Skocz do zawartości

Hak Direct Mount vs Hak Standard Mount + b-link

Gunslinger

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie wady i zalety mają powyższe typy montażu tylnej przerzutki? Szukałem informacji i tu i w polskich źródłach i w anglojęzycznych źródłach i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Teoretycznie hak direct mount był docelowo przemyślany przez shimano do przerzutek o tej samej nazwie, jednak do dziś większość rowerów które widzę posiada zwykły hak i b-link. Nie rozumiem z czego to wynika. Czy ktoś mógłby mi rozjaśnić ten problem?

Opublikowano

Aktualnie używam Direct Mount z przerzutką XT M8000 i raczej nie widzę zalet, raczej same wady.

1. Precyzja wykonania. Zwykły Hak ZH może być wykonany gorzej byleby prosty. DM musi w miejscu styku z przerzutką trzymać dokładne wymiary.

2. Punkt obrotu przerzutki. Do ZH przykręcasz przerzutkę a za resztę odpowiada producent przerzutki czyli elemet, który jest przykręcany może być wykonany z dowolnego materiału jak również punkt obrotu może być w innym miejscu i wykonany dowolny sposób. W przypadku DM przerzutka ślizga się/obraca się na aluminiowym haku, raczej mniejsza precyzja a z czasem co raz gorsza.

Opublikowano

Pdzede wszystkim hak DM nie jest kompatybilny ze wszystkimi nowymi grupami Shimano i wszelkimi SRAM. Szczęśliwie większość marek ma dostępne zwykłe haki.

Opublikowano

Czyli wychodzi na to, że b-link będący (wówczas) tymczasowym rozwiązaniem okazał się lepszy niż rozwiązanie docelowe i został w użyciu? Dobrze rozumiem?

Opublikowano
7 minut temu, Gunslinger napisał:

Czyli wychodzi na to, że b-link będący (wówczas) tymczasowym rozwiązaniem okazał się lepszy niż rozwiązanie docelowe i został w użyciu? Dobrze rozumiem?

Nie wiem bo nie rozumiem o czym piszesz. To, że jedna firma chciała coś uprościć za pomocą DM trudno nazwać rozwiązaniem docelowym a montaż do zwykłego haka rozwiązaniem tymczasowym skoro funkcjonuje to od paru dekad.

Opublikowano

Nie jestem pewien swojej wiedzy ale wynika z niej, że łączenie przerzutek DM do zwykłego haka za pomocą b-linku istnieje od paru lat, od wtedy kiedy wprowadzono pierwszą przerzutkę DM. Potem zaczęto produkować haki DM które miały być docelowym środkiem montażu rzerzutki DM (popraw mnie jeżeli się mylę). Nawet jeżeli haki DM nie miały być docelowo przeznaczone dla przerzutek DM, tylko rynek dostosował się do nowego produktu, to nadal zastanawiało mnie jakie są różnice między tymi dwoma sposobami mocowania.

Opublikowano

Różnica była taka, że zanim zamontowało się przerzutkę do haka DM trzeba było ją pozbawić b-linka. Nowe grupy Shimano (czyli wszystkie 4-9100) nie mają już b-linka i nie można ich dostosować do montażu bezpośredniego. Tym samym standard DM dla przerzutek tylnych należy uznać za wymarły.

• Pomógł 1
Opublikowano

Rozumiem, że te nowe przerzutki o których mówisz montuje się do zwykłego haka? To znaczy, że shimano znalazło sposób, żeby wyprodukować przerzutkę z technologią shadow montowaną do zwykłego haka? Bo z tego co czytałem to cały myk z przesuwaniem przerzutki i pojwieniem się b-linka był po to, żeby przerzutka mogła być zaprojektowana właśnie w ten sposób.

Opublikowano
19 minut temu, Gunslinger napisał:

Rozumiem, że te nowe przerzutki o których mówisz montuje się do zwykłego haka? To znaczy, że shimano znalazło sposób, żeby wyprodukować przerzutkę z technologią shadow montowaną do zwykłego haka? 

Przecież poprzednie serie np XT M8000 też miały i shadow i montaż do zwykłego haka. Chyba 100% wszystkich przerzutek Shimano w wesji pudełkowej (może były wersje OEM tylko do DM) można było montować do zwykłego haka.

Opublikowano (edytowane)

Chodziło mu o to, że zrezygnowano z przykręcania przerzutki wprost do haka tylko odsunięcie jej nieco do tyłu uzywając blinka aby zmieścić ją bliżej kasety...

Shimano nowymi przerzutkami można powiedzieć zrobiło krok wstecz, są montowane tak jak dawne z przed ery blinków, wystają chyba tak samo jak tamte ;). No ale trzeba przyznać że są smuklejsze od zmieniarek srama.

Edytowane przez PiotrekGT
  • Pomógł 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PiotrekGT napisał:

[...] tylko odsunięcie jej nieco do tyłu [..] aby zmieścić ją bliżej ...

I wszystko jasne :)
Dla mnie to jest dorabianie na siłę filozofii. Skoro jakieś rozwiązanie istniało a teraz znika, tzn że się nie sprawdziło.

2 godziny temu, PiotrekGT napisał:

Shimano nowymi przerzutkami można powiedzieć zrobiło krok wstecz, są montowane tak jak dawne z przed ery blinków,

Tamte były przykręcane do zwykłego haka za pomocą śruby a te nowe to niby za pomocą trytki czy taśmy klejącej?
Bo chyba jednak tak samo.

Ja nie uważam, że to krok wstecz. Przykręcanie do zwykłego haka jest jak pusty pokój, który można dowolnie umeblować.
Hak DM to taki niby pusty pokój ale z umieszczoną po środku "żyrafka od teściowej". Narzuca konstruktorom przerzutek więcej ograniczeń.

Opublikowano
12 godzin temu, Motke napisał:

Przykręcanie do zwykłego haka jest jak pusty pokój, który można dowolnie umeblować.
Hak DM to taki niby pusty pokój ale z umieszczoną po środku "żyrafka od teściowej"

Za dużo durnych reklam. 

Czym twoim zdaniem różni się nowa przerzutka,bez blinka, od starej montowanej na DM?

Opublikowano
2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Czym twoim zdaniem różni się nowa przerzutka,bez blinka, od starej montowanej na DM?

Tu nie chodzi o to czy się różnią czy nie tylko o to, że hak DM wnosi pewne ograniczenia w konstrukcji przerzutki. Przerzutka przykręcona do DM musi się obracać na tej śrubie. Przykręcona do zwykłego haka może obracać w dowolnym punkcie jaki wymyśli konstruktor.

Opublikowano
49 minut temu, Motke napisał:

Przykręcona do zwykłego haka może obracać w dowolnym punkcie jaki wymyśli konstruktor.

Ale właśnie o to chodzi,że nowe przerzutki,przykrecane do zwykłego haka mają już tylko jedną śrubę. Wychodzi na to, że konstruktorzy poszli na połączenie DM z SM

16006940285162994227578305927159.jpg
Opublikowano
W dniu 20.09.2020 o 20:52, PiotrekGT napisał:

Chodziło mu o to, że zrezygnowano z przykręcania przerzutki wprost do haka tylko odsunięcie jej nieco do tyłu uzywając blinka aby zmieścić ją bliżej kasety...

Tak, dokładnie o to. Zgodnie z moim stanem wiedzy na początku (powiedzmy z 10lat temu) i przerzutki i haki były SM (przez przerzutkę SM rozumiem taką która nie jest wysunięta w tył). Potem weszło shimano i wprowadziło przerzutki DM z b-linkiem montowane do haka SM, a potem do haka SM + b-link pojawiła się alternatywa w postaci haka DM. Z tego co piszecie (jestem bardzo nowy w tych sprawach więc moje doświadczenie własne jest absolutnie zerowe, i staram sie to wszystka ogarnąć bazując na doświadczeniach innych) wynika, że hak DM to był niewypał, i shimano wróciło do montowania przerzutki SM do haka SM. Pytanie czy te nowe przerzutki mają shadow czy odstają tak jak stare, jak mówił PiotrekGT. Pytanie zrodziło się właśnie z tego, że nie wiedziałem jakie są różnice w działaniu i funkcjonalności tych rozwiązań, jak np. lepsza zmiana biegu, większa stabilność, wspomniana większa swoboda w projektowaniu przerzutki dla producenta czy trwałość. Z tego co piszecie wynika, że zarówno przerzutka DM jak i hak DM w perspektywie czasu nie miały sensu i wcześniejsze rozwiązania okazały się lepsze pod względem funkcjonalności, a różnic w działaniu żadnych nie było. Czy tak?

Opublikowano

Raczej była to niepotrzebna komplikacja. Nowe przerzutki odstają dokładnie tak jak stare bez blinków, ale tak jak zaznaczyłem, sramy odstają jeszcze bardziej. Shimano wciąż nazywa to shadow ponieważ jednak są smuklejsze od konkurencji ;)

• Pomógł 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Gunslinger napisał:

Zgodnie z moim stanem wiedzy na początku (powiedzmy z 10lat temu) i przerzutki i haki były SM (przez przerzutkę SM rozumiem taką która nie jest wysunięta w tył). Potem weszło shimano i wprowadziło przerzutki DM z b-linkiem montowane do haka SM,

Nie, przerzutki nie wymyślono 10 lat temu. :)

A na poważnie takie konstrukcje z blinkiem już były 10 lat temu np SLX RD-662 (wiem, bo mam taką od 10 lat)

Opublikowano

Hmm to nie wiedziałem, ale ta liczba była poglądowa, równie dobrze może tam być 15 co i 20. No dobrze, czyli podsumowując cała akcja z hakami i przerzutkami DM to tak jak napisał PiotrekGT była komplikacją która nie oferowała wystarczająco dużo by przeważyć obniżenie funkcjonalności jakie ze sobą niosła, przez co obecnie odeszło się od tego rozwiązania. Dobrze zrozumiałem?

Opublikowano

No w sumie to tak. Shimano porzuciło tą koncepcję też z powodu nowych konstrukcji przerzutek 12 do obsługiwania kaset 51T a u srama obecnie 52T. Wystarczy odpalić sobie na grafice google XT M8100 i XT M8000, od razu widać różnicę i o co chodzi.

Opublikowano

W takim razie bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedzi i dzielenie się wiedzą :)

• Lubię to! 1