowano
8 godzin temu, typx napisał:

Moze tak ma byc ? Tak btw to duzo lepiej mi sie jezdzi bez wkladki w luznych spodenkach jedynie .Też tak macie ?? Kazda wkladka wprawia mnie w dyskomort a na tym FIZIKU jest calkiem wygodnie.

Wogle to te wszystkie spodenki sa ciasne.. dziwne zebym bral rozmiar XL na 172 cm WZROSTU. Uciskaja strasznie..

Nie ten dział forum... ;)

To kwestia jakości wkładki i przyzwyczajenia do niej, oraz braku majtek... Bądź majtki bezszwowe... Zwykłe majtasy nie sprawdzają się...

Co do poziomowania, jeżdżę drugi dzień na perfekcyjnie ustawionym przez siebie rowerze po oglądnięciu filmów Daniela i Czarka Zamany o BikeFittingu i juz widzę, że różnica jest spora...

A do tej pory robiłem regulacje na oko... i wydawało się, że lepiej się już nie da.

Jednak się da... od dwóch dni nie wiem co to bolący kark i drętwiejące nadgarstki, o placach u stóp nie wspomnę.

Najdłużej mi zeszło z ustawieniem bloków w butach...