Tomek1983 Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 Witam wszystkich . W tylnym kole na piaście 12x142 mam założony zwykły bębenek Shimano RD i na nim kasetę Sram nx 12s .Ponieważ chce zmienić kasetę na nową chcę tez zmienić bębenek na XD .Wystarczy że kupię bębenek XD 12x142 i będzie to pasowało?
pecio Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 Teoretycznie tak. Jaką masz piastę.
Tomek1983 Opublikowano 19 Września 2020 Autor Opublikowano 19 Września 2020 Piasta to Formula DC-71/DHT-142
Accent_Szaj Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 9 godzin temu, Tomek1983 napisał: Wystarczy że kupię bębenek XD 12x142 i będzie to pasowało? Jak tylko możesz kupić bębenek pasujący do piasty,to wszystko będzie pasować
pecio Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 Do tej piasty na całe szczęście jest bębenek na XD ale czy uda się go kupić ?????
Tomek1983 Opublikowano 19 Września 2020 Autor Opublikowano 19 Września 2020 Czyli muszę znaleźć dedykowany bębenek do tej piasty ?
pecio Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 Powodzenia bo z tego co patrzyłem Formula nie oferuje luzem samych bębenków. Chyba prędzej będzie kupić taką samą piastę tylko już z XD i zrobić przeszczep.
DarekH Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 Tak jak koledzy pisali, dopasowanie bębenka graniczy z cudem. Niestety ale te piasty ujmując to delikatnie poza słabą jakością, praktycznie nie dysponują wsparciem poza oficialnymi serwisami. Wiem, że Giant też stosuje te piasty, na stronie giantbikespares.com możesz próbować dopasować może coś znajdziesz... ale szczerze, bym został przy NX lub zamienił na Sunrace. Czy aż tak brakuje Ci tej zębatki z 10 koronkami ??
Tomek1983 Opublikowano 20 Września 2020 Autor Opublikowano 20 Września 2020 5 godzin temu, DarekH napisał: Tak jak koledzy pisali, dopasowanie bębenka graniczy z cudem. Niestety ale te piasty ujmując to delikatnie poza słabą jakością, praktycznie nie dysponują wsparciem poza oficialnymi serwisami. Wiem, że Giant też stosuje te piasty, na stronie giantbikespares.com możesz próbować dopasować może coś znajdziesz... ale szczerze, bym został przy NX lub zamienił na Sunrace. Czy aż tak brakuje Ci tej zębatki z 10 koronkami ?? Sprawdziłem,piasty są i pewnie da radę je kupić. Jeśli nie w Polsce to za granicą. Ale stwierdzam po tym co piszecie że zainwestuje w piastę Dt swiss 240 . Darek aż tak mi nie zależy na koronce Ale mój napęd powoli się kończy i chce przy okazji go ulepszyć i zejść z wagi .Każda kaseta powyżej nx wymaga bębenka XD
DarekH Opublikowano 20 Września 2020 Opublikowano 20 Września 2020 (edytowane) No spoko, na pewno wagowo na tym zyskasz tym bardziej jeżeli pójdziesz w 240. Ale imho jeżeli chcesz pójść w 240 i np. kasetę GX + przerzutka GX i korbę to nawet nie chcę myślęć jaki będzie koszt zł/g wagi z tego co czytam nawet nie masz boost z tyłu, czy ma sens pakowanie kupy pieniędzy żeby zyskać ile ? Bo tak na szybko ile zyskasz... ile ? 300g ? Oczywiście pieniądze są Twoje i wydasz je jak uważasz... ja bym przy tej osi 12x142 jednak poszedł w coś co ma lepszy stosunek ceny/jakości. Nawet bym pomyślał o nowym Deore 6100 (tak tak wiem, ciężkie korby) , ale ostatnio z uwagi na to, że to nowość ceny są stosunkowo wysokie, jednak można za bardzo fajne pieniądze wyrwać SLX 7100 z manetką XT. Skoro zmieniasz piastę to spokojnie możesz też ogarnąć bębenek microspline... i wtedy możesz zastosować kasetę 10-51. Co do piast, czy 240 warto? Piasta na pewno jest genialna, ale spokojnie 350 robi już robotę. Zoptymailzuj swój napęd pod kątem użytkowania a nie jednorazowego efektu wagi, przerabiałem tematy odchudzania i szczerze oprócz satysfakcji potem te 300gr nie robi żadnej różnicy. W tej chwili Shimano w mojej skromnej opinii wygrywa w realacji kosztów utrzymania... niestety GX który jest bardzo fajnym napędem cenowo zabija ... stąd wielu ludzi np. stosuje kaset NX/Sunrace i przerzutki GX Aha, i daj se spokój z tymi Formulami, ja w swoim ebike mam z tyłu i tylko czekam aż się to zepsuje bo szanse na to są ogromne. Edytowane 20 Września 2020 przez DarekH
Tomek1983 Opublikowano 20 Września 2020 Autor Opublikowano 20 Września 2020 Godzinę temu, DarekH napisał: No spoko, na pewno wagowo na tym zyskasz tym bardziej jeżeli pójdziesz w 240. Ale imho jeżeli chcesz pójść w 240 i np. kasetę GX + przerzutka GX i korbę to nawet nie chcę myślęć jaki będzie koszt zł/g wagi z tego co czytam nawet nie masz boost z tyłu, czy ma sens pakowanie kupy pieniędzy żeby zyskać ile ? Bo tak na szybko ile zyskasz... ile ? 300g ? Oczywiście pieniądze są Twoje i wydasz je jak uważasz... ja bym przy tej osi 12x142 jednak poszedł w coś co ma lepszy stosunek ceny/jakości. Nawet bym pomyślał o nowym Deore 6100 (tak tak wiem, ciężkie korby) , ale ostatnio z uwagi na to, że to nowość ceny są stosunkowo wysokie, jednak można za bardzo fajne pieniądze wyrwać SLX 7100 z manetką XT. Skoro zmieniasz piastę to spokojnie możesz też ogarnąć bębenek microspline... i wtedy możesz zastosować kasetę 10-51. Co do piast, czy 240 warto? Piasta na pewno jest genialna, ale spokojnie 350 robi już robotę. Zoptymailzuj swój napęd pod kątem użytkowania a nie jednorazowego efektu wagi, przerabiałem tematy odchudzania i szczerze oprócz satysfakcji potem te 300gr nie robi żadnej różnicy. W tej chwili Shimano w mojej skromnej opinii wygrywa w realacji kosztów utrzymania... niestety GX który jest bardzo fajnym napędem cenowo zabija ... stąd wielu ludzi np. stosuje kaset NX/Sunrace i przerzutki GX Aha, i daj se spokój z tymi Formulami, ja w swoim ebike mam z tyłu i tylko czekam aż się to zepsuje bo szanse na to są ogromne. No właśnie ceny Srama zabijają Może faktycznie pójść w shimano ?Muszę to przemyśleć jeszcze raz bo później już odwrotu nie będzie. Jak shimano slx, xt się sprawuje W grupie 1x12 ?Fajnie to wszystko chodzi ?
DarekH Opublikowano 20 Września 2020 Opublikowano 20 Września 2020 Miałem SLX 1x12 7100 i działało fantastycznie... nie miałem najmniejszych problemów. Nie zdążyłem tylko zamontować manetki xt, ale nawet ze standardową nie musiałem nawet regulacji robić żadnych. XT to tylko trochę lepsza waga, ale nieznacznie, możliwość regulacji napięcia sprzęgła bez demontażu osłonki. Myślę, że powinieneś też rozważyć Deore nowe.
pecio Opublikowano 20 Września 2020 Opublikowano 20 Września 2020 Dokładnie tak jak kolega @DarekH pisze koło na piaście DT350 (nie ma problemów z częściami i ewentualną konwersją na każdy system) i idź w Shimano albo 7100, 8100 lub XTR . O wiele taniej niż Sramulec a manetki w Shimano o niebo lepiej chodzą.
DarekH Opublikowano 20 Września 2020 Opublikowano 20 Września 2020 No już z tym XTR to pojechałeś A tak kolega to może by napisał więcej do czego ten rower używa... rowerek wyjściowo waży na prawdę fajnie, nie wiem co chcesz wpakować za $$$. Rama CF to fajna baza, tym bardziej że masz TA (nawet bez boost). Obręcze są deko wąskie (21mm) ale jeżeli chcesz budżetowo, to bym poszedł w przeplot istniejących obręczy na nowe piasty (DT albo troszkę taniej Novatec). Masz napęd 12 rzędowy (NX 11-50) więc uwierz mi nie warto "ginąć" za zębatkę 10 koronkową. Tak na prawdę, kuriozalnie najwięcej zrzucisz wagowo jeżeli przejdziesz na TL wywalisz dętki, piasty to totalnie ekonomicznie to zmienić tylko na tyle, bo przednie Formula chyba są tak proste, że nie ma co się tam zepsuć Pakowania siana w kompletnie nowy napęd ... coś tam dolega w tym NX ? Nie jest to hi-end, ale z drugiej strony masz coś sprawdzonego i relatywnie ekonomicznego w utrzymaniu.
Tomek1983 Opublikowano 20 Września 2020 Autor Opublikowano 20 Września 2020 Rower używam amatorsko Ale w bardzo trudnym terenie .Strome podjazdy i bardzo szybkie zjazdy 😄Mam na to przeznaczony pewien budżet no i chce żeby był lekki i wytrzymały .Sprawdzam ceny grupy xt i faktycznie niebo A ziemia. Przekonaliscie mnie .Kupię piasty xt ,przeplote koła idę w shimano 🙂
DarekH Opublikowano 20 Września 2020 Opublikowano 20 Września 2020 19 minut temu, Tomek1983 napisał: Rower używam amatorsko Ale w bardzo trudnym terenie .Strome podjazdy i bardzo szybkie zjazdy 😄Mam na to przeznaczony pewien budżet no i chce żeby był lekki i wytrzymały .Sprawdzam ceny grupy xt i faktycznie niebo A ziemia. Przekonaliscie mnie .Kupię piasty xt ,przeplote koła idę w shimano 🙂 To trochę rower nie do tego masz kolego ... twój to typowe XC, może warto poszukać czego trailowego na ht. Co do piast, pamiętaj, że nowe XT są ciche... nie każdemu to odpowiada, że nie bzyczy z tyłu głośno. Same piasty są stosunkowo proste, jeżeli chcesz koniecznie Microspline, to nie musisz od razu pakować XT... rozważ niższe modele SLX, Deore. Na maszynowych łożyskach jest też Novatec ale pod Microspline chyba tylko jest 462 i 902, ale o ile dobrze patrzę to wszystko jest pod boost. Tak więc bierz 350 i będziesz happy na 100% albo Shimano Deore/SLX/XT i też są to modele może wagowo niezbyt lekkie, ale łożyska kulkowe też są proste w serwisie i utrzymaniu. Pamiętaj, że jeżeli chcesz komplet Shimano z korbą, to suport też do wymiany, a masz tam pressfita. Z drugiej strony korba SRAM powinna współpracować bez problemu z tyłem SHimano.
Tomek1983 Opublikowano 20 Września 2020 Autor Opublikowano 20 Września 2020 16 minut temu, DarekH napisał: To trochę rower nie do tego masz kolego ... twój to typowe XC, może warto poszukać czego trailowego na ht. Co do piast, pamiętaj, że nowe XT są ciche... nie każdemu to odpowiada, że nie bzyczy z tyłu głośno. Same piasty są stosunkowo proste, jeżeli chcesz koniecznie Microspline, to nie musisz od razu pakować XT... rozważ niższe modele SLX, Deore. Na maszynowych łożyskach jest też Novatec ale pod Microspline chyba tylko jest 462 i 902, ale o ile dobrze patrzę to wszystko jest pod boost. Tak więc bierz 350 i będziesz happy na 100% albo Shimano Deore/SLX/XT i też są to modele może wagowo niezbyt lekkie, ale łożyska kulkowe też są proste w serwisie i utrzymaniu. Pamiętaj, że jeżeli chcesz komplet Shimano z korbą, to suport też do wymiany, a masz tam pressfita. Z drugiej strony korba SRAM powinna współpracować bez problemu z tyłem SHimano. No właśnie ja nie lubię głośnych piast A ta formula jest bardzo głośna. Co do terenu to są to głównie ścieżki i trochę trialu . No właśnie liczę się z tym że będę musiał wszystko wymienić Ale mam czas na to .Idzie zima tak że będę miał co robić wieczorami
Rekomendowane odpowiedzi