Skocz do zawartości

Jaką korbę i suport wybrać do napędu 1x12 Sram

Koperas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam napęd złożony z przerzutki i manetki Sram SX, kasety NX i korby Suntour Aion. Pomijając fakt, że korba ma źle wylany lakier, który odpada razem z supportem uważam, że jest to po prostu kiepskie. Zębatka jest direct mount inna niż w Sram do której odkręcenia potrzebny jest klucz suntour za 115 zł... Jedno łożysko suportu padło po około 100 km. System mocowania nazywa się chyba GXP, lewe ramię posada śrubę, która ściąga korbę z osi przy jej odkręceniu zapierając się o drugą przykręconą do korby.

Pytanie na co sensownego zmienić zestaw korba i suport? Gdyby to było Shimano to brałbym SLX w systemie ht2 i po kłopocie. Jednak, że to Sram mam do wyboru różne systemy i tu pierwsza zagwozdka- GXP czy DUB, a może coś innego? Informacji ogólnych/opinii użytkowników o DUB w internecie jest bardzo mało. Decydując się na system np. DUB jest wiele korb w cenie 300-600 zł i wybór jest ciężki. Pytanie czy brać po prostu Sram SX jeżeli nie liczę każdego grama, a może jednak warto dopłacić do NX lub GX albo wybrać coś z Truvativ np. model Stylo ?

Co uważacie? 

Opublikowano

Ja bym wziął jeśli Ci nie zależy na wadze to korbe od shimano właśnie A dokładniej model mt600. Jedną zębatkę odkręcisz i masz 1 blat. Fajna i bardzo tania bo jedyne 200zł.

Do napędu srama możesz dać korbę shimano, nie ma różnicy chyba że się mylę to mnie poprawcie.

Opublikowano

@Huberto20 Właśnie sam nie wiem jak to jest z wsadzeniem korby Shimano do napędu Sram 1x12. Ogarnięcie lini łańcucha nie będzie problemem ale pytanie jak zęby Shimano pracują z łańcuchem Srama. Jestem zdania, że ktoś po to wymyślił różne kształty zębów i nacięcia na łańcuchu w Sramie, żeby to lepiej chodziło. Druga sprawa jest taka, że lepiej wygląda i jakoś tak bardziej pasuje jak wszystko w napędzie jest z jednej stajni choć to kwestia gustu. Najbardziej zastanawia mnie jak spisuje się system DUB w porównaniu do np holowtech II od Shimano i czym oprócz wagi różnią się korby SX, NX i GX. 

Opublikowano

Zęby Shimano, czy zęby SRAM jest to bez znaczenia o ile oba blaty są NW (Narrow Wide), w przypadku napędu 1x12 będzie to działać bez większych problemów w 99% przypadków, jak już rozkminiasz czy robić DUB to zrób, to nowszy standard i raczej on będzie nadal rozwijany, żona ma w swoim Scott DUB i działa to bez zarzutu, choć to żadna wykładnia.

Opublikowano

Ja bym nie kombinował z odkręcanie zębatek w korbie shimano. Napęd 1x12 potrzebuje precyzyjnego ustawienia, więc bierz korbę do systemu 1x z odpowiednim offsetem zębatki. Jeśli chodzi o system SRAM to zdecydowanie GXP jest popularniejszy 

Opublikowano

@Semtex @Franz Mauer Dzięki za odzew. Sam nie wiem jaki mam teraz offset w korbie no ale jeżeli rama ma tylne widełki 148 to po prostu potrzebuję korbę w standardzie boost z linią łańcucha 52mm, dobrze rozumiem? 

Jeżeli chodzi o GXP to gdzieś czytałem, że ten system często ma problem z uszczelnieniem łożysk suportu. Tak jest u mnie. Sam nie wiem gdzie ta woda wlatuje, lecz po myciu roweru leci ona z suportu dłuższy czas i zawsze uzbiera się ładna kałuża na ziemi...Nie myje roweru myjką ciśnieniową tylko końcówką ogrodową z sitkiem, która nie wytwarza wysokiego ciśnienia. Zastanawiałem się też czy woda nie wlatuje do suportu przez 4 otwory, które są w dolnych rurkach tylnego trójkąta. Rama Dartmoor Primal 29 2020. 

Opublikowano
44 minuty temu, Franz Mauer napisał:

Jeśli chodzi o system SRAM to zdecydowanie GXP jest popularniejszy 

Ale porzucony i bez przyszłości.

Opublikowano

Osobiście od zakupu swojego roweru posiadam suport GXP PF i póki co nie mam z nim żadnych problemów. Ostatnio rower myję bardzo często i nadal spokój. Być może problem rzeczywiście leży w konstrukcji Twojej ramy. U mnie nigdy nie zdarzyło się, aby przy odkręcaniu korby i profilaktycznym, co sezonowym czyszczeniu suportu i smarowaniu łożysk, pojawiła się woda...?

48 minut temu, Motke napisał:

Ale porzucony i bez przyszłości.

Czy porzucony? Nie sądzę. Może i bez przyszłości,bo producenci wciąż kombinuję. Jednak ilość korb dostępnych w systemie GXP nadal deklasuje DUB.

Opublikowano
2 godziny temu, Franz Mauer napisał:

Ja bym nie kombinował z odkręcanie zębatek w korbie shimano. Napęd 1x12 potrzebuje precyzyjnego ustawienia

Że co? Przecież korby 1x i 2x shimano to dokładnie te same korby z innymi blatami. Najtańsza opcja to zakup shimano i najbardziej sensowna, bo suporty tanie i jest ich dużo marek, do wyboru, do koloru. Za 180zł na cyklomanii masz korbę Deore M5100 już z blatem, jak nie zależy ci na wadze (bo dosyć cięzka jest - 850g) to wg mnie najlepszy wybór. Ewentualnie MT600 jak @Huberto20 wspomniał, na olx są bez blatów sprzedawane więc jedyne co musisz zrobić to iść do chińczyka po blat.

Opublikowano

@PiotrekGTnie do końca rozumiem po co mi to wyjaśnisz, bo to wiem? Odniosłem się do postu kolegi, który sugeruje odkręcanie jednego z blatów w korbie shimano... a to zawsze rosyjska ruletka dla linii łańcucha roweru. Trafi lub nie trafi. Może sobie kupić shimano z jednym blatem, albo ramiona i blat u chińczyka. Jego wybór. Ważne aby wszystko działało to precyzyjnie. 

Opublikowano

Kolega miał korbę od srama to ciągle mu wysiadały łożyska, w przeciągu wakacji ok.3 suporty się rozsypały więc nie polecam. Shimano u wszystkich ziomków od dłuższego czasu bez awaryjne

Opublikowano

No właśnie w poprzednich rowerach miałem wszystko od Shimano i nie było żadnych problemów. Polecacie mi tanie korby Shimano, nie uważam, że są złe ale trochę źle zostałem chyba zrozumiany. Nie zależy mi na wadze jakoś super no ale też nie bd dziadował bo szukam po prostu dobrej korby. Czy ktoś z Was może polecić w cenie około 400, a jeżeli warto to i 600 zł jakiś porządny zestaw suport+korba? W przyszłości planuje upgrade SXa na GX, a może i coś 1x12 od Shimano.

Opublikowano

@Franz MauerWłaśnie sam napisałeś że korby shimano 2x i 1x są identyczne, więc po co wymieniać?

@KoperasDo 600zł masz turbodobry zestaw korba SLX M7100 i zębatka najlepiej od chinoli (bo ważą około 55g) a jak nie chcesz czekać no to bierz oryginalną z polski ale org waży 2x wiecej. Z chińskim blatem ta korba waży u mnie dokładnie 556g. Koszt 400zł, ja nie widze osobiscie lepszej propozycji. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

@PiotrekGT Dzięki, widzę właśnie, że ta SLX M7100 ma taką samą linię łańcucha jak Sramowskie korby czyli 52 mm. Masz taką korbę w napędzie Srama? Zastanawiam się jak to będzie działać na innej niż sramowskiej zębatce. Chociaż z drugiej strony na tej korbie od Suntoura też jest inna zębatka niż z zębami sram i działa. Jaką konkretnie zębatkę masz na myśli pod nazwą oryginalnej z polski?

Opublikowano

Normalnie, niby jak ma działać. Naczytają się ludzie takich głupot że "te napendy to muszo być kompatybilne" i poźniej są kilometrowe wywody na forach. Na logike, co ma zębatka do tego co siedzi z tylu? Czy przerzutka w jakiś sposób "wie" że ma inną niż sramowską zębatke i strzela focha? Nie, zresztą sam sobie na to odpowiedziałeś zaznaczając że masz korbe suntoura. Lusziska, nie pasujecie nowego tłoka do cylindra który przejechał 500tyś km. 

Chyba jedynym o co warto zadbać to o tą linię lańcucha, dla piast 148 optymalnie jest 52mm a dla piast 142 49mm.

Opublikowano

@PiotrekGT Masz rację. Bardziej zastanawiałem się o danych nacięciach na łańcuchu, które są inne niż w pozostałych łańcuchach i myślałem, że może lepiej działają z zębami nw Srama. Napotkałem kolejny dziwny problem, ponieważ granatowa kolorystyka slx nie pasuje mi do roweru i załóżmy, że chce kupić korbę deore xt M8130, a ona ma linie łańcucha 56,5 mm. Nie rozumiem o co tu chodzi, myślałem, że dzisiejsze korby pod 1x12 występują tylko w linii 49 i 52mm.

Opublikowano
Teraz, Koperas napisał:

@PiotrekGT Napotkałem kolejny dziwny problem, ponieważ granatowa kolorystyka slx nie pasuje mi do roweru i załóżmy, że chce kupić korbę deore xt M8130, a ona ma linie łańcucha 56,5 mm. 

Shimano ma jeszcze w ofercie 2 linie oprócz 52. Szukaj M8100 a nie M8130

Opublikowano

@PiotrekGT Znalazłem opis i wklejam dla potomnych.

52 mm - wersja ta (FC-M8100-1) przeznaczona jest do piast o szerokości 142 mm lub 148 mm. Q-factor wynosi 172 mm

55 mm - mechanizm korbowy, oznaczony symbolem FC-M8120-1, przeznaczony jest do piast 148 mm. Q-factor w tym przypadku ma 178 mm. Dzięki temu można szerzej rozstawić tylne widełki, by zmieściła się większa opona

56,5 mm (FC-M8130-1) – przeznaczony jest do monstrualnych piast o szerokości 157 mm. Q-factor w tej wersji wynosi 181 mm

Zastanawiam się tylko czy ten Q-factor ma jakieś znaczenie, ponieważ pierwszy raz spotykam się z takim parametrem.

Opublikowano

Im większy tym szerzej trzymasz nogi na pedałach, nie patrz na to, bierz M8100, czy cokolwiek co ma 00 na końcu bo dotyczy to wszystkich korb shimano. Nie sugerowałbym się też tym, że 55mm jest pod boost bo to wg mnie za dużo, 52mm jest lepsze.

Opublikowano

Tylko dodam, że ja jeżdżę na "Frankensteinie", mam korbę Race Face NextR z owalnym blatem RF 32T(w teorii to korba pod SRAM, choć oryginalnie był na niej pająk z dwoma blatami SLX), z tyłu kaseta NX x12, przerzutka XT, manetka XT i działa mi to bez zarzutu, łańcuch też mam XT, ale czekam na to jak się skończy i wylatuje, wymienię na coś innego, bo quicklink z tego łańcucha bardzo mnie zawiódł.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć, wkleję tu swój post, może ktoś przeczyta i da radę mi pomóc, doradzić.

Czy do ramy Specialized Epic HT 2020 mogę użyć korby FC-M9100-1 która ma Q-factor: 162 mm ?
Na Stronie Speca jest tylko jeden model z napędem Shimano i tą ramą.  Ma ona korbę Shimano SLX 7100 a ona z kolei na stronie Shimano Q-factor: 172 mm. FC-M8100-1 również ma Q-factor 172mm. Wszystkie korby mają taką samą linie łańcucha 52mm.

Edytowane przez Wilkor
Opublikowano
21 godzin temu, Wilkor napisał:

Czy do ramy Specialized Epic HT 2020 mogę użyć korby FC-M9100-1 która ma Q-factor: 162 mm ?
Na Stronie Speca jest tylko jeden model z napędem Shimano i tą ramą.  Ma ona korbę Shimano SLX 7100 a ona z kolei na stronie Shimano Q-factor: 172 mm. FC-M8100-1 również ma Q-factor 172mm. Wszystkie korby mają taką samą linie łańcucha 52mm.

Ale Ty jaką masz aktualnie korbę w tym rowerze?

Zmian Q-faktor z 172 na 162 to teoretycznie korba w okolicach mocowania pedału jest bliższa ramy o ok. 5 mm.

Teoretycznie bo to chyba jest rozstaw między pedałami (niestety nie wiem w którym punkcie mierzony)
i raczej nic nie mówi o grubości samej korby.

Sam musisz ocenić ile jeszcze jest miejsca między korba a ramą.

Opublikowano

Aktualnie mam XT FC-M8000.

Tylko, że chodzi o korbę do innej ramy, zmieniam ramę na nowszą i przygotowuje sobie komponenty...na sierpień 😉

Parząc na obecną ramę to pomiędzy korbą a widełkami jest spokojnie tyle miejsca.

Generalnie, z doktoratu internetowego i czysto teoretycznego, na ten temat wyszło mi, że może pasować, ale może też nie pasować. Jedyne co mi się udało ustali, to że pasować może FC-M9100 i FC-M9120. Korby są wstawiane przy różnych projektach do tych rowerów (Epic Full) więc pewnie do HT też będzie ok. Nie udało mi się ustalić na podstawie zdjęć czy filmów, który model wkładają, ale jedynie, że wkładają serie 9100. Jest to zawsze jakaś informacja.