Skocz do zawartości

Mocne i słabe strony różnych mocować przedniej przerzutki.

Gunslinger

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jakie są wady i zalety mocowań typu high clump (obręcz nad wózkiem), low clump (obręcz pod wózkiem), direct mount (bezpośrednio do ramy) i e-type (do osi suportu) względem siebie?

Pytanie dodatkowe. Czy któreś z powyższych mocowań ma jakąś zauważalną tendencje do wprowadzania do przerzutki linki od konkretnej strony (top/bottom/side swing) zależnie od rodzaju tego mocowania?

Edytowane przez Gunslinger
Opublikowano (edytowane)

nie ma różnic

po prostu są różne ramy 

do jednych nie da się zamontować takich czy innych przerzutek, więc wymyślono inne mocowanie

w direct mount odpada ustawianie kąta w stosunku do ramy, co czasem jest upierdliwe dla kogoś kto nie ma doświadczenia w regulacji

jeśli chodzi o umiejscowienie wózka, ta sama historia

Edytowane przez raven
Opublikowano

Dziękuje za odpowiedź :) Życzę wszelkiego powodzenia!

Opublikowano

Czyli rozumiem, że wraz z różnymi projektami ramy, powstawała konieczność nowych rodzajów mocowań, ale tylko ze względu na geometrie tej ramy tak? Oprócz wspomnianego ograniczenia direct mount nie ma innych różnic? A co jeżeli to jakiejś ramy będzie pasować więcej niż jedno mocowanie, wtedy wszystkie sprawdzą się równie dobrze? A co z drugim pytaniem z tematu, czyli tendencją do wprowadzania linki od konkretnej strony w zależności od mocowania? Istnieje taka czy nie?

Opublikowano

wybór może dyktować np. mocowanie koszyka na bidon, długość rury podsiodłowej, są różne dziwne ramy

jak Ci pasują wszystkie mocowania, to bierzesz jaki Ci się podoba, ja zawsze (w miarę możliwości) brałem topswing

teraz w ogóle jest moda, żeby nie mieć przedniej przerzutki :P

co do prowadzenia linki, współczesne przerzutki są tak budowane, że nie ma znaczenia,czy masz górny, czy dolny ciąg

po prostu inaczej przeciągasz linkę przez przerzutkę

Opublikowano

Hmm no dobrze,jak będę potrzebował to prawdopodobnie zdecyduję się na high/low clump i side swing. Dziękuje raz jeszcze za odpowiedź :)

Opublikowano

Wiem i ku takiej ramie się skłaniam, ofc jeżeli będzie mnie na nią stać. Poza tym, wg rowerowych porad (czytałem już ten artykuł) można samemu sobie zmajstrować prowadnice i nawet podlinkował jakieś źródło jak to zrobić :)