Skocz do zawartości

Korba 50/34

Godson

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nie długo robię przesiadkę z 52/36 na 50/34, dlatego że 90% jeżdżę samotnie i jednak noga moja nie pozwala jeszcze na wykorzystanie pełnego potencjału pół/kompaktu. Mam pytanie do osób jeżdżących na tych przełożeniach, jak wrażenia i jakie wykręcanie prędkości na płaskim?

Opublikowano (edytowane)

Masz czujnik kadencji? 

Tutaj masz porównanie napędów 50/34 i 52/36 z kasetą 11-28. Nad każdym przełożeniem masz podaną prędkość, jaką osiągniesz na oponach szosowych 25mm przy kadencji 90 obr/min. Na najcięższym przełożeniu masz 54.5kmh vs. 52.8kmh. Czy to duża różnica? Jeśli jeździsz po płaskim, to moim zdaniem - nie. Wolałbym zostawić korbę i ćwiczyć nogę.

Edytowane przez nctrns
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, nawet kiedyś szajbajk opowiadał że sam jeździ w szosie na kompakcie z racji tego że głównie jeździ sam a nie w peletonie i na większy zakres ruchu na kasecie co mi też by odpowiadało. Ja też głównie walczę sam, więc czemu nie kompakt?

Tutaj cytat z bike Hunter, co myślicie?

Screenshot_20200919-160409.jpg
Opublikowano

Żeby samemu na płaskim wykręcić i utrzymać >50km/h to na serio trzeba mieć nogę. Jasne, na zjazdach trochę sprawa się zmienia ale i wtedy bez problemu można przy kadencji 120 można kręcić prędkości w okolicach 70km/h. Zakładam, że jak mieszkasz i jeździsz w plaskopolsce to i nie masz dużo praktyki z szybkimi zjazdami więc to też powinno wystarczyć (przynajmniej mi wystarcza, powyżej 70km/h czuję się już bardzo niepewnie...).

Podsumowując - jeżdżąc po Mazowszu z przełożeniami 50/34 - 11/25 bardziej myślę o pozbyciu się koronki 11 niż o zakładaniu większego blatu.

Ale tak jak to już poradzono - policz te prędkości ze swojej kadencji i przyjrzyj się jakich przełożeń teraz używasz.

Pozdrawiam, Jarek

PS: Zmieniając korby przyjrzałbym się też długości ramienia. Oglądając filmiki bikefitterów na YT twierdzą oni, że standardowe 172.5mm wydaje się za długie dla większości populacji. Więc wydając sporo pieniędzy na nowy crankset warto to też wziąć pod uwagę.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję Jarek za odpowiedź, będę docelowe używał tak jak do tej pory kasety 11-28 pod 50/34:). Jeżdżę na szosie od marca tego roku, wytrenuje się na kompakcie i. Kto wie może jakaś wieksza ustawka :) pewnego dnia 

Edytowane przez Godson
Opublikowano (edytowane)

Używam korb 52/42, 50/34 jak i np 48/38/24 z ciasnymi kasetami szosowymi, MTB (nawet w szosie) i wolnobiegami i generalnie żadna nie robi mi różnicy żeby swoje wykręcić. Kwestia doświadczenia co pozwala na umiejętne dobranie przełożenia podczas jazdy i  odpowiedniej nogi. Nic bym nie zmieniał, a popracował nad obrotem.

3 godziny temu, Godson napisał:

jakie wykręcanie prędkości na płaskim?

Np z pamiętnych:

50/15 (3,3) czasówka 13km -56km/h, klasyczny rower szosowy z marketu.

Ale to nie oznacza,że trzeba od razu korbę zmieniać,bo na 53 można sobie odpowiednio przełożenie dobrać.

Edytowane przez kaido2
Opublikowano

Masz nogę kaido2, chciałbym jeszcze uzasadnić zmianę na plus bo rower kupiłem używany i blaty i tak juz mega zajechane więc wyjdzie że przyjemne z pożytecznym:)